Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché

Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché

Najlepšie recepty sú tie, ktoré sú pripravené rýchlo a bez veľkej námahy. Takým receptom sú zapekané cestoviny, ktoré sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Ak ste na ne dostali chuť, tak do nich pridajte čerstvú cuketu, ktorá aktuálne boduje na pultoch v obchodoch.

Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria a svojim vzhľadom niekedy pripomína uhorku, ktorá je považovaná za jej príbuznú. Na cukete je skvelé to, že obsahuje až 93 % vody a na 100 gramov má len 16 kalórií. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a pozitívne vplýva na náš organizmus. Oplatí sa ju teda konzumovať aj častejšie, a to v rôznych pokrmoch.

zapekané cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Na zapekané cestoviny potrebujeme:

  • cestoviny podľa vlastného výberu
  • 1 až 2 menšie cukety
  • 1 kyslú smotanu
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 3 paradajky alebo paradajkové pyré
  • olivový olej
  • koreniny podľa vlastnej chuti
  • cca 200 g tvrdého syra
  • voliteľné – kuracie mäsko, klobáska, šunka

Ak v recepte použijete čerstvé paradajky, tak začnite tým, že ich zaparíte, aby ste ich mohli ľahko ošúpať. Až budú ošúpané, tak ich rozmixujte ponorným mixérom.

Cuketu si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak si očistíme a rovnako nakrájame na menšie kúsky. Na dno panvice nalejeme olivový olej, ktorý necháme rozpáliť. Pridáme cibuľu, ktorú necháme orestovať a následne aj nakrájanú cuketu a cesnak. Cuketu trochu osolíme, okoreníme a necháme chvíľku pražiť. Zalejeme rozmixovanými paradajkami alebo paradajkovým pyré a necháme chvíľku podusiť.

Medzitým si dáme uvariť cestoviny. Po dovarení ich odstavíme a vodu zlejeme. Dno zapekacej misky si natrieme olivovým olejom, vysypeme strúhankou a dáme vrstvu uvarených cestovín. Na to dáme cuketovú vrstvu a vrstvíme dovtedy, kým sa nám neminú všetky pripravené suroviny. V miske si zmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a tú nalejeme na pripravené cestoviny. Vrch posypeme vrstvou nastrúhaného syra a dáme zapiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 °C približne 25 až 30 minút. Podávame s čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

Pri mäsovej verzii je potrebné kuracie mäsko orestovať na panvici a chvíľku podusiť. Rovnako opiecť môžete aj klobásku, ktorú následne pridáte do cuketovej zmesi. Prajeme vám dobrú chuť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 21.06.21 11:04

KK
karma
105.00

cuketu moc v kuchyni nevyužívam, mala by som to napraviť

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 21.06.21 14:26

DB
karma
117.00

Cuketu mám rada na všetky spôsoby

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 21.06.21 18:46

DB
karma
114.00

cuketu využívame často na rôzne spôsoby. vyskúšame aj tento recept.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 21.06.21 20:52

PV
karma
113.00

Milujeme zapekané cestoviny .. No cuketu nie .. Ale niekedy urobím jedlo aj s cuketami . Potom to jem len ja :-) Tento recept určite skúsim , možno rodina ani nepozná ,že je tam cuketa ..

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 22.06.21 05:43

ĽŠ
karma
100.00

Výborné, rada pripravujem i na iné spôsoby.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 22.06.21 07:16

MR
karma
114.00

cuketu máme doma veľmi radi, každý nový recept uvítam, určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 22.06.21 12:34

ZS
karma
100.00

Musím vyskúšať

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 22.06.21 12:41

MC
karma
109.00

už rastú malé cuketky na záhrade,vyskúšam recept.

  • 1
Odpovedať

Daria Šugrová 23.06.21 18:04

karma
-1.00

V lete je u nás cuketa na jedálničku denne :) aj Váš recept určite vyskúšame

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 23.06.21 19:28

MM
karma
100.00

konečne začína dozrievať zelenina na záhrade, milujem takéto jedlá

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 24.06.21 12:55

JK
karma
100.00

Zapekané cestoviny mám rád

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní