Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom

Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom
  • 17.03.2016
  • Jarkapecie .sk

Tradične doma pečieme voňavé chrumkavé šišky so slivkovým lekvárom.

Keď som videla recept na tieto krásne šišky od pani Lenky, spomenula som si na vás všetkých, ktorí musíte vylúčiť lepok a dali by ste si takúto pochúťku.

Mám už nejaké skúsenosti s bezlepkovými múkami. Mám odskúšaných zopár receptov. Niektoré s riadnym úspechom a boli aj také, ktoré mali len premiéru a viackrát som ich nerobila :) Recept pani Lenky je s kváskom, ja momentálne žiaden doma nemám a tak som použila čerstvé droždie. Je na vás ako sa rozhodnete a čo vám je výhodnejšie.

Odporúčame prečítať:Recepty pre štíhlu líniu: Lahodné chia pudingy II

bezlepkové recepty, bezlepkove sisky, chutne jedla, ako uvarit

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať:

20 g droždia
50 g pohánkovej múky
50 g ryžovej múky
100 g tapiokovej múky (škrobu)
1,5  PL psyllia (šupiek)
2 PL rumu
100 ml  mlieka
50 g masla
4 PL trstinového cukru
1 vajíčko
štipku soli
olej na vyprážanie

Odporúčame prečítať: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií

bezlepkové recepty, bezlepkove sisky, chutne jedla, ako uvarit

Zdroj: Shutterstock®

 Postup:

  • Vo vlažnom mlieku si  rozpustite  trstinový cukor a droždie, nechajte pár minút kysnúť.
  • V miske zmiešajte všetky suché suroviny , pridajte rozšľahané vajce, rum a roztopené maslo (nie horúce).
  • Ak chcete šišky bez laktózy použite olej, alebo kokosový tuk. Na záver pridajte zmes mlieka, cukru a droždia a vymiešajte cesto. Bude riedke a treba ho miešať aspoň 5-7 minút. Vymiešané cesto nechajte kysnúť.
  • Doba kysnutia sa veľmi líši od klasického lepkového cesta a tak mu nechajte čas minimálne 4 hodiny.
  • Za tú dobu cesto krásne nakyslo, „zhustlo“.
  • Na pracovnú plochu si dajte pohánkovú múku a spracujte cesto.
  • S cestom sa dobre pracuje.
  • Vyvaľkajte si cesto na potrebnú hrúbku, záleží či budete šišky plniť, alebo dáte lekvár po vyprážaní. Z uvedenej dávky urobíte cca 20 – 25 kusov, podľa veľkosti  vykrajovátka.
  • Vyprážajte v oleji, ale môžete aj piecť v rúre … v pôvodnom recepte je to odporúčané.
  • Chuť týchto šišiek je výborná, ja som ich robila trochu tenšie, ale robte ich podľa svojich tradícií.

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Bezlepkové lokše na 3 spôsoby!

bezlepkové recepty, bezlepkove sisky, chutne jedla, ako uvarit

Zdroj: Shutterstock®

Želáme vám dobrú chuť!

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

 

Zdroj foto: www.jarkapecie.sk

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 17.03.16 06:33

SK
karma
114.00

zaujimavy recept

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 17.03.16 13:23

MZ
karma
92.00

šišky klasické doma robievam a máme ich všetci radi no túto zdravšiu verziu som ešte neskúšala vždy to bola "klasika"

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 07.04.16 20:54

karma
93.00

zaujímalo by ma ako chutia v tejto verzii

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 11:59

MZ
karma
-1.00

U nás šišky fičia :). Takže túto zdravšiu variantu určite vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

simona vician 07.01.17 09:16

SV
karma
100.00

určite vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní