Apple pies s mandľovou posýpkou

Apple pies s mandľovou posýpkou
  • 06.12.2014
  • Janka Pačeková

Tentokrát som si pre vás pripravila veľmi jednoduchú a hravú záležitosť  – single serving apple pies s posýpkou s mandľami.

12 krásnych malých koláčikov pečených v muffinovej forme, ktoré nemusíte po upečení krájať.

Keď som robila apple pie naposledy, cesto bolo také krehučké, že pri krájaní sa mi polámalo a preto táto verzia s trochu inou plnkou, ktorú nemusíte variť, len nakrájate jabĺčka a prevoniate ich perníkovým korením (to je taká moja menšia vychytávka) smiley 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Mini makové záviny

Aby neboli koláčiky na vrchu „holé“, spravila som klasickú posýpku, ktorú som obohatila o nasekané mandle, aby to pri jedení pekne chrumkalo. Podľa tohto receptu som koláčiky piekla už viackrát a cesto mi vystačilo takmer presne na 12 kusov, sem tam mi ostal malý kúsok zvyšného cesta, pôvodne som pracovala s inými gramážami, ktoré som neskôr skresala na ¾ z pôvodných pomerov a cesto, ktoré mi predtým ostala som použila na povykrajovanie jabĺčok a srdiečok, ktorými som zdobila vrch pájov.

Suroviny na prípravu Apple pies s mandľovou posýpkou:


Cesto

  • 170 g múka pšeničná celozrnná hladká
  • 85 g múka pšeničná hladká
  • 0,5 ČL soľ
  • 1 ½ PL cukor trstinový nerafinovaný
  • 165 g alsan studený
  • 3-4 PL studenej vody

Náplň

  • 5 ks jabĺk (záleží od veľkosti)
  • 2 PL cukor trstinový nerafinovaný
  • 1 ČL škorica mletá
  • 0,5 ČL muškátový oriešok mletý
  • 0,5 ČL perníkového korenia

Posýpka

  • 65 g múka pšeničná hrubá
  • 45 g cukor trstinový nerafinovaný
  • 40 g alsan studený
  • 2 menšie hrste mandlí

Odporúčame vyskúšať: Sladučký recept na Cake pops

jablkové koláčiky v muffinovej forme

Zdroj: Janka Pačeková

Okrem toho budete potrebovať

  • papier na pečenie 12 ks (veľkosť jedného kusu záleží od vašej muffinovej formy)
  • pohár na vykrajovanie cesta (10 cm priemer)
  • muffinová forma

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse

Postup prípravy Apple pies s mandľovou posýpkou:

1. Ja si vždy najprv prichystám papier na pečenie, ktorý si nastrihám na 12 kusov a potom sa pustím do prípravy cesta. V mise zmiešame oba druhy múky, soľ, cukor, pridáme studený na kúsky nakrájaný alsan a začneme vypracovávať cesto. Pridáme 3-4 polievkové lyžice studenej vody, až kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto vytvarujeme do tvaru valca/gule, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky cca na 30 min. 

jablkový koláčik s mandľovou posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková

2. Kým sa cesto chladí, pripravíme si jablká, ktoré ošúpeme, poobkrajujeme okolo jadrovníka a nakrájame na malé kocky. K nakrájaným jablkám pridáme cukor, premiešame, pridáme škoricu, muškátový oriešok a perníkové korenie a znova dôkladne premiešame.

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé Recepty - Zebrový koláč

jablkový koláčik s mandľovou posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková

3. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát, približne na hrúbku 0,5 cm. Dbajte na to, aby ste cesto mali dobre vychladnuté, a taktiež na to, aby ste ho nevyváľali príliš na tenko, pri ukladaní do muffinovej formy by sa vám mohlo trhať alebo priveľmi nasať jablkovou šťavou počas pečenia. Najprv si do formy vložíme jeden kúsok papiera na pečenie a hneď na to môžeme do formy na papier vložiť cesto, postupujeme ďalej, kým nemáme vo forme všetkých 12 kusov cesta.

Odporúčame vyskúšať:  Raw mini sladké tortičky

jablkový koláč s mandľovou posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková

apple pies s mandľami

Zdroj: Janka Pačeková

4. Teraz cesto popritláčajte o dno a o boky formy a môžeme plniť jablkami. Jablká pustia šťavu, ale tú do cesta nevlievajte. Nakoniec si už len pripravíme posýpku z uvedených surovín, ktorou posypeme jednotlivé koláčiky, ktoré dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minúť.

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Brownies z červenej repy

apple-pies-s-mandlovou-posypkou

Zdroj: Janka Pačeková

apple-pies-s-mandlovou-posypkou

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame vyskúšať: Tekvicové rizoto s parmezánom

                                   Poznajte druhy ryže a to na čo sú vhodné?

Prajeme dobrú chuť laugh

jablkový koláč s mandľovou posýpkou

Zdroj: Janka Pačeková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Gabriela Vrabľová 06.12.14 10:37

GV
karma
85.00

vyzerá to veľmi dobre :)

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 06.12.14 13:18

AV
karma
-1.00

keď to tak dobre chutí ako vyzerá tak je to perfektné

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 06.12.14 14:01

ŽM
karma
115.00

Určite by mi chutili. Možno nahovorím sestru, aby ich spravila.

  • 0
Odpovedať

Ivana Trochanová 07.12.14 13:22

IT
karma
-1.00

veľmi dobré:)

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 08.12.14 13:08

MB
karma
108.00

akurat som zistila ze mam ost vela jablk a taketo torticky su mile:) skusime :)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 09.12.14 12:42

MZ
karma
92.00

jablkové koláčiky v tomto období určite potešia každého

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 14.12.14 19:17

JK
karma
100.00

zaujímavý recept určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní