Zima je zväčša zatracovaná preto, že toho počas nej príliš veľa nezreje. Dostupná sezónna zelenina sa v našich končinách v zimnom období teda výrazne okliešťuje a ak chceme niečo, čo dozrieva práve v zime, musíme sa „uspokojiť” s koreňovou zeleninou. Uspokojiť však v predchádzajúcej vete dávame do úvodzoviek zámerne, pretože až o taký veľký kompromis jednoznačne nejde.
O zdravotných benefitoch koreňovej zeleniny totiž môžeme hovoriť dlhé hodiny. Práve preto by sme sa druhmi koreňovej zeleniny mali v zime poriadne zásobiť a pripravovať z nej čo najviac pokrmov. My sme si tento raz zobrali na mušku mrkvu, ktorá tiež patrí do radu koreňovej zeleniny. Prinášame vám najlepšie recepty z mrkvy, ktorým neodolá nikto z vás!
Orlí zrak a oveľa viac
Mrkva sa považuje za jeden z najzdravších druhov zeleniny vôbec. Mrkva je z veľkej väčšiny voda a okolo 10 percent z nej sú sacharidy. Mrkva obsahuje len veľmi málo tuku a tiež veľmi málo bielkovín, naopak je však bohatá na vlákninu. Nájdeme v nej betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, obsahuje však aj vitamín K, biotín a vitamín B6 a draslík. Všetky tieto obdivuhodné nutričné hodnoty spolu vytvárajú zeleninu, ktorá môže zlepšiť zrak, ochrániť proti rakovine, ale aj znížiť vysoký krvný tlak či podať pomocnú ruku pri redukcii hmotnosti. Mrkva je teda koreňová zelenina, ktorú sa rozhodne oplatí vtesnať do jedálnička v čo najväčšom množstve, a to možno aj prostredníctvom týchto receptov.
Inšpiruj sa: Recept na pečenú koreňovú zeleninu: Univerzálna jesenná príloha!