Krémové gratinované zemiaky: Dokonalo chutné, rovnako ako francúzske zemiaky

Krémové gratinované zemiaky: Dokonalo chutné, rovnako ako francúzske zemiaky

Môžeme povedať, že je len málo príloh, ktoré sú chutnejšie ako zemiaky. Krémová zemiaková kaša, maslové zemiaky s petržlenovou vňaťou, zemiakový šalát, pečené zemiaky, hranolky,... – všetko má fantastickú chuť. Niet pochýb ani o tom, že francúzske zemiaky, ktoré z Francúzska ani nepochádzajú, patria medzi chutné pokrmy, ktoré mnohí milujeme. Zemiaky s klobáskou, vajíčkom a ďalšími ingredienciami jednoducho nemôžu byť zlé. Ale čo také gratinované zemiaky?

Verte, nič lepšie ste nejedli. Dokonalo krémové, lahodne syrové a perfektne upečené zemiaky vás dozaista dostanú svojou chuťou. Tajomstvo úspechu sa ukrýva nielen v samotnom syre a smotane, ale aj v kuracom vývare. Podľahnete aj vy ich chuti?

Odporúčame: Recept na pečené zemiaky v rúre, ktoré nebudú utopené v oleji!

Na krémové gratinované zemiaky potrebujete:

  • maslo
  • cesnak
  • cibuľu
  • čerstvý tymian
  • soľ a čierne mleté korenie
  • smotanu na varenie
  • kurací vývar
  • zemiaky
  • bobkový list
  • syr na strúhanie (napr. Eidam)
  • parmezán

Zemiaky nakrájajte na tenké plátky. Neoplachujte ich a ani nenamáčajte vo vode, pretože by sa z nich odplavil škrob, ktorý pomáha zahusťovať omáčku.

Cibuľu, cesnak a tymian najprv orestujte na troche masla a odložte bokom.

Pripravte si krémovú omáčku. Do kuracieho vývaru primiešajte smotanu. V danej omáčke si uvarte na plátky nakrájané zemiaky. Pridajte bobkový list, kúsok parmezánu a varte približne 20 minút alebo kým zemiaky nezmäknú. Omáčku nemusíte vôbec zahusťovať, nakoľko uvoľnený škrob zo zemiakov to spraví bez nutnosti pridávania múky alebo zápražky.

Uvarené zemiaky navrstvíte do zapekacej misy spolu s orestovanou cibuľou, cesnakom a tymianom. Pomedzi jednotlivé vrstvy nasypte aj nastrúhaný syr. Samozrejme, pridajte aj omáčku z uvarených zemiakov. Poslednú vrstvu by mal tvoriť nastrúhaný syr. Takto pripravené gratinované zemiaky vložte do rúry a pečte približne 45 – 55 minút, alebo kým syr nechytí zlatohnedú farbu. Prajeme vám dobrú chuť!

Tip: Pokojne k zemiakom pridajte orestované huby shiitake alebo šampiňóny. Skvelo budú chutiť aj s grilovaným kuracím mäskom alebo rybou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 14.02.23 09:35

MS
karma
100.00

Robievam ich často a veľmi mi chutia.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 14.02.23 18:20

MM
karma
100.00

Neviem, kto ich pomenoval "francúzske", lebo vo Francúzsku ich nepoznajú :-) . Nám však chutia.

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 17.02.23 10:25

karma
110.00

vyzerá ta chutne...dala by som si. :O) vyskúšam túto variantu.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 30.03.23 17:01

karma
-1.00

Jednoduchý raz,dva hotový recept a chutný

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní