Najlepšie recepty z mrkvy: Karotková príloha, polievka či šalát!

Najlepšie recepty z mrkvy: Karotková príloha, polievka či šalát!

  • 88
  • 6

Zima je zväčša zatracovaná preto, že toho počas nej príliš veľa nezreje. Dostupná sezónna zelenina sa v našich končinách v zimnom období teda výrazne okliešťuje a ak chceme niečo, čo dozrieva práve v zime, musíme sa „uspokojiť” s koreňovou zeleninou. Uspokojiť však v predchádzajúcej vete dávame do úvodzoviek zámerne, pretože až o taký veľký kompromis jednoznačne nejde. 

O zdravotných benefitoch koreňovej zeleniny totiž môžeme hovoriť dlhé hodiny. Práve preto by sme sa druhmi koreňovej zeleniny mali v zime poriadne zásobiť a pripravovať z nej čo najviac pokrmov. My sme si tento raz zobrali na mušku mrkvu, ktorá tiež patrí do radu koreňovej zeleniny. Prinášame vám najlepšie recepty z mrkvy, ktorým neodolá nikto z vás!

Orlí zrak a oveľa viac

Mrkva sa považuje za jeden z najzdravších druhov zeleniny vôbec. Mrkva je z veľkej väčšiny voda a okolo 10 percent z nej sú sacharidy. Mrkva obsahuje len veľmi málo tuku a tiež veľmi málo bielkovín, naopak je však bohatá na vlákninu. Nájdeme v nej betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, obsahuje však aj vitamín K, biotín a vitamín B6 a draslík. Všetky tieto obdivuhodné nutričné hodnoty spolu vytvárajú zeleninu, ktorá môže zlepšiť zrak, ochrániť proti rakovine, ale aj znížiť vysoký krvný tlak či podať pomocnú ruku pri redukcii hmotnosti. Mrkva je teda koreňová zelenina, ktorú sa rozhodne oplatí vtesnať do jedálnička v čo najväčšom množstve, a to možno aj prostredníctvom týchto receptov.

Inšpiruj sa: Recept na pečenú koreňovú zeleninu: Univerzálna jesenná príloha!

Tri recepty z mrkvy

1 z 3

Pečená mrkva s parmezánom a čili dipom

Prečo v rúre pripravovať len bataty či zemiaky? Pečená mrkva vás podľa Closet Cooking chytí za srdce a najmä za chuťové bunky. Navyše je to veľmi zdravá a chutná večera!

Ingrediencie na mrkvu

  • 1 kg mrkvy narezanej na štvrtiny (tvar hranolčekov)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 125 g strúhaného parmezánu
  • soľ a korenie

Ingrediencie na čili dip

  • 120 g majonézy
  • 2 – 4 lyžice čili omáčky

Postup prípravy

  1. Rúru si predohrejeme na 220 stupňov Celzia.
  2. Vo veľkej mise si zmiešame mrkvové hranolčeky s olejom, soľou, korením a parmezánom. Poriadne premiešame, aby bol pokrytý každý kúsok.
  3. Na papier na pečenie rozprestrieme hranolčeky.
  4. Pečieme 15 až 20 minút, kým mrkvové hranolčeky nezmäknú a mierne neobhoria. V polovici pečenia ich obrátime.
  5. V miske si zmiešame majonézu s čili omáčkou podľa vlastnej chuti. Podáme k ešte teplým hranolčekom z mrkvy.

  • 88
  • 6
Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Ľubica Šťastná 18.01.20 09:34

ĽŠ
karma
106.00

Výborné recepty, rada pripravujem podobným spôsobom!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.01.20 23:08

karma
133.00

Mrkva u nás fičí.Varievam krémovú polievku,pečiem mrkvový koláč,robím mrkvovo-jablkovo-cviklový šalát,mrkvovo-ananásový šalát,alebo čerstvú šťavu z mrkvy,jablka a cvikly a samozrejme pridávam ju všade,kde sa dá.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 20.01.20 07:56

AS
karma
105.00

mrkvu rada pripravujem v mojej kuchyni, aj 2-3 x za týždeň

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 20.01.20 08:53

KK
karma
129.00

šalát z mrkvy a jabĺk robievam často

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 22.01.20 18:45

JK
karma
103.00

zaujímavé recepty

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 13.02.20 10:01

MF
karma
-1.00

osobne mám najradšej mrkvu v surovom stave

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Svadobné líčenie

Famózne svadobné líčenie: Neuveriteľné, aká je sila make-upu!

  • 61
  • 9
  • 11.08.2020
Svadobné šaty

Berta Milano 2020: Dizajnové svadobné šaty, ktoré okúzlia

  • 114
  • 2
  • 12.08.2020
Svadobné šaty

Dúhové svadobné šaty – nový trend, ktorý pobláznil už tisícky neviest. Vydávala by si sa v tom?

  • 46
  • 2
  • 17.08.2020
TOPlist