Najlepší zemiakový prívarok – dokonalý s hovädzím mäsom aj vareným vajíčkom

Najlepší zemiakový prívarok – dokonalý s hovädzím mäsom aj vareným vajíčkom

Máme tu nejakých milovníkov klasickej slovenskej kuchyne? Pevne veríme, že áno. Kto by nemiloval aspoň niektoré z dobrôt, ktoré sa v našej tradičnej kuchyni pripravujú už od nepamäti? Slovenská kuchyňa rozhodne nie je len o bryndzových haluškách, i keď tie určite mnohí z nás nikdy neodmietnu.

Naša kuchyňa je typická najmä jedlami zo zemiakov, múky, kapusty, tiež mliečnymi produktami i viacerými druhmi mäsa, napríklad bravčovinou či jahňacinou. K charakteristickým polievkam môžeme zaradiť kapustnicu i fazuľovú či hubovú polievku. Zabudnúť nemožno na slané aj sladké múčne jedlá, ako napríklad pirohy, strapačky, kysnuté koláče i parené buchty.

A čo také prívarky? Tie niektorí milujú, iní nenávidia už od čias, kedy navštevovali školské jedálne. Ale na chutných prívarkoch predsa nie je nič zlé. Napríklad prívarok zo šošovice či fazule skvelo zasýti. Pochutnať si však možno i na tekvicovom alebo zemiakovom prívarku. A ak sme vám práve urobili chúťky na poslednú spomenutú dobrotu, pripraviť si ju môžete i podľa receptu nižšie. Verte, že neoľutujete!

Skús aj: Klasická domáca čalamáda zo zeleniny – lepší recept na ňu nenájdeš!

kyslý zemiakový prívarok

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 7 – 8 stredne veľkých zemiakov
  • 1 smotanu na šľahanie 33 % (250 ml)
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 cibuľu
  • olivový olej (alebo trochu masla)
  • soľ
  • 1 bobkový list
  • 3 ks celého čierneho korenia
  • 2 ks nového korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • drvenú rascu
  • cukor
  • citrónovú šťavu

Postup prípravy:

  • Začneme tým, že zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
  • V stredne veľkom hrnci si na olivovom oleji alebo masle opražíme cibuľu a pridáme nakrájané zemiaky.
  • Pridáme soľ, mletú papriku, rascu, čierne aj nové korenie a bobkový list. Krátko opražíme.
  • Následne zalejeme vodou, ale len po pokraj zemiakov. Pod pokrievkou varíme do zmäknutia zemiakov. Potom guličky korenia aj bobkový list vyberieme.
  • Počas varenia si pripravíme zátrepku z múky, smotany a pol litra mlieka. Poriadne vymiešame a túto zmes pridáme k zemiakom.
  • Za stáleho miešania prevaríme, podľa potreby dolievame aj zvyšný polliter mlieka (záleží na tom, aký hustý prívarok chceme mať).
  • Podľa chuti pridáme trochu kryštálového cukru, šťavy z citróna a podľa potreby ešte soľ.
  • Po finálnom dochutení necháme ešte chvíľu prevrieť a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať.

TIP: Zemiakový prívarok môžete podávať s čímkoľvek, na čo máte chuť. Skvelý je aj samotný s kúskom čerstvého chleba alebo chrumkavého pečiva. Pre mäsitú verziu môžete pri podávaní na vrch prívarku pridať kúsky duseného hovädzieho mäsa či bravčového na šťave. Podľa chuti však môžete voliť i párky či opečenú klobásku. Pre bezmäsitú verziu neváhajte pridať napríklad varené vajíčko či volské oko. Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 31.10.21 16:52

KK
karma
105.00

zemiakový prívarok milujeme, robievam k nemu špeciálne zemiakové placky pečené v rúre

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 01.11.21 21:30

karma
109.00

Prívarky máme radi,varievam aj tento zemiakový.Okrem neho je výborný aj tekvicový,šošovicový atď. Väčšinou pridám iba uvarené vajíčko,alebo oko.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 02.11.21 10:35

ZS
karma
100.00

Ja dávam kyslú smotanu a k tomu fašírky

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 06.11.21 18:27

karma
106.00

Naše mamy nám často varili zemiakový prívarok, najedla sa celá rodina do sýta.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní