Fantastická domáca čalamáda zo zeleniny 7-krát inak – lepšie recepty nenájdeš

Fantastická domáca čalamáda zo zeleniny 7-krát inak – lepšie recepty nenájdeš

Zaváranie, nakladanie zeleniny, príprava lekvárov i kompótov má na Slovensku veľmi dlhú tradíciu, ktorá v určitej miere pretrváva dodnes. I dnešné neraz zaneprázdnené gazdinky si nájdu čas čo-to zavariť. Zaváranie pritom predstavuje jeden zo spôsobov tepelnej konzervácie potravín. 

V minulosti si touto metódou mohli ľudia hlavne uchovávať úrodu zo záhrady, a teda rôzne druhy zeleniny a ovocia, aj na zimu. Hoci dnes máme aj počas zimy v obchodoch dostatočnú ponuku ovocia a zeleniny, zaváranie stále nevymrelo a asi tak skoro k tomu ani nedôjde. 

Veď kto by odolal najchutnejším domácim nakladaným uhorkám? Iní si zase s radosťou pochutnajú na zaváraných cibuľkách, cvikle alebo aj karfiole. Zabudnúť nemožno na lahodné zavárané broskyne, slivky, hrušky či čerešne. Aj rôzne typy zeleninových aj ovocných zaváranín sú najmä skvelou prílohou k mnohým pokrmom. Čo tak pripraviť čalamádu?

S čím podávať čalamádu?

Klasická čalamáda z kapusty, mrkvy, uhorky a ďalšej zeleniny, ale aj netradičné verzie čalamády sú skvelou prílohou k jedlu. Hodia sa k rizotu, granatierskemu pochodu, pečenému mäsu a hoci aj k pečeným hurkám. Chutná čalamáda príjemne osvieži, doplní chuť jedla a dodá človeku aj nejaké tiež živiny. 

Poctivá domáca čalamáda v sladkokyslom náleve nie je rozhodne náročná na prípravu. Pripraviť si ju tohto roku môžete i podľa niektorého receptu, ktorý nájdete nižšie. Vyskúšate recept na čalamádu uhorkovo-cuketovú alebo nedáte dopustiť na klasiku? Nech je to akokoľvek, takéto čalamáda z domáceho skladu zmizne skôr než prejde zima!

Skús aj: Kvasená zelenina je chutná a pomôže i zdraviu. Ako ju pripraviť doma?

čalamáda z kapusty

Zdroj: Shutterstock®

1. Ingrediencie na domácu čalamádu z kapusty:

  • 1 kapusta biela
  • 3 cibule 
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 4 mrkvy
  • 2 uhorky
  • 1 – 2 feferóny (voliteľné)
  • 1 deko (koreniaci prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny)
  • 1,75 l vody
  • 0,5 l octu
  • 120 g kryštálového cukru

Klasická domáca čalamáda – postup prípravy:

  • Na začiatku si všetku zeleninu očistíme a nakrájame podľa preferencií. Kapustu je ideálne nastrúhať, papriky môžeme nasekať na tenké rezance a cibuľu na tenšie mesiačiky, mrkvu môžeme nahrubo nastrúhať alebo aj nakrájať na kolieska, rovnako uhorku nakrájame na kolieska (alebo nastrúhame). Podľa chuti tiež nadrobno nasekáme feferóny. 
  • Všetku zeleninu zmiešame v dostatočne veľkej nádobe a necháme postáť. 
  • Deko uvaríme podľa návodu na obale. Spravidla na jeden balíček pripadá 0,5 l octu, 1,75 l vody a 120 g cukru. Zmiešame, privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Necháme trochu ochladnúť.
  • Pripravenou zmesou zeleniny plníme čisté zaváraninové poháre, obsah pohárov následne zalejeme nálevom.
  • Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 80 °C. Poháre necháme prikryté v teple pomaly vychladnúť a na druhý deň ich môžeme uskladniť v špajze či komore, kde si počkajú na degustáciu. 

Odporúčame: ​7 tipov na fantastický domáci tekvicový nápoj – skúsiš tekvicové smoothies alebo tekvicové latte?

2. Čalamáda z uhoriek a cukety

Ingrediencie:

  • 2 kg cukety

  • 500 g papriky
  • 250 g mrkvy
  • 250 g cibule
  • cukor kryštálový (asi 100 g)
  • 50 g soli
  • 1 dl oleja
  • 1 dl octu

Postup: Mrkvu a cibuľu ošúpeme. Z cukety odstránime jadierka a nastrúhame ju nahrubo. Taktiež si nahrubo nastrúhame mrkvu. Papriku aj cibuľu nakrájame na tenučké pásiky. Pripravenú zeleninu premiešame a pridáme k nej ocot, cukor a soľ.

Zmes necháme odležať asi 2 hodiny, počkáme, kým zelenina pustí šťavu. Potom čalamádu naplníme do menších pohárov a dobre uzatvoríme. Naplnené poháre sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 °C.

3. Chutná domáca čalamáda s paradajkami a mrkvou

Ingrediencie na domácu čalamádu:

  • 1 kapusta biela

  • 2 mrkvy
  • 3 kápie
  • 1 hlávka cesnaku
  • 7-8 kg stredne veľkých paradajok
  • kôpor alebo petržlenová vňať

Ingrediencie na nálev (na 1 pohár s objemom 3l)

  • 1 hrnček kryštálového cukru

  • 1 PL soli
  • 1/2 hrnčeka octu
  • 3 guličky celého korenia
  • 3 klinčeky
  • 3 guličky nového korenia

Postup: Zeleninu umyjeme. Kapustu s mrkvou nastrúhame nahrubo a premiešame. Kápiu nakrájame na tenké plátky a pridáme k ostatnej zelenine. Pripravíme si 3-litrové poháre, do ktorých začneme vrstviť zeleninu a ďalšie suroviny. Na spodok dáme podľa chuti bylinky a následne pár paradajok (celé alebo na štvrtiny) a strúčikov cesnaku a na to nastrúhanú kapustovú zmes.

