Domáce langoše, ktoré chutia ako zo stánku na trhoch

Domáce langoše, ktoré chutia ako zo stánku na trhoch

Koľkokrát ste prešli okolo stánku s rýchlym občerstvením a vaše zmysly ihneď zacítili vôňu čerstvo upečených langošov? Začali sa vám hneď zbiehať slinky a vaše odolávanie nakoniec nebolo také silné ako chuť sa zahryznúť do chutného a chrumkavého langoša?

Aj keď ide o pomerne kalorické jedlo, nakoľko sú langoše vysmážané na oleji, no pripomínajú detstvo a tak sa im jednoducho nedá odolať. Langoše ako zo stánku na trhoch si môžete pripraviť aj doma. A vôbec to nie je zložité. Ak sa vám podarí pripraviť si kvások z droždia, ostatok už bude hračka. A keďže cesto je univerzálne, langoše si môžete dochutiť podľa seba. Môžete ich natrieť kečupom alebo tatárskou omáčkou. Poprípade kombináciou oboch, ako to preferujú mnohí. A s čím ich jete vy?

Odporúčame: Jablkový perník s čokoládovou polevou a orechmi – konkuruje tomu tradičnému

Na langoše potrebujeme (cca 4 porcie v závislosti od veľkosti):

  • 450 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • štipku soli
  • 1 lyžičku kryštálového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajíčko
  • olej na vysmážanie

Časť mlieka si dáme zohriať (pozor, nesmie vrieť, aby nebolo príliš horúce), pridáme lyžičku cukru a podrvené droždie. Premiešame a necháme na teplom mieste odstáť, kým sa nám nespraví kvások.

Do väčšej misky si preosejeme múku, pridáme do nej soľ, zvyšné mlieko, ktoré si zohrejeme a rovnako tak aj vajíčko. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho na teplom mieste podrásť. Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, párkrát ho prehnetieme rukami a postupne vykrajujeme malé bochníčky – napríklad pomocou širšieho pohára.

Každý kúsok cesta roztiahneme do strán, čím si vytvoríme väčší langoš. Ten dáme vysmažiť do rozpáleného oleja. Opekáme z oboch strán dozlatista. Ak máte radi cesnakovú chuť alebo si langoš bez cesnaku nedokážete ani predstaviť, tak ho po upečení ním potrite.

Hotový langoš natrieme kečupom alebo tatárskou omáčkou. Posypeme nastrúhaným syrom a podávame. Neváhajte tiež experimentovať a pridať na langoš nakrájanú šunku, opečenú slaninku alebo nakrájaný pór. Prajeme DOBRÚ CHUŤ!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 09.11.22 08:36

KK
karma
105.00

Robievam langoše, ale akokoľvek sú dobré, chýba tam tá atmosféra z trhov :)

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 09.11.22 20:30

MK
karma
100.00

Aj ja robievam, ale tiež chýba trhová atmosféra

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 11.11.22 22:57

karma
109.00

Mňááám, cesnakový langoš - milujem. Tomu sa nedá odolať.

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 30.11.22 18:10

karma
113.00

taky mám ráda langoše a dávám si na ně všechno co vidím

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 21.01.23 22:10

MM
karma
107.00

Vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 15.02.23 15:31

AP
karma
104.00

Určite stojí za to, to vyskúšať. Ďakujem za tip.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní