Domáce dukátové buchtičky ako od babičky: S vanilkovým krém sú najlepšie

Domáce dukátové buchtičky ako od babičky: S vanilkovým krém sú najlepšie

    • Zdieľaj:
  • 3

Aký recept alebo jedlo vám pripomenie detstvo? Tých jedál je hádam aj nespočetné množstvo, napríklad také osie hniezda, kapustníky na sladko, šúľance s makom, pečené buchty a pod., no medzi ne môžeme zaradiť aj dukátové buchtičky, ktoré sa dnes už dajú kúpiť aj v obchode.

Síce sú dostupné aj v obchodoch, domáce sú predsa len domáce a najlepšie. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom nemajú rozhodne žiadnu konkurenciu. A aj keď sa na prvý pohľad zdá, že ich príprava je náročná (predsa len ide o kysnuté cesto), opak je pravdou – a to môžeme potvrdiť z vlastnej skúsenosti. Ak sa vám cesto podarí a krásne vykysne, nemusíte sa ničoho obávať, pretože dukátové buchtičky budú dokonalé. A mimochodom, cesto je rovnaké ako v prípade receptu na pečené buchty. Takže, ak nechcete z celej dávky pripraviť len dukátové buchtičky, tak neváhajte cesto naplniť lekvárom a pripraviť pečené buchty.

dukátové buchty

Zdroj: Shutterstock®

Na dukátové buchtičky potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 dcl oleja
  • štipku soli

Dáme si zohriať trochu mlieka s trochou cukru (ohriať, nie prevariť). Až bude mlieko teplé, rozdrvíme do neho droždie a necháme ho vykysnúť. Medzitým si do misky preosejeme múku, pridáme do nej zvyšný cukor, štipku soli, vajíčko, olej, zvyšok mlieka a následne aj vykysnuté droždie. Zo všetkých ingrediencií si vyhnetieme cesto, ktoré následne necháme na teplom mieste podkysnúť. Po približne 40 minútach by mal byť cesto vykysnuté a pripravené na pečenie.

Cesto z misky preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, párkrát prehnetieme a trochu cesta odrežeme. Z odrezaného kúska vytvarujeme šúľok, ktorý nakrájame na menšie šúľance – buchtičky (rozmery približne 2 cm). Do pripraveného plechu si nalejeme olej, každú buchtičku v ňom obalíme a pritlačíme ku kraju. Takto postupujeme až kým neminieme všetko cesto.

Buchtičky necháme na plechu ešte trochu podkysnúť (cca 10 minút) a následne ich pečieme pri teplote 180 °C cca 25 minút. To či sú dukátové buchtičky upečené zistíme jednoduchým trikom – opatrne zo stredu vytiahneme jednu buchtičku. Ak sa dá ľahko vytiahnuť, buchtičky môžeme z rúry vytiahnuť. Pripravíme si vanilkový krém, buchtičky nim polejeme a podávame.

TIP: Ak chcete, môžete si k buchtičkám pridať aj čerstvé ovocie, no klasika je najlepšia. 


    • Zdieľaj:
  • 3
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 13.01.22 11:02

KK
karma
106.00

už som dávno nejedla, mala by som to napraviť :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 14.01.22 04:45

ĽŠ
karma
100.00

Domáce sú naozaj najlepšie.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 15.01.22 01:53

karma
100.00

Mňam, veľká pochúťka . Doteraz som si buchtičky kupovala,privarila som len krém. Musím to zmeniť a buchtičky si upiecť doma.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Lip Flip procedúra naberá na popularite: Čo o nej vedieť?
Pleť

Lip Flip procedúra naberá na popularite: Čo o nej vedieť?

  • 1
  • 26.02.2022
Beauty poradňa GERnétic: Jarné formovanie postavy
Poradňa

Beauty poradňa GERnétic: Jarné formovanie postavy

  • 1
  • 25.04.2022
Citlivá pokožka ako diagnóza 21. storočia
Pleť

Citlivá pokožka ako diagnóza 21. storočia

  • 1
  • 28.04.2022
TOPlist