Recept: Vianočná kapustnica

Recept: Vianočná kapustnica
  • 18.12.2017
  • Lucia Hausknechtová

Väčšina gazdiniek pripravuje vianočnú polievku podľa rodinného receptu, ktorý sa v rodine traduje už desaťročia.

Tieto recepty však nemusia chutiť každému, a preto sa môžete inšpirovať jednou z mnohých variácií na vianočnú polievku, ktorej základom je kapusta. Vianočná kapustnica je totiž najznámejšia z polievok, na ktorých si pochutnávame počas Vianoc.

Ingrediencie:

Odporúčame prečítať: Recept: Osviežujúce kanapky s broskyňou

Vianočná kapustnica

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Recept: Šalát so šunkou na cesty

Vianočná kapustnica

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Kvasenú kapustu spolu so sušenými hríbmi, slivkami, nakrájanou klobásou a slaninou vložíme do hrnca a podlejeme 0,5 l vody. Všetko necháme variť na miernom ohni jednu hodinu. Potom polievku zahustíme – v 2 dcl vody rozmiešame 2 polievkové lyžice hladkej múky, 1,5 dcl smotany na varenie, všetko precedíme cez sitko a vlejeme do kapustnice.

Necháme chvíľu variť a kapustnica je hotová. Pri podávaní môžeme dozdobiť kyslou smotanou a opečenou slaninou.

Dobrú chuť!

 

 

Odporúčame prečítať: Recept: Pečené klobásy na čiernom pive

Vianočná kapustnica

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom

Vianočná kapustnica

Zdroj: Shutterstock®

Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

27 komentárov

Ivana Goliašová 18.12.17 06:26

IG
karma
-1.00

Ja pripravujem podobne, akurát bez smotany a múky :)

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 18.12.17 06:50

AB
karma
100.00

stedrovečerné menu bez kapustnice si neviem predstaviť

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 18.12.17 07:58

SK
karma
114.00

ja pridávam ešte klobásu a sušené jablká

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 18.12.17 09:00

SK
karma
86.00

u nás sa kapustnica varí na nový rok...... bez domácich sušených hríbov,sušených sliviek a klobásky si ju neviem prestaviť a samozrejme kyslá kapusta musí byť rozhodne domáca.....

  • 2
Odpovedať

Katarína Kusá 18.12.17 09:34

KK
karma
90.00

Jedinýkrát v roku robíme kapustnicu bez mäsa, len kapusta, hríby, slivky, jabĺčka a smotana lebo to máme aj s manželom zvyk z detstva, že na Štedrý deň sa nemohlo jesť mäso (preto sa jedáva ryba) a ostalo nám to až doteraz, takže nikdy v roku nejeme takú kapustnicu ako na Vianoce.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.12.17 13:15

ĽŠ
karma
100.00

Okrem slaninky presne môj recept.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 18.12.17 13:20

MC
karma
109.00

podobnú pripravujem na Silvestra a pridám udené a klobásku.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 18.12.17 14:07

MD
karma
132.00

Asi poviem starú známu pravdu- tá od mamy je naj... :) Nepotrebuje žiadne vylepšenia :)

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 18.12.17 15:18

DB
karma
114.00

do vianočnej kapustnice dávame údené mäso,klobásu,hríby,sušené slivky a varíme ju z kapustovej vody.kapusty iba toľko,koľko sa pri naberaní na hrnček prichytí/čiže iba trochu/.patrí tam samozrejme cibuľa a smotana./cibuľa celá sa vyvarí/.

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 18.12.17 17:41

karma
87.00

Už sa na kapusticu veeeeeľmi teším :) minulý rok som si jej moc nedopriala :(

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 18.12.17 17:46

KK
karma
109.00

môj manžel varí raz za rok a to kapustnicu a je výborná

  • 1
Odpovedať

Katarina S 18.12.17 18:39

KS
karma
-1.00

Varím obdobnú, akurát bez sliviek.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 18.12.17 18:55

PV
karma
113.00

Každý má určite svoj dlhoročný recept. Ja taktiež , od mojej nebohej maminky.. Dávam do Kapustnice veľa údeného - krkovička , rebrá , klobásy.. Nechám variť všetko s kapustou a hubami , viac ako hodinu ..Zemiaky varím zvlášť ,a potom už len zápraška z masti ,slaniny ,cibule, červenej sl. papriky a múky , šup do polievky a HOTOVO ;-) Je úžasná táto Vianočná polievočka..

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 18.12.17 19:33

karma
-1.00

Niet nad dobrú kapustnicu,na Vianoce však robím redšiu s tenkými rezancami,takúto hustú skôr na Silvestra

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.12.17 20:21

DB
karma
117.00

každý má svoj obľúbený recept na kapustnicu a táto môže tiež byť chutná...

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 18.12.17 20:50

JK
karma
103.00

už sa teším na vianočnú kapustnicu

  • -1
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 21:04

VT
karma
-1.00

Vyzerá výborne
U nás tradícia kapustnice nie je a ani nikdy nebola, ale namiesto šošovicovej alebo hríbovej by som sem tam takú kapustnicu uvítala

  • -1
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 18.12.17 21:53

karma
74.00

mňam milujem kapustnicu, robím podobne a je najlepšia

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 19.12.17 06:06

karma
107.00

Robím podobnú bez smotany.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 20.12.17 14:57

MB
karma
98.00

A konecne kapustnica ako ma byt, mne sa zdalo, ze uz iba my ju pripravujeme bez masa s kuskom klobasy. My ju vsak nezahustujeme a smotanu si pridavame az na tanieri.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 21.12.17 16:33

MM
karma
107.00

na štedrý deň ju varím bez mäsa ... až na ďalší deň aj s klobásou a udeným mäsom , pridávam aj rajčinový pretlak ;)

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 24.12.17 15:05

JU
karma
103.00

robíme nápodobne, ale bez smotany

  • 0
Odpovedať

Lenka Pisarčíková 28.12.17 15:30

LP
karma
-1.00

hmm, myslím si, že tá slanina je tam úplne zbytočná, len pokazí chuť

  • 0
Odpovedať

Miroslava Bubáková 01.01.18 23:33

MB
karma
-1.00

Milujem kapustnicu....niekedy si ju uvarime aj pocas roka:):

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 07.01.18 18:25

karma
106.00

Výborná kapustnica.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.09.18 22:01

JK
karma
100.00

Robievam trošku inak

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 31.10.22 19:13

karma
-1.00

Takúto robím na Silvestra

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní