Domáci paradajkový pretlak: Ten z obchodu sa mu rozhodne nevyrovná

Domáci paradajkový pretlak: Ten z obchodu sa mu rozhodne nevyrovná

Málokto si robieva domáci paradajkový pretlak. Najčastejšie si ho kupujeme v obchode a máme to bez roboty. Len otvoríme konzervu a pridáme ju do omáčky alebo do polievky. Taká paradajková polievka sa dá pripraviť z čerstvých paradajok, ale aj z paradajkového pretlaku.

Ak ste jej milovníkmi, tak si tento rok urobte svoj domáci paradajkový pretlak, ktorý sa tomu z obchodu rozhodne nevyrovná. A navyše, ak sa vám urodilo veľké množstvo paradajok a vy neviete čo s nimi, tak to je skvelý dôvod na to, aby ste vyskúšali uvariť práve paradajkový pretlak. Je to v podstate polotovar, ktorý sa hodí do mnohých pokrmov.

Paradajky majú výživnú hodnotu aj v konzervovanom stave. Sú bohaté na vitamín A, nezanedbateľné množstvo vitamínu B, nájdeme v nich aj vitamín C či minerály, ako je sodík, vápnik, horčík a železo. Zo všetkého najviac sú však paradajky bohaté na lykopén. Lykopén predstavuje antioxidant, ktorý chráni organizmus pred rakovinou a kožnými ochoreniami. Aj to je skvelý dôvod na to, prečo si uchovať paradajky aj v takomto stave, a to predovšetkým na zimné obdobie.

domáci paradajkový pretlak

Zdroj: Shutterstock®

Na domáci paradajkový pretlak budeme potrebovať:

  • červené paradajky
  • kyselinu citrónovú

Postup prípravy:

Paradajky si poriadne umyjeme a nakrájame ich na štvrtinky, aby sa lepšie a rýchlejšie rozvarili. Umyté paradajky teda vložíme do hrnca a varíme ich dovtedy, kým sa úplne nerozvaria. Aby sa vám nepripálili, tak môžete na spodok hrnca pridať trochu vody.

Rozvarenú paradajkovú zmes v hrnci vymixujeme ponorným mixérom alebo na dôkladná rozmixovanie použijeme kuchynský robot. Následne prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili všetkých nerozmixovaných šupiek a jadierok z paradajok. Prepasírovanú šťavu opäť vlejeme do hrnca a varíme za stáleho miešame do zhustnutia. Na záver môžete do zmesi pridať štipku kyseliny citrónovej na zakonzervovanie pretlaku. No tento krok môžete pokojne vynechať.

Uvarený horúci pretlak ihneď nalejeme do menších sklenených fliaš, ktoré sme si vopred poriadne umyli. Fľaše uzatvoríme viečkami a obrátime ich aspoň na 5 minút hore dnom. Na noc ich zabalíme do deky a následne pretlak skladujeme v chlade – ideálne v chladnej pivnici.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Katarína Konečná 16.08.21 11:20

KK
karma
105.00

a ešte keď ho urobíte aj z paradajok z vlastnej záhrady

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 16.08.21 21:22

MR
karma
104.00

pretlak si robievame aj my doma

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 17.08.21 12:26

IM
karma
100.00

Včera som robila lečo a aj pretlak spravim ved z vlastnej zahrady

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 17.08.21 18:27

MG
karma
104.00

Dobrý pretlak, dobrá omáčka.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 18.08.21 08:24

AS
karma
108.00

predtým som aj ja robievala pretlak doma- ale už nerobím, lebo deťom chutí viac z obchodu

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 18.08.21 12:48

LK
karma
-1.00

kedysi sme doma robievali pretlak ale veľmi dlho sa to varí, radšej si spravím domáci kečup, zavárané lečo alebo dokonca som skúšala aj rajčinový džem

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 18.08.21 18:58

MM
karma
100.00

domáci je predsa len najlepší, varíme teraz stále, hlavne z popraskaných paradajok

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.08.21 19:55

MR
karma
109.00

domáce paradajky chutia aj voňajú úžasne

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.08.21 23:56

karma
109.00

Domáci je domáci.Určite je lepší,aj lepšie chutí.

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 22.08.21 16:29

PP
karma
96.00

Nie iba pretlak, ale všetko, čo si urobíme doma a ešte keď to je z vlastnej záhrady je lepšie, chutnejšie a hlavne zdravšie. Hoci nás, dedinčanov mešťania často ponižujú, mne to vôbec nevadí, lebo viem, že hoci to často stojí veľa námahy, no žijem zdravšie ako oni.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní