Recept: Vianočná štóla s marcipánom

Recept: Vianočná štóla s marcipánom

Čo by to boli za pravé Vianoce bez krásnej výzdoby a všelijakých dekorácii, prostredníctvom ktorých si vyzdobujeme naše príbytky? Bez toho by to neboli tie pravé čarokrásne Vianoce.

Premýšľali ste už aj nad výzdobou stola? A čo tak jedlá výzdoba, s lahodným zákuskom. Poďte si teda pochutnať na lahodnej Vianočnej štóle s marcipánom. 

 Vianočná štóla s marcipánom  (intenzívny chuťový zážitok, ľahká príprava)

Doba prípravy: asi 45 minút

Doba pečenia: asi 60 minút

Vystačí na: asi 16 porcií

Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Pečieme s láskou – Advent a Vianoce (recenzia)

Na cesto potrebujeme:

50 g hrozienok, 4 PL rumu, 500 g hladkej múky, 1 balíček Kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr.Oetker, 150 g cukru, 2 balíčky Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker, 50 g vlašských orechov, 50 g mandľových plátkov, 100 g kandizovaného ovocia, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 250 g polotučného tvarohu, 2 vajcia

 Na náplň:

1 balíček Marcipánu Dr.Oetker, 50 g sušených brusníc

 Na potretie:

150 g zmäknutého masla, 150 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

 Ešte potrebujeme:

plech na pečenie (30 x 40 cm)

Vianočná štóla s marcipánom

Zdroj: Shutterstock®

1.  Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.

2.  Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu
a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

     Elektrická rúra: 170 °C
     Teplovzdušná rúra: 150 °C
     Plynová rúra: stupeň 3

     Doba pečenia: asi 60 minút

3.  Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom. Necháme vychladnúť.

TIP: Štólu môžeme upiecť vo forme na srnčí chrbát alebo vo forme na bábovku. 

Odporúčame prečítať: Recept na Vianočné klobásové koláčiky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Lucia Šeptáková 24.12.16 07:54

karma
108.00

Vianocnú štólu sa chystám urobiť už dlhšie,je taká slábnostná,tak možno o rok...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 24.12.16 08:57

SK
karma
114.00

nerobíme ju,ale vyzerá veľmi dobre

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 24.12.16 23:04

karma
97.00

Milijem tieto štóly a neviem si bez nej Vianoce a ni predstaviť.Inak to nebolo ani tento rok.

  • 1
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:28

JS
karma
-1.00

Silno aktuálne :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:28

JS
karma
-1.00

Výborné sú

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:28

JS
karma
-1.00

Vyzerá luxusne

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 25.12.16 10:26

ľO
karma
-1.00

skvelý recept a ešte lepšie chutí

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 27.12.16 14:17

JU
karma
103.00

na sviatky ako stvorená

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 27.12.16 19:04

SH
karma
123.00

Vianočné štóly sú super, máme ich radi :)

  • 0
Odpovedať

Anna pistovičová 29.12.16 11:34

AP
karma
-1.00

opisujem recept, tento rok sme mali kupovanu, buduci moze byt domaca-vlastna

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 01.01.17 18:54

AN
karma
-1.00

Vianočnú štólu som mala kupovanú

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 04.01.17 13:30

IP
karma
89.00

mali sme u maminy

  • 0
Odpovedať

13.01.17 23:04

karma
-1.00

tak toto určite urobím

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 01.02.17 09:56

MC
karma
109.00

Na Vianoce štólu kupujem,tento recept sa mi páči.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní