Výnimočná čokoládová torta, ktorá opantá všetky vaše zmysly. Keďže je náročná na suroviny (odporúčam kvalitné suroviny) a je plná kalórií je určená na výnimočné príležitosti. A to, ktoré sú pre vás výnimočné už nechám na vaše rozhodnutie, ale určite si sebe a vašim blízkym aspoň raz doprajte čokoládový sen.
Pri takejto torte nerátame kalórie a všetci kritici nech radšej nečítajú tento recept a vyhľadajú si niečo ľahšie, aj takých receptov mám dostatok.
Odporúčame prečítať: Banánový koláč bez lepku a pridaného cukru
Korpus (priemer 24-26 cm) budete potrebovať:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 5 vajec
- 200 g dobrého masla
- 20 g holandského kakaa
- 160 g trstinového cukru
- 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 250 g kvalitnej horkej čokolády
- malá silná káva [:)] – do korpusu, ale ak máte radi kávičku, urobte si jednu aj pre seba
Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom
Postup:
- Zmiešajte suché suroviny. Čokoládu spolu s maslom rozpustite nad parou. Uvarte si malú silnú kávu. Oddeľte žĺtky od bielkov.
- Bielky šľahajte a keď začne hmota hustnúť postupne všľahávajte všetok cukor. Do rozpustenej čokolády s maslom vlejte horúcu kávu, premiešajte a po jednom zašľahávajte žĺtky.
- Do tejto tekutej masy pomaly zamiešajte sneh z bielkov a cukru a na záver vmiešajte suchú zmes. Cesto vložte do tortovej formy, ktorú ste vystlali papierom na pečenie.
- Pečte pri teplote 170°C cca. 40-45 minút.
Príprava krému:
Osvedčil sa mi recept mojej mami na varený krém a preto som si ho prispôsobila a takto si ho aj vy pripravíte.
Budete potrebovať:
- 6 veľkých domácich vajec
- 200 g trstinového cukru
- 170 g horkej kvalitnej čokolády
- 500 g domáceho masla
Postup:
- Celé vajcia, cukor a nalámanú čokoládu dajte do misky, premiešajte a dajte nad paru. Ručným šľahačom šľahajte na najmenších obrátkach 20 minút. Nemusíte nepretržite šľahať, ale dozrite, aby sa vám krém neprichytil na dno misky. Takto uvarený krém nechajte vychladiť (ja si ho pripravujem deň vopred ak je možnosť).
- Krém chladnutím ešte zhustne. Vychladnutý krém po lyžiciach pridávajte do rozšľahaného masla. Obidve zložky majú mať rovnakú teplotu, preto si maslo vyberám večer a nechávam s krémom v jednej miestnosti. Získate nadýchaný jemný krém, ktorý keď vám náhodou ostane môžete zmraziť a použiť neskôr.
- Tortový korpus rozrežte na tri diely, spodný natrite džemom (ja som použila brusnice, ale dobré sú aj ríbezle)
- Dajte prvú vrstvu krému, priložte druhú časť a znovu dajte džem a krém.
- Prikryte tretím dielom a celú tortu potiahnite krémom. Dajte do chladničky stuhnúť.
Odporúčame prečítať: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií
Poleva – robila som ganache z čokolády a smotany.
Budete potrebovať:
- 150 ml šľahačkovej smotany min. 33%
- 150 g horkej čokolády
A ako na to:
- Smotanu rozohrejte v hrnci (nesmie sa variť) odložte a dajte do nej nalámanú čokoládu a miešajte kým sa neroztopí. Vymiešajte krém. Po okrajoch torty si lyžičkou nanášajte tekutý krém tak, aby mohol trochu stekať po bokoch torty. Keď urobíte celý okruh torty natrite krém na povrch torty.
- Ak vám krém zhustol pridajte trochu smotany.
- Tortu môžete potiahnuť aj vašim obľúbeným spôsobom. Ja mám rada „ neuhladený“ výzor torty.
Čokoládové stružlinky:
To bola pre mňa ďalšia výzva a veľmi sa mi výsledok páčil a aj tá jednoduchosť prípravy.
A ako na to:
- Rozpustite si nad parou 50-80 g kvalitnej čokolády. Čokoládu vylejte na pečiaci papier, mierne rozotrite a prikryte druhým pečiacim papierom a čokoládu takto na tenúčko rozotierajte od stredu do strán.
- Robí sa to dobre, len buďte trpezlivý. Keď máte čokoládu medzi papiermi tenko rozotretú zrolujte papier na tenkú rolku a vložte aspoň na hodinu do chladničky. Pred ozdobením torty papier pomaly odstraňujte a čokoládová rolka bude pukať a vytvoria sa vám krásne stružlinky a úlomky na ozdobu. Zostatok čokolády môžete ešte použiť.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Bezlepkové lokše na 3 spôsoby!