Rýchle a lahodné mini croissanty

Rýchle a lahodné mini croissanty
  • 25.01.2016
  • Barbora Vizváryová

Máte radi francúzsku kuchyňu? Nielen morské plody, rôzne druhy syrov a kvalitné víno sú súčasťou tejto kultúry.

K Francúzsku, okrem vyššie spomenutého, neodmysliteľne patrí čerstvé chrumkavé pečivo a najmä croissanty.

Ich príprava nie je najjednoduchšia, treba si na ne rezervovať aspoň štyri hodiny času. Ak ale máte chuť na toto lahodné pečivo, no času nazvyš vám príliš veľa nezostáva, existuje rýchla alternatíva s kúpeným lístkovým cestom. Samozrejme, nemôžeme porovnávať pravé francúzske croissanty s takýmito „rýchlovkami“. Na mlsanie sú však skvelé aj tieto a zvládne ich skutočne každý! 

Budeme potrebovať:

  • Lístkové cesto (nie vopred rozvaľkané)
  • Čokoládový krém (niečo na štýl Nutelly)
  • Domáci džem (napríklad jahodový)
  • 1 vajíčko na potretie

Postup:

1. Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice a natenko rozvaľkáme prvú časť cesta, nie však priveľmi, aby nám pri pečení nevytiekla náplň. Cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca alebo kruhu.

2. Radielkom cesto pozdĺžne i kolmo rozrežeme na dve polovice (budeme teda mať 4 časti) a každú z nich ešte na polovicu, ale tak, aby nám vznikol trojuholník - teda od rohu k rohu.

3. Do každého trojuholníka cesta dáme lyžicu čokoládového krému alebo lyžicu džemu a zamotáme ho smerom od širšej strany k špicu. Koniec cesta musí byť ukrytý. Čokoládového krému môžeme dať viac, pretože je tuhý. Džem však veľmi rád vyteká, preto ho stačí menej.

Odporúčame prečítať: 7 ideálnych jedál pre celú rodinu

croissant, čokoládový croissant, jahodový croissant

Zdroj: Shutterstock®

4. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Odporúčame prečítať:

Zdravý sladký obed? Vyskúšajte špaldové lievance s javorovým sirupom

croissant, čokoládový croissant, jahodový croissant

Zdroj: Shutterstock®

5. Pečieme približne 10-15 minút na 180°C. Ak máme teplovzdušnú rúru, môžeme zapnúť fúkanie a budeme ich mať nadýchanejšie.

croissant, čokoládový croissant, jahodový croissant

Zdroj: Shutterstock®

Croissanty je potrebné nechať ešte chvíľu vychladnúť, čo len málokto vydrží. :-) Navyše, ak sú ešte teplé, čokoládový krém je tekutý a rozplýva sa na jazyku.

Stačí si už len pripraviť dobrú kávičku a môžeme začať mlsať. Dobrú chuť!

Odporúčame prečítať: Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 25.01.16 08:02

SK
karma
114.00

uz aj idem vybrat cesto z mraznicky a.......

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 25.01.16 10:22

karma
93.00

vyzerajú chutné a recept je ľahký, rýchly :)

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 25.01.16 10:27

BS
karma
100.00

musia byť vynikajúce, najbližšie vyskúšam:))

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 12:47

MZ
karma
-1.00

Tie vyzerajú super :)

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 27.02.17 16:35

MB
karma
108.00

takaj tieto su uzasne...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní