Francúzska kuchyňa – recepty na najväčšie špeciality, ktoré musíš skúsiť

Francúzska kuchyňa – recepty na najväčšie špeciality, ktoré musíš skúsiť

Slovenská kuchyňa má isto niečo do seba a pre mnohých je priam srdcovkou, no nie je na škodu ochutnávať aj dobroty iných krajín. Čo napríklad hovoríte na francúzsku kuchyňu? Francúzska kuchyňa patrí medzi najslávnejšie a najluxusnejšie kuchyne sveta. Pokojne môžeme povedať, že výrazne ovplyvnila gastronómiu väčšiny európskych krajín. Ide o gastronómiu vysokej úrovne, ktorá má cit pre detaily a dáva si záležať nielen na chuti jedál, ale aj vzhľade. 

Francúzska kuchyňa ale rozhodne nie je pre každého. Stačí si spomenúť na rôzne plody mora, plnené slimáky či žabie stehienka. I tieto špeciality sú charakteristické pre Francúzsko a rozhodne nie sú šálkou kávy každého. Avšak, francúzska kuchyňa je charakteristická aj rybami, jahňacím či teľacím mäsom, zeleninou, syrmi, vínom, vynikajúcim pečivom a dokonalými dezertmi. A to už znie lepšie, no nie?

Pripravte si spolu s nami niekoľko tradičných francúzskych špecialít, vrátane rybacej polievky, niekoľkých hlavných chodov či rôznych sladkých dobrôt. 

Najväčšie francúzske špeciality:

Rybia polievka Bouillabaisse

Ingrediencie:

  • 500 g slávok jedlých (mušle)

  • 4 kráľovské krevety
  • 300 g rybích filiet (tuniak, treska)
  • 1 čerstvý fenikel
  • 1 konzerva lúpaných krájaných paradajok
  • 250 ml bieleho vína
  • 1 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 KL drvenej rasce
  • 1 KL drveného fenikla
  • 1 čili paprička
  • 1/2 pomaranča (kôra a šťava)
  • štipka šafranu
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

Postup: Pripravíme si hrniec, v ktorom na rozpustenom masle orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, podrvenú rascu a feniklové semienka. Keď cibuľa zmäkne, pridáme nasekanú čili papričku, paradajky z konzervy, víno, nastrúhanú pomarančovú kôru a pomarančovú šťavu a šafran. 

Osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Zvýšime oheň a pridáme fenikel pokrájaný na osminky. Naň poukladáme slávky, krevety a kúsky ryby. Zakryjeme a necháme variť asi 5 minút. Odstavíme z ohňa a pod pokrievkou necháme postáť ďalších 5 minút. Polievku podávame s čerstvým chlebom posypanú bylinkami. 

Cassoulet s fazuľou a klobásou

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového pliecka bez kosti vcelku

  • 1 lyžica bravčovej masti 
  • 1 cibuľa
  • 3 bobkové listy 
  • nové korenie
  • 3 mrkvy s vňaťou
  • 3 stopky stonkového zeleru
  • 200 g klobásy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvý rozmarín
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 500 g paradajkového pretlaku 
  • horúci vývar alebo voda (podľa potreby)
  • 250 g bielej suchej fazule uvarenej do polomäkka
  • na podávanie žemle a čerstvá petržlenová vňať

Postup: Vo väčšom hrnci si rozpustíme bravčovú masť a orestujeme na nej cibuľu nasekanú nadrobno. Pridáme bobkový list a nové korenie. Postupne pridáme očistené mrkvy a zeler pokrájané na menšie kúsky, nakrájanú klobásu a najemno nasekaný cesnak. Mäso nakrájame na kocky, pridáme k základu a restujeme.

Osolíme, okoreníme a pridáme najemno nasekaný rozmarín. Po zatiahnutí mäsa podlejeme zmes vínom a chvíľu varíme, kým sa odparí alkohol. Následne pridáme paradajkový pretlak a podľa potreby trochu horúcej vody. Pridáme aj uvarenú fazuľu a pod pokrievkou varíme do zmäknutia mäsa. Podávame s opečenými žemľami posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. 

Hovädzí Bourguignon

Ingrediencie:

  • 3 lyžice rastlinného oleja

  • 150 g slaniny
  • 1 mrkva
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1,5 kg hovädzieho zadného
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 750 ml suchého červeného vína
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžičky tymianu
  • 30 g masla
  • soľ, čierne korenie

Postup: Slaninku si nakrájame na malé kocky. Mrkvu aj cesnak očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. Nakoniec si pripravíme mäso, ktoré nakrájame na väčšie kocky. V hrnci (ktorý je vhodný do rúry) si rozpálime olej a osmažíme na ňom slaninu. Pridáme cibuľu a opražíme dozlatista. Potom pridáme aj mrkvu a nakoniec cesnak. Po minútke všetko z hrnca vyberieme do misky. 

Kocky mäsa si obalíme v múke zmiešanej s čiernym korením. Následne obalené mäsové kocky opečieme v hrnci na oleji zo všetkých strán. Mäso sa musí zatiahnuť. Kocky mäsa pražíme postupne, nie všetky naraz, pretože sa začnú dusiť. Keď máme všetky kocky mäsa opečené, do hrnca vrátime zeleninu aj mäso. Následne pridáme pretlak, korenie a zalejeme vínom a vývarom. Osolíme, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 160 °C aspoň na 2,5 hodiny. 

Po upečení odstránime bobkový list. Pridáme maslo na zjemnenie. Podávať môžeme podľa chuti s pečivom alebo aj zemiakmi pripravenými na rôzne spôsoby. 

Pečeňová paštéta s Foie gras

Ingrediencie:

  • 300 g kačacích pečení 

  • 1 šalotka alebo červená cibuľa 
  • 2 PL oleja (alebo kačací tuk) 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 50 ml brandy 
  • 20 ml smotany na šľahanie 
  • 50 g masla 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • tymian čerstvý alebo sušený 
  • brusnicový džem 

Postup: Očistenú kačaciu pečeň nakrájame na plátky. Šalotku a cesnak očistíme a nasekáme nadrobno. Cibuľu si následne orestujeme na oleji alebo kačacom tuku. Pridáme pečeň, zvýšime teplotu a sprudka restujeme asi 2 minútky. Keď sa pečeň zatiahne, znížime teplotu, pridáme cesnak, tymian a čierne korenie. Restujeme 1 minútu.

Následne pridáme brandy a varíme, kým sa tekutina odparí. Odstavíme z ohňa a necháme postáť. Ešte teplé pečienky dáme do mixéra, pridáme maslo a najemno rozmixujeme. Pridáme smotanu a soľ s korením a znova mixujeme. Paštéta by mala mať jemnú krémovú konzistenciu. Podávame s čerstvým chlebom a brusnicami. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Sivová 20.02.23 08:08

MS
karma
100.00

Bagetky a makronky sú skutočne super.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní