Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

Ak obľubujete taliansku kuchyňu a predovšetkým cestoviny, dnes si prídete na svoje. Rozličných druhov cestovín, ktoré sa odlišujú hlavne svojím tvarom, je vskutku neúrekom. Pri mnohých ani netušíme, ako znie ich tradičné talianske pomenovanie. Spaghetti, alebo u nás špagety, pozná asi každý. Známe sú aj penne, ravioli, farfalle či fusilli. Čo však také corallini, cappelleti alebo rotelle? Nuž, v cestovinách skutočne nie je ľahké vyznať sa. Každé z nich sú jedinečné svojím tvarom.

Veľmi netradičné sú však dozaista lasagne, ktoré sú dobre známe i v našich končinách. Sú to cestoviny, ktoré majú tvar väčších plátov. Tie slúžia spravidla na zapekanie. Lasagne sa tradične pripravujú najmä s mletým mäsom, paradajkovou omáčkou a takzvaným bešamelom a zapekajú sa so syrom. I s týmto druhom cestovín sa však dá rozhodne experimentovať. Ak obľubujete cestovinové jedlá alebo konkrétne lasagne, neváhajte vyskúšať aj tento jednoduchý recept na špenátové lasagne. Stačí ich raz ochutnať a hneď ich budete milovať!

Odporúčame: Ázijská korenina, ktorú sa oplatí poznať: Vieš, o čom je reč?

ako pripraviť lasagne

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • cestoviny lasagne (cca 1 balíček, resp. podľa potreby)
  • 450 g mrazeného špenátu (alebo 700 – 800 g čerstvých špenátových listov)
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 g smotanovej nátierky
  • 400 ml mlieka
  • 200 g strúhaného syra (eidam, gouda)
  • olivový olej
  • soľ, korenie
talianske lasagne

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme špenát aj pretlačené strúčiky cesnaku. Čerstvý špenát stačí zľahka spariť, mrazený cesnak treba dlhšie podusiť.
  • K podusenému špenátu následne pridáme smotanovú nátierku a mlieko. Počkáme, kým sa omáčka trochu prevarí. Ochutíme ju soľou, korením, prípadne obľúbenými bylinkami.
  • Potom pridáme aj smotanu, povaríme ešte 5 minút a odstavíme z ohňa.
  • Následne môžeme začať vrstviť lasagne v pripravenej zapekacej miske. Ako prvé na spodok nalejeme trochu špenátovej omáčky a potom po celej ploche poukladáme lasagne. Tie nie je potrebné vopred uvariť.
  • Na lasagne opäť nalejeme omáčku, trochu posypeme nastrúhaným syrom a zakryjeme ďalšou vrstvou cestovín. Potom nasleduje zase omáčka, syr a lasagne. Takto vrstvíme, kým neminieme celú omáčku. Omáčku vždy dávame v dostatočnom množstve tak, aby boli cestoviny dôkladne namočené. Vďaka tomu sa v rúre uvaria domäkka.
  • Posledná vrstva je omáčka, ktorú ešte zasypeme hrubšou vrstvou syra.
  • Lasagne pečieme pri teplote 180 °C domäkka asi 35 až 45 minút. Po miernom ochladnutí podávame. Dobrú chuť!

Odporúčame: Najlepší vianočný recept: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Daniela Bieliková 29.11.20 13:55

DB
karma
117.00

špenát mame radi a tento recept s ním sa určite oplatí vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 29.11.20 16:23

KK
karma
105.00

milujem špenátové lasagne a ešte aj lososové nemajú chybu

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 30.11.20 12:36

MC
karma
109.00

Dobrý recept pre vegetariánov.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.11.20 17:34

MM
karma
100.00

vyzerajú lákavo, už len uvariť

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 30.11.20 21:12

ĽU
karma
100.00

vyzerá zaujímavo dobre

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 30.11.20 23:08

karma
109.00

Cestoviny milujeme celá naša rodina,či už sú to špagety,alebo farfalle,či penne s rôznymi omáčkami,alebo plnené tortelliny a samozrejme aj lasagne. Tieto špenátové tiež určite uvarím...mňam.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 01.12.20 06:43

ĽŠ
karma
100.00

Výborné, môžem iba odporučiť!

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 01.12.20 22:17

MR
karma
104.00

robievame ich už dávno, a všetci vrátane deti sme si ich obľúbili

  • 0
Odpovedať

Martina Styková 02.12.20 11:15

MS
karma
-1.00

Milujem špenát a lasagne na všetky spôsoby milujem a tie Vaše vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Adriena Krzeminská 11.12.20 14:40

karma
103.00

Aj cuketové lasagne sú výborné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní