Inšpirujte sa chutnými receptami z medvedieho cesnaku

Inšpirujte sa chutnými receptami z medvedieho cesnaku
  • 30.03.2016
  • Lucia Hausknechtová

Vlhké lúky, zamokrené pôdy a tienisté lesy sú práve v tomto období ideálnym miestom na zber medvedieho cesnaku.

Táto zdraviu prospešná bylina prečisťuje tráviaci systém, pôsobí proti nespavosti, prečisťuje obličky, zmierňuje dýchacie ťažkosti a má prírodné antibiotické vlastnosti. ​Ak neviete ako ho najlepšie využiť v kuchyni, ponúkame vám niekoľko chutných a zdravých receptov.

Šatôčky plnené medvedím cesnakom

Suroviny:

  • lístkové cesto
  • 200 g medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 žĺtok
  • olej
  • soľ

Príprava:

  • Na panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu na kvapke oleja. Potom pridáme očistené a na malé kúsky pokrájaný medvedí cesnak, soľ a necháme dusiť približne 5 – 10 minút.
  • Medzitým rozkrájame lístkové cesto na štvorčeky, ktoré budeme plniť medvedím cesnakom.
  • Keď je cesnak udusený, necháme ho trochu vychladnúť a do každého štvorčeka lístkového cesta vložíme trochu cesnakovej náplne. Šatôčka z cesta vznikne spojením dvoch protiľahlých rohov. Aby cesto lepšie držalo spojené časti potrieme žĺtkom.
  • Šatôčky uložíme na plech, potrieme zvyšným žĺtkom a dáme piecť pri 180 stupňoch na 15 – 20 minút. 

Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?

Inšpirujte sa chutnými receptami z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Cesnakové pesto

Suroviny:

  • 70 g medvedieho cesnaku
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 10 g píniových orieškov
  • morská soľ
  • čierne korenie

Príprava:

  • Medvedí cesnak umyjeme, očistíme a vložíme do mixéra.
  • Pridáme olivový olej, trochu morskej soli, mleté čierne korenie a píniové oriešky. Všetko spolu dobre rozmixujeme, aby vznikla jednotná hmota.
  • Na záver môžete pridať trochu parmezánu a podávať k cestovinám alebo na celozrnnom chlebe. 

Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?

Inšpirujte sa chutnými receptami z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Suroviny:

  • 400 g medvedieho cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 dcl mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Príprava:

  • Medvedí cesnak umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky.
  • Potom v hrnci opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s medvedím cesnakom a necháme 5 minút dusiť. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme približne 15 minút. Prilejeme mlieko a polievku rozmixujeme s ponorným mixérom.
  • Na záver dochutíme soľou a korením. 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Inšpirujte sa chutnými receptami z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Cesnaková nátierka s avokádom

Suroviny:

  • 1 zrelé avokádo
  • 20 g medvedieho cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • šťava z citróna

Príprava:

  • Avokádo rozpolíme, vyberieme dužinu, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozmixujeme na kašu.
  • Potom do misky pridáme očistený medvedí cesnak, trochu soli, mletého čierneho korenia a všetko zmixujeme. Môžeme podávať na opečenej bagete.
     

Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole

Inšpirujte sa chutnými receptami z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: http://www.shutterstock.com/

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Martina Zahoranová 30.03.16 09:38

MZ
karma
92.00

medvedí cesnak najčastejšie jeme iba tak s nakrájanou inou zeleninkou a napríklad so syrom

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.03.16 19:26

SK
karma
114.00

vyborne recepty, teraz je ten spravny cas na zber a konzumaciu tejto zdravej byliny

  • 0
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 05.04.16 08:13

AS
karma
100.00

už sa naň teším, ale na Orave si musíme ešte pár dní počkať, najlepší je len tak s niečím a do zásoby na zimu si ho namrazím alebo urobím tinktúru

  • 0
Odpovedať

Zuzana Behancová 08.04.16 09:44

ZB
karma
-1.00

Veľmi zdravý a chutný....

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 20.05.16 20:40

ľO
karma
-1.00

veľmi lákavé a nápadité:-)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.05.16 15:31

AK
karma
100.00

keby aj u nás rástol

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 11:12

MZ
karma
-1.00

O tomto cesnaku počujem samé chvály, určite vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 25.05.20 12:28

KS
karma
133.00

Ďakujem za super recepty, doteraz som z medvedieho cesnaku robila vždy iba pomazánku alebo halušky do polievky, takže vyskúšam to aj inak :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní