3 tipy na recepty z batátov

3 tipy na recepty z batátov
  • 28.10.2016
  • Barbora Vizváryová

Nedávno sme vám predstavili sladké zemiaky nazývané batáty. Majú červenú farbu a ich chuť je netradičná, no veľmi zaujímavá. Sú spestrením celého jedla a ich sfarbenie sa dá využiť pri servírovaní a aranžovaní jedál. Okrem toho obsahujú aj významné množstvo betakaroténu, vitamín C, E, B6 a vlákninu.

Možno vám nenapadá žiaden recept, kde by ste ich mohli využiť alebo si len neviete predstaviť ich chuť. Určite neváhajte, v hypermarketoch sú už bežne dostupné. Tak ako klasické zemiaky, aj tieto sa najčastejšie využívajú ako príloha, no sú variabilné a dajú sa použiť na prípravu rôznych jedál. My vám ponúkame 3 tipy, ktoré môžete vyskúšať.

Odporúčame prečítať: Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny

 Krémová polievka z batátov

Budeme potrebovať:

  • 1 stredná cibuľa
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • olej
  • kurací vývar alebo voda
  • 4 batáty
  • 3 mrkvy
  • kúsok zázvoru (nemusí byť)
  • soľ, korenie
  • smotana na šľahanie

Postup:

Pokrájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji, pridáme kurací vývar alebo vodu a privedieme k varu. Pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, nasekaný zázvor a varíme asi 15 minút. Keď bude zelenina mäkká, rozmixujeme ju tyčovým mixérom a pridáme smotanu na šľahanie. Na záver polievku dochutíme soľou a korením, prípadne koriandrom. 

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový, hranolky z batátov, polievka z batátov

Zdroj: Shutterstock®

Pečené zemiaky na rozmaríne

Budeme potrebovať:

  • olivový olej
  • 700 g batátov
  • soľ, korenie
  • vetvičky rozmarínu
  • 1-2 cibule

Postup:

Batáty očistíme, ošúpeme a pokrájame na kúsky. Plech pokvapkáme olivovým olejom, pridáme zemiaky, osolíme a okoreníme. Pridáme aj cibuľu nakrájanú na veľké kusy. Znovu pokvapkáme olejom a pridáme aj vetvičky rozmarínu. Pečieme pri teplote 200°C asi 30 minút. Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo aj ako hlavné jedlo.

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Plnený sladký zemiak

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový, hranolky z batátov, polievka z batátov

Zdroj: Shutterstock®

 Hranolčeky s koriandrom

Budeme potrebovať:

  • 4 batáty nakrájané na tenké pásiky
  • olivový olej
  • nasekaný koriander (môžete použiť aj iné korenie)
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • soľ

Postup:

Najprv si vytvoríme zmes, ktorou hranolčeky obalíme. Koriander rozmixujeme spolu s cesnakom a olejom a obalíme zemiaky. Dáme ich na rozohriatu panvicu a smažíme asi 7-8 minút, stále premiešavame. Na záver ich osolíme. Tiež sa dajú chrumkať len tak samostatne alebo ich môžeme použiť ako prílohu.

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Jednoduché zemiakové placky zo sladkých zemiakov

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový, hranolky z batátov, polievka z batátov

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Marianna Rajniaková 28.10.16 10:07

MR
karma
109.00

výborné recepty, už mám uložené

  • 1
Odpovedať

Martina Zahoranová 28.10.16 16:06

MZ
karma
92.00

tie hranolčeky ma zaujali... určite niekedy vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 05.11.16 18:58

karma
93.00

batáty sú skvelé na všetky spôsoby :) dnes som mala pečené

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 11.12.16 21:32

karma
-1.00

ešte som nejedla batáty... ale rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:29

JS
karma
-1.00

Dobré recepty

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:30

JS
karma
-1.00

Dobre vedieť

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:30

JS
karma
-1.00

raz oskúšame

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.02.17 17:09

JK
karma
100.00

Ešte som nejedla bataty

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní