Kombinácia varenej makovo-slivkovej plnky a ľahučkého kváskového cesta pripomína detstvo, prázdniny u babky, ktorá to vedela tak ako nik iný.
Veľa ľudí nemá trpezlivosť, alebo nevie pracovať s klasickým kysnutým cestom, a tak je to aj s kváskovým cestom. Chce to veľa trpezlivosti a praxe a lásky. Výsledok vždy stojí za to.
V dnešnej dobe sa viete ľahko dostať k veľkému množstvu receptov, ale vždy je treba využiť svoje skúsenosti a sledovať kvások a cesto. Pri tomto recepte som využila svoje skúsenosti z kysnutým cestom, prečítala som nespočetné množstvo rád a receptov na webe. A na záver som sa riadila prípravou tak, ako som to videla doma.
Odporúčame prečítať: Jedinečná novinka od Dr.Oetker – prvé Raňajkové muffiny na trhu
Príprava rozkvasu:
Odoberte do vyššej nádoby dve polievkové lyžice kvásku a pridajte 110 g špaldovej múky a 150 ml vlažnej vody a všetko premiešajte. Urobte tak večer a nechajte na kuchynskej linke cez noc.Nádobu prikryte igelitovým vreckom. Ráno môžete zamiesiť cesto, ktoré necháte potom 2- 3 hodiny kysnúť. Veľmi záleží na teplote v miestnosti.
Na prípravu cesta budete teda potrebovať:
- 250 g rozkvasu (ten ste si pripravili podľa návodu vyššie)
- 130 – 150 ml vlažnej vody (polovicu môžete nahradiť acidkom)
- 1 celé vajce a 1 žĺtok
- 40 g rozpusteného masla
- 50 g trstinového cukru
- 1/2 čl soli
- 1 čl vanilkového extraktu
- 350 g hladkej špaldovej múky
- kôru z jedného bio citróna
- maslo (olej) na vymastenie plechu
Plnka:
200 g mletého maku a 50 g trstinového cukru uvarte krátko s 50 ml vody. Pridajte podľa chuti hustý slivkový lekvár (najlepší bez cukru).
Odporúčame prečítať: Šunkový sendvič s petržlenovým pestom
Zmiešajte si preosiatu múku, soľ, cukor v jednej mise. Do väčšej misy dajte rozkvas, rozšľahané vajce a žĺtok, rozpustené maslo a časť vody. Všetky tekuté zložky dobre premiešajte, pridajte vanilkový extrakt a strúhanú citrónovú kôru a ešte premiešajte. Postupne pridávajte suchú zložku a každú časť dobre zapracujte. Celé cesto môžete vymiešať v robote, alebo klasicky s varechou, alebo rukou (tak to robím najradšej). Dobre vypracované cesto prikryte fóliou a nechajte ho 2 – 3 hodiny kysnúť na teplejšom mieste. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí preložte cesto na pracovnú dosku (alebo silikónovú podložku). Z cestom sa dobre pracuje, takže stačí podložku trochu potrieť olejom, ale môžete pokračovať aj tak, že si cesto podsypete trochou múky. Lyžicou si odkrajujte malé kúsky cesta (cca. 40-50 g), tie rukami rozťahujte do kruhu a do stredu dajte plnku. Plnku zabaľte do cesta a upravte do tvaru buchtičky. Takto spracujte celú dávku cesta a plnky.
Pekáč (nádobu) na pečenie si dobre potrite maslom, alebo olejom (môže byť aj ghee). Odporúčam dať si na pekáč viac rozpusteného masla (oleja) a každú buchtičku namočiť do tuku a pritlačiť k druhej. Takto zaplňte celý pekáč. Buchty pečte pri teplote 180°C cca. 35-40 minút. Po upečení natrite povrch buchtičiek studeným maslom. Buchty chutia aj s tvarohovou náplňou, alebo orechmi. Z tohto cesta môžete upiecť aj dukátové buchtičky. Ak si vypracujete redšie cesto je vhodné na ovocný koláč s drobenkou.
Odporúčame prečítať: Recept na domáce moravské koláče