Šťavnatý a nadýchaný koláč, ktorého chuť si väčšina z nás pripomína každé leto je bublanina. Hoci jeho klasická verzia s čerešňami chutí naozaj vynikajúco, vyskúšať môžete aj iné druhy ovocia, ktoré teraz v záhrade nájdete. Inšpirovať sa môžete aj receptom na domácu bublaninu z knihy Darujme si srdce z vlastnej záhrady, kde nájdete okrem receptov aj rady ako si vypestovať sladké ovocie, napríklad do koláčov.
Recept:
- 4 celé vajcia
- 1 kypriaci prášok do pečiva (alebo jedlú sódu bikarbónu)
- 350 g cukrovej múčky (zdravšia alternatíva je z hnedého trstinového nerafinovaného cukru)
- 350 g hladkej špaldovej múky
- 1 šľahačková smotana
- čerstvé ovocie zo záhrady – jahody, maliny, ríbezle...
Recenziu na knihu si môžete prečitať tu: Kniha Darujme si srdce z vlastnej záhrady (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Príprava:
Celé vajcia vyšľaháme v šľahači, pridáme postupne cukor múčku, smotanu na šľahanie, kypriaci prášok do pečiva a múku. Všetko spolu dobre rozmiešame. Plech na pečenie vymastíme maslom a dno posypeme hrubou múkou alebo krupicou. Cesto vylejeme na plech a rovnomerne ho rozotrieme. Navrch poukladáme ovocie podľa chuti.
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri 175 °C na 40 minút. Keď sa koláč začne oddeľovať od krajov plechu, zapichneme do neho špajdľu, a keď po vytiahnutí nie sú na drievku stopy cesta, koláč je upečený. Nakoniec ho necháme vychladnúť pod čistou utierkou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová