Hranolčeky nemusia byť iba škodlivé - pripravte si ich zdravo a chutne

Hranolčeky nemusia byť iba škodlivé - pripravte si ich zdravo a chutne

Určite ste už aj vy dostali chuť na zlatisté a chrumkavé hranolčeky. Nie je hriechom dopriať si raz za čas aj takúto pochúťku. Rovnakú podmienku však stanovte aj svojim deťom a konzumovanie hranolčekov do ich jedálnička zaveďte iba ako občasnú pochúťku, nie ako pravidelnú súčasť stravy. 

Výskumom sa totiž zistilo, že pravidelné konzumovanie hranolčekov môže viesť ku vzniku obezity, rôznych genetických komplikácií či dokonca ku vzniku rakoviny. Príčinou je jedovatý akrylamid, ktorý vzniká v kôrke počas prípravy hranolčekov pri vysokej teplote (najčastejšie fritovaním a pečením).

Odporúčame prečítať: Chutné smoothies, ktoré podporia vaše zdravie

hranolceky-nemusia-byt-iba-skodlive-pripravte-si-ich-zdravo-a-chutne

Zdroj: Shutterstock®

Hranolčeky sa však dajú pripraviť aj zdravšie. Princípom je soliť hranolčeky pred samotným pečením či fritovaním, nie až po príprave hranolčekov, ako sme najčastejšie zvyknutí. Stačí, ak nakrájané zemiaky ponoríte na približne 15 minút do primerane slanej vody. Soľ zabezpečí, že nebezpečný akrylamid v kôrke hranolčekov počas ich prípravy nevznikne. 

Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí

hranolceky-nemusia-byt-iba-skodlive-pripravte-si-ich-zdravo-a-chutne

Zdroj: Shutterstock®

Hranolčeky si takouto prípravou vychutnáte oveľa viac a navyše predídete zdravotným problémom, ktoré pri konzumovaní bežne pripravených hranolčekov reálne hrozia. 

Odporúčame prečítať: Zdravá zubná starostlivosť bez zbytočnej chémie

hranolceky-nemusia-byt-iba-skodlive-pripravte-si-ich-zdravo-a-chutne

Zdroj: Shutterstock®

OTÁZKA PRE VÁS:

Ako často konzumujete hranolčeky?

Aký je spôsob ich prípravy vo vašej domácnosti?

Solíte ich po príprave alebo pred prípravou?

Zdroj foto: Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Marianna Rajniaková 08.09.15 10:26

MR
karma
109.00

a to som si myslela ,že hranolky pečené v rúre sú menej škodlivé...

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 08.09.15 21:06

karma
93.00

zaujímavé toto som teda nevedela

  • 0
Odpovedať

Iveta Sýkorová 10.09.15 22:12

IS
karma
-1.00

Patrím do kategórie osôb, ktoré si radi vychutnajú hranolčeky len raz za čas...ale tie "poctivé" domáce zo zemiakov, žiadne polotovary do rúry a podobne. Takže ďakujem za typ na zdravšiu variantu. Netušila som, že aj takto sa dá ich príprava "ozdraviť" :).

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 22.09.15 09:31

MR
karma
-1.00

mám veľmi rada hranolčeky ved tie zlé veci sú najlepšie, ale nedávam si ich až tak často a solím až po príprave :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 06.12.15 18:34

AK
karma
100.00

Ja teda hranolky často nerobím.

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 20.12.15 12:28

karma
113.00

hranolky mám ráda, ale moc je nedělám, solím až po přípravě

  • 0
Odpovedať

Alena Ďurechová 11.03.16 00:14

karma
93.00

Milujem pečené zemiaky... solím pred pečením ;-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní