Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou

Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou
  • 31.10.2017
  • Veronika Lacková

Šaláty sú obľúbenou prílohou k hlavným jedlám, alebo sú tiež hlavným jedlom. Chuť mrkvového šalátu, ktorého recept vám prinášame, si jednoducho zamilujete. Tento šalát budete vyjedať z chladničky vždy, keď okolo nej prejdete.

Tento šalát je typický pre pulty obchodov na Ukrajine, kde sa dá kúpiť na gramáž alebo v kýblikoch, ako naše čalamády a rôzne nakladané zeleniny. Jeho chuť je veľmi špecifická, spôsobuje priam závislosť. To stojí za vyskúšanie, čo myslíte?

Existuje aj hotová koreninová zmes na tento šalát, ktorá sa predáva v sáčkoch, nie však u nás ale u našich východných susedov. Aby ste však nechodili za chuťou tohto neobyčajného šalátu ďaleko, prinášame vám jeho recept. Budete potrebovať špeciálne strúhadlo, ktoré strúha zeleninu na rezančeky (alebo môžete mrkvu narezať nožom, no zabralo by to veľa času). Obyčajné štvorhranné strúhadlo sa nehodí – z takto nastrúhanej mrkvy sa uvoľní šťava, ktorá zmení chuť šalátu.

Pozri aj:Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

recepty z mrkvi

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie potrebné na prípravu receptu

  • 400 g mrkvy 
  • 5 strúčikov cesnaku
  • pol lyžičky soli
  • 1 lyžica cukru
  • tretina lyžičky mletého koriandru
  • pol lyžičky mletého čierneho korenia
  • 30 ml rastlinného oleja (repkový, slnečnicový)
  • dve lyžice octu (môže sa použiť aj jablčný – chuť šalátu sa síce pozmení, ale šalát  bude chutný aj tak)

Vyskúšaj aj: Spoznaj všetky druhy ílov a ílové masky pre každý typ pleti

jednoduchy mrkvovy salat

Zdroj: Shutterstock®

Príprava

Mrkvu očistíme, nastrúhame na rezančeky na špeciálnom strúhadle, pridáme pretlačený cesnak, pridáme soľ a cukor, čierne korenie a koriander a vlejeme ocot. Nepremiešavame. Olej môžeme nahriať, alebo sa do mrkvy prileje normálne zastudena. Až teraz všetko dobre premiešame. Necháme tri až štyri hodiny odstáť v chladničke. 

Bude ťa zaujímať: Recept: Palacinky z pohánkovej múky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Milka Damašková 31.10.17 20:26

MD
karma
132.00

Šalátik to môže byť ňami-ňam ale surový cesnak by ma odrovnal....škoda:/

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 05.11.17 20:49

TS
karma
107.00

Vyskúšam, vyzerá to super.

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 05.11.17 23:47

MM
karma
-1.00

Ocot by ma veru nenapadol pridávať, ale skúsim.

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 05.11.17 23:57

PG
karma
93.00

Jednoduché a určite zdravé, zajtra vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 13.11.17 13:37

JK
karma
103.00

zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 09:11

SK
karma
114.00

môže byť dobrý

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.02.18 22:53

JK
karma
100.00

Šaláty mam rada vyskúšam niečo nové

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní