Recept: Vianočná štrúdľa s kapustou a slaninkou

Recept: Vianočná štrúdľa s kapustou a slaninkou
  • 03.12.2017
  • Lucia Hausknechtová

Pečenie lineckého pečiva, medovníkov či sladkých pusiniek je každoročnou súčasťou vianočných príprav. Ak však máte chuť aj na niečo slané, Vianočná štrúdľa plnená kapustou a slaninkou je ideálnou voľbou.

Sladkastá chuť kapusty so štipkou škorice a chrumkavé lístkové cesto sa stanú vašim obľúbeným vianočným receptom.

Ingrediencie:

  • 100 g bacon Mecom
  • 1 chladené lístkové cesto
  • 1 vajce
  • 300 g bielej kapusty
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 dcl vody
  • štipka soli
  • mletá škorica
  • drvená rasca

Odporúčame prečítať: Recept: Chrumkavá bageta s pečeňovým syrom

Vianočná štrúdľa

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Recept: Tlačenka s čerstvým špenátom

Vianočná štrúdľa

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Ako prvé nastrúhame bielu kapustu, v hrnci ju podlejeme vodou, osolíme a udusíme do mäkka. Medzitým pripravíme karamel – na panvicu dáme kryštálový cukor a miešame ho dovtedy, kým nezhnedne a nevytvorí sa karamel. Potom ho pridáme do udusenej kapusty a chvíľu varíme. Nakoniec necháme ochutenú kapustu vychladnúť.

Po vyvaľkaní lístkového cesta odložíme kúsok z cesta na hviezdy, ktoré neskôr použijeme na dozdobenie. Na zvyšné vyvaľkané lístkové cesto poukladáme plátky slaniny Bacon. Prebytočnú šťavu z kapusty vytlačíme a kapustu rovnomerne uložíme na lístkové cesto. Posypeme štipkou škorice a cesto zvinieme do štrúdle.

Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a z odloženého cesta povykrajujeme hviezdy, ktoré posypeme drvenou rascou. Na záver nimi dozdobíme štrúdľu. Dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov na približne 25 minút. 

Dobrú chuť!

 

 

Odporúčame prečítať: Recept: Klobásy na grile so zeleninou

Vianočná štrúdľa

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom

Vianočná štrúdľa

Zdroj: Shutterstock®

Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

22 komentárov

Katarína Kusá 03.12.17 09:58

KK
karma
90.00

tak toto áno, musí to chutiť že mňam a tie hviezdičky sú pekné, to by mi nenapadlo tak prilepiť navrch

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 03.12.17 10:17

karma
87.00

štrudle na rôzny spôsob môžem :)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 03.12.17 16:55

MR
karma
109.00

najviac pečiem sladké ale aj táto naslano sa mi pozdáva..

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 05.12.17 17:03

MD
karma
132.00

Asi chuťou pripomína kapustné posúchy, tie mám veľmi rada, táto štrúdľa by mi tiež isto chutila..

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 11.12.17 08:48

LG
karma
-1.00

vyzerá to dobre, stojí to zato vyskúšať :-)

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 11.12.17 09:46

MB
karma
98.00

Ja mam radsej sladke strudle.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 11:28

SK
karma
114.00

slné budú skôr také pre páno, alebo na zmenu chuti

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 11.12.17 11:38

MC
karma
109.00

dala by som prednosť jablkovo makovej štrudli.

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 11.12.17 21:54

SK
karma
107.00

Hm to vyzerá lahodne!Určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 12.12.17 20:01

MF
karma
-1.00

slaných verzií štrúdle je plno, túto som ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať

Maros Fucela 13.12.17 01:07

MF
karma
-1.00

Tak toto vyskušam ;)

  • 0
Odpovedať

monika potheova 15.12.17 14:11

MP
karma
-1.00

vyzerá chutne!!

  • 0
Odpovedať

Gabriela Ligasová 17.12.17 11:05

GL
karma
-1.00

Nezvyčajný recept a aj výborne vyzerá, určite ho vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 17.12.17 12:58

JK
karma
100.00

Strašne starý recept babka robievala aj mamina len z kysnutého cesta

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 18.12.17 08:11

IG
karma
-1.00

vyskúšam, milujem štrúdle chutia tak skvele, ale s kapustou som ešte v živote nerobila

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 21:05

VT
karma
-1.00

Tak takúto kombináciu sa priznám, som ešte neochutnala a nikde u známych nevidela.
Ale stála by za pokus

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 22.12.17 13:01

karma
113.00

vyzkouším, určitě to bude dobrá změna

  • 0
Odpovedať

Natália Homolová 28.12.17 22:18

NH
karma
91.00

Wau tak toto je zas niečo nové určite skúsim je to isto výborné.

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 31.12.17 15:09

MM
karma
-1.00

Mňam, radšej takúto štrúdľu ako jej sladkú verziu :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.09.18 21:59

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 20.09.21 06:51

JK
karma
100.00

Vyzerá chutne

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 31.10.22 19:46

karma
-1.00

Rada vyskúšam robievam ho takto no s kysnuteho cesta u nás ho voláme úhrabkovy pagáč

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní