Jesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať

Jesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať
  • 10.11.2016
  • Lucia Hausknechtová

Aj počas jesene môžete pripraviť chutné sezónne dezerty. Hoci by ste maliny, jahody alebo iné obľúbené ovocie teraz v záhradách už zbytočne hľadali, jeseň ponúka mnoho chutnej zeleniny a ovocia.

Sladké jablká, gaštany, orechy alebo hrušky sú skvelou ingredienciou do každého koláča. Pripravte si sladký gaštanový dezert, jablkový alebo gaštanový koláč, ktoré k jeseni určite patria

 Jablkový koláč

Ingrediencie:

Cesto

  • 250 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce

Náplň

  • 800 g jabĺk
  • 80 g kryštálového cukru
  • ½ balíčka škoricového cukru
  • 30 g rozpusteného masla

Príprava:

Ako prvé si jablká ošúpeme a nastrúhame na malé kúsky. V miske ich zmiešame s kryštálovým a škoricovým cukrom a maslom. Potom si pripravíme cesto. Do druhej misky preosejeme múku, cukor, pridáme maslo, vajce a všetko vymiesime. Cesto vložíme na 15 minút do chladnčky.

Vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu rozvaľkáme a vložíme do maslom vymastenej formy tak, aby obopínalo steny formy. 

Jablkovú náplň poukladáme na cesto vo forme. Potom náplň prikryjeme druhou polovicou cesta, ktorú sme rozvaľkali na 0,5 cm plát. Navrch cesta spravíme dierky s nožíkom, aby mohla unikať para. Dáme piecť pri 200 stupňoch na približne 40 až 50 minút.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Jesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať

Zdroj: Shutterstock®

Gaštanový koláč

Ingrediencie:

  • 150 g masla 
  • 100 g horkej čokolády
  • 100 g hnedého cukru 
  • 100 g gaštanového pyré
  • 80 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Príprava:

Vajcia v miske vyšľaháme s hnedým cukrom. Potom pridáme roztopené maslo, múku s kypriacim práškom, horkú čokoládu a gaštanové pyré. Všetko spolu dobre premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 minút pri 180 stupňoch. Na záver koláč dozdobíme čokoládou a mätou.

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Jesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať

Zdroj: Shutterstock®

 Tekvicový koláč

Ingrediencie:

Cesto

  • 200 g múky 
  • 80 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vajce

Náplň

  • 500 g tekvice
  • 200 g kondenzovaného sladeného mlieka
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 2 vajcia

Príprava:

Všetky ingrediencie na cesto spolu vymiesime, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Po vybratí ho rozvaľkáme a vložíme do formy na pečenie. Potom ho poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry na 15 minút pri 200 stupňoch.


Medzitým uvaríme tekvicu. Náplň pripravíme z rozmixovanej uvarenej tekvice, ktorú zmixujeme s kondenzovaným sladeným mliekom, vanilkovým pudingovým práškom a vajíčkami. Zmes natrieme na vychladené cesto a pečieme 45 minút pri 180 stupňoch. Po upečení môžeme dozdobiť šľahačkou.

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Vyskúšajte sladké dezerty zo pšenaJesenné dezerty, ktoré musíte ochutnať

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Erika Špacírová 10.11.16 08:54

karma
93.00

:) vyzerajú veľmi dobre

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 11.11.16 19:39

MM
karma
100.00

ten gaštanový vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 13.11.16 12:00

MR
karma
109.00

tekvicový sa mi najviac pozdáva

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 16.11.16 10:52

MB
karma
108.00

v zime a takto na jesen mavam kolacove obdobie ked sa mi ziada vypekat :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 04.12.16 13:11

ĽK
karma
106.00

Najchutnejšie vyzerá jablkový koláč :-) šťavnatý :-)

  • 1
Odpovedať

Stanislava Mészárošová 07.12.16 15:39

SM
karma
-1.00

hocijaky jablkovy kolac je super a dalsie su tiez na zjedenie :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 07.12.16 21:47

AK
karma
100.00

vyzerajú super mňam

  • 0
Odpovedať

Zuzana Benešová 10.12.16 14:08

ZB
karma
-1.00

MŇAM :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 12:53

MZ
karma
-1.00

Ochutnala by som veru :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:10

JS
karma
-1.00

Dobré je to

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:10

JS
karma
-1.00

Skvele prychystané

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:11

JS
karma
-1.00

mňam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní