Určite viete, že tekvice sa dnes už nepoužívajú len na výrobu strašiakov, ale sú súčasťou jesennej kuchyne. Z tekvice si môžeme pripraviť chutnú krémovú polievku, zdravé hranolčeky či placky. Dá sa však využiť aj v sladkých receptoch a dezertoch.
Z množstva receptov môžete vyskúšať napríklad tekvicové muffiny, klasický koláč na plechu (tekvica mu dodá šťavnatosť) alebo americký tekvicový koláč, ktorý určite poznáte aj pod originálnym názvom „Pumpkin Pie“. Podobne ako „Apple Pie“, teda americký jablkový koláč, aj tento sa skladá z krehkého cesta a vláčnej plnky. Poďte si ho s nami pripraviť.
Odporúčame: Jesenné recepty: Lahodná nátierka z kačacej pečienky
Budeme potrebovať:
CESTO:
- 250 g hladkej múky
- 2 PL cukru
- ½ balíčka prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 250 g masla (alebo iného tuku)
- 1 vajíčko
- kôru z citróna (môžeme nahradiť citrónovým cukrom)
PLNKA:
- 400 g tekvice (alebo tekvicového pyré)
- 2 vajíčka
- 2 PL kyslej smotany
- 4 PL medu
- 3 PL javorového sirupu
- 1 ČL škorice
- šťavu z polovice citróna
Postup:
1. Začneme prípravou cesta. Múku zmiešame so všetkými sypkými ingredienciami – s cukrom, citrónovým cukrom (alebo kôrou), práškom do pečiva a soľou. Potom k zmesi pridáme vajíčko a zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky. Cesto ručne vypracujeme, aby bolo pevné a kompaktné. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky.
Bude ťa zaujímať
2. Pokračujeme tekvicovou plnkou. Tekvicu je nutné najprv uvariť. Ošúpeme ju, vyberieme zrniečka a vlásočnatú časť, pokrájame na menšie kúsky a varíme do zmäknutia. Potom vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme. Keď je trochu vychladnutá, primiešame k nej vajíčka izbovej teploty, smotanu, med, javorový sirup, škoricu a šťavu z citróna. Pokiaľ používame už hotové tekvicové pyré, máme to jednoduchšie.
3. Cesto vyberieme z chladničky, necháme ho trošku ohriať pri izbovej teplote. Zatiaľ si pripravíme formu na pečenie – vymastíme ju maslom alebo iným tukom a rúru vyhrejeme na 180°C. Pokiaľ je cesto kompaktné, môžeme ho vyvaľkať do tvaru formy a potom ho do nej preniesť. Pokiaľ sa nám však lepí na prsty, je lepšie po kúskoch ho „lepiť“ priamo do formy. Nezabudnite tiež na okraje.
Odporúčame: Recept na tvarohový koláč s lesným ovocím, ktorý vás zasýti
Bude ťa zaujímať
4. Keď je forma vystlaná cestom, nalejeme do nej tekvicovú zmes. Keďže je tejto zmesi dosť, je lepšie použiť tortovú formu ako koláčovú. Tiež však záleží na tom, ako ju máte hlbokú. Koláč pečieme asi 45 minút, potom je nutné nechať ho vychladnúť, aby dobre držal tvar.
Tekvicový koláč môžeme podávať napríklad s vyšľahanou šľahačkovou smotanou, poliaty čokoládou alebo karamelom. Veríme, že si každý nájde ten svoj obľúbený variant.
Prajeme vám dobrú chuť!