Takto pokračujeme, až kým naplníme poháre. Potom si pripravíme nálev z vyššie uvedených surovín, stačí len zmiešať. Poháre naplníme a uzavrieme. Od bodu varu sterilizujeme 12 minút.

4. Najlepšia čalamáda s karfiolom

Ingrediencie (na asi 10 menších pohárov):

  • 1 kg hlávkovej kapusty

  • 3 veľké cibule
  • 500 g bielej papriky (môže byť aj paprika hrubostenná, napr. paprika zelená, žltá alebo červená)
  • 2 väčšie mrkvy
  • 350 g karfiolu
  • 300 až 350 g cukru
  • 500 ml octu
  • 1 nakladač zeleniny
  • 150 ml vody

Postup receptu: Kapustu, papriku a mrkvu nastrúhame nahrubo. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Karfiol môžeme buď nakrájať na malé kúsky, alebo ho nastrúhame na plátky. Zeleninu zmiešame vo väčšej nádobe a pridáme cukor, ocot, vodu a nakladač.

Dobre premiešame a necháme odležať do druhého dňa. Následne čalamádu naložíme do pohárov spolu s nálevom a pustenou šťavou. Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme asi 15 minút pri teplote 80 °C. 

Odporúčame: ​Brusnica obyčajná v domácnosti: Ako sa dá využiť táto zdravá bobuľka?

5. Výborná domáca čalamáda bez sterilizácie

Ingrediencie:

  • 2 kg kapusty bielej

  • 1 kg farebnej papriky
  • 1 kg uhoriek
  • 500 g cibule
  • 400 g mrkvy
  • 300 ml octu
  • 400 g kryštálového cukru
  • 70 g soli
  • 1 PL celého čierneho korenia
  • podľa chuti feferónky
  • 3 bobkové listy
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
  • 1 ČL borkénu (dvojsíričitan draselný na sírenie muštu a vína a na nakladanie zeleniny)

Postup receptu: Kapustu nastrúhame alebo pokrájame a dáme do veľkej nádoby. Pridáme k nej tenké prúžky očistenej cibule a nastrúhané neošúpané uhorky. Taktiež pridáme mrkvu nastrúhanú na tenké kolieska a tenké prúžky papriky. Keď použijeme papriky rôznych farieb, vznikne nám pestrá domáca čalamáda.

Zeleninu premiešame a pridáme k nej cukor, v ktorom sme si zamiešali aj soľ, kyselinu citrónovú v prášku a borkén. Taktiež pridáme na malé kúsky polámaný bobkový list a celé korenie. Premiešame. Potom prilejeme ocot a dobre premiešame. Následne necháme odpočívať aspoň 6 hodín, pokojne cez noc.

Potom zmes preložíme do vysterilizovaných suchých pohárov. Čalamádu natlačíme takmer po okraj a dolejeme pustenou šťavou. Podľa chuti do každého pohára pridáme feferónku. Poháre poriadne uzavrieme vysterilizovaným suchým viečkom. Naplnené poháre nie je potrebné otáčať hore dnom ani sterilizovať.

6. Najlepšia domáca čalamáda s cviklou

Ingrediencie:

  • 1 kg kapusty bielej

  • 2,5 kg cvikly
  • 1 kg čerstvej papriky
  • 500 g cibule
  • 0,5 l octu
  • 0,5 l oleja
  • 250 g cukru
  • 1 nakladač

Postup: Cviklu aj kapustu nastrúhame nahrubo, papriku a cibuľu nakrájame na tenké pásiky. Čerstvú zeleninu zmiešame a pridáme ocot, olej, cukor a nakladač. Premiešame a necháme do druhé dňa odpočívať. Potom zmes preložíme do pripravených pohárov, dolejeme šťavou a dobre uzavrieme. Od bodu varu sterilizujeme 15 minút.

7. Pikantná uhorková čalamáda

Ingrediencie:

  • 1,5 kg šalátových uhoriek

  • 7 farebných paprík
  • 2 feferónky
  • 4 cibule
  • 150 ml octu
  • 150 až 200 g cukru
  • 1/2 balenia nakladača

Postup: Uhorky nastrúhame na krúžky aj so šupkou. Pridáme k nim tenké mesiačiky cibule a papriku nasekanú na rezance. Dobre premiešame a pridáme ocot, cukor a nakladač. Premiešame a necháme postáť aspoň 2 hodiny.

Potom zmesou naplníme poháre a do každého pridáme aj plátky feferóniek. Dolejeme pustenou šťavou. Môžeme uzavrieť a uskladniť v chladničke. Pre dlhšie skladovanie je potrebná sterilizácia. 

Aktualizované na 04. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 22.10.21 11:14

KK
karma
105.00

klasická čalamáda je najlepšia

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 25.10.21 08:08

karma
110.00

Súhlasíme! :) :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.10.21 18:28

MM
karma
100.00

mňam

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 23.10.21 12:43

ZS
karma
100.00

Ja dávam všetko od oka.

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 25.10.21 08:07

karma
110.00

Áno, takto to dozaista robia všetky skúsené gazdinky :) Začiatočníčky a tie menej skúsené však určite ocenia i presnejší postup prípravy :)

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 25.10.21 11:00

karma
100.00

Vyhrala som hrniec na picles, budem si robiť v nom.kvasene šaláty. Výborný článok, dakujem

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 06.11.21 18:49

karma
106.00

Klasická dobrá čalamáda.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní