3-krát recept na raňajkovú kašu: Začnite deň chutne a zdravo!

3-krát recept na raňajkovú kašu: Začnite deň chutne a zdravo!

Raňajky majú svoj význam, preto by sme bez aspoň niečoho malého pod zub nemali opúšťať ráno svoj domov. Prvé jedlo dňa dodá nášmu telu potrebné množstvo energie, aby sme počas celého dopoludnia mali silu na prácu či štúdium. Ak svojmu telu nedoprajeme ráno potravu, môžu nás neskôr zastihnúť návaly hladu, pocity nevoľnosti, ospalosť či neschopnosť koncentrovať sa na prácu. A čo je najlepšie si na raňajky pripraviť? Hlavne niečo zdravé a vyvážené, niečo s obsahom proteínov, zložených sacharidov, zdravých tukov aj vitamínov. Pre niekoho budú dobrou voľbou zdravé nátierky, ktoré je možné natrieť na celozrnný chlieb. I z vajíčok vieme pripraviť rozličné chutné raňajky. Ak však obľubujete skôr niečo sladké, neváhajte vyskúšať niektorý z receptov na zdravú raňajkovú kašu. 

Ovsená, pohánková či pšenová?

Ovsené vločky, pohánka a pšeno – to sú perfektné suroviny na prípravu zdravej raňajkovej kaše. Ovsené vločky dokážu človeka dobre zasýtiť. Obsahujú veľa vlákniny, sú tiež zdrojom mangánu a fosforu. Majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, trávenie aj spánok. Určite sa ich oplatí pridať do jedálnička v prípade, ak vás trápi nepravidelné vyprázdňovanie. V našej strave je vítaná i pohánka. Je zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, železa aj niektorých vitamínov skupiny B. Blahodarne vplýva na cievny aj nervový systém. A nakoniec neváhajte z času na čas pridať do jedálnička i pšeno, čo je vlastne lúpané proso. Je bohaté na proteíny, komplexné sacharidy, tiamín, riboflavín a mnohé minerály a stopové prvky. Je ľahko stráviteľné a podporuje zdravie kostí aj pokožky. Ktorú raňajkovú kašu z menovaných ingrediencií vyskúšate ako prvú?

- Raňajkové kaše
1 z 3

Čokoládová ovsená kaša

Potrebujeme: 1/2 hrnčeka ovsených vločiek, 1 hrnček rastlinného mlieka, 20 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 80 % kakaa), 1 PL medu, bobuľové ovocie

Postup: Ovsené vločky dáme do menšieho hrnčeka a zalejeme ich mliekom. Na slabšom ohni ich privedieme k varu. Pridáme čokoládu a podľa chuti osladíme medom. Miešame a čakáme, kým sa rozpustí čokoláda, potom odstavíme z ohňa. Pred podávaním ozdobíme kašu obľúbeným bobuľovým ovocím, napríklad čučoriedkami. Podľa chuti môžeme pridať aj lyžicu orieškového masla. 

Odporúčame: Recept na domáce müsli tyčinky: Sú lepšie než z obchodu!

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní