Recept: Domáci škvarkový závin s brusnicami

Recept: Domáci škvarkový závin s brusnicami
  • 08.03.2017
  • Medové Motúzy.sk

Škvarky sú lepšie než čipsy!

Nemôžem si pomôcť ale na škvarky je jednoducho zaťažená. Zdajú sa mi lepšie než zemiakové čipsy a dokážem sa nimi len tak bez chleba napchávať. Samozrejme, nič sa nemá preháňať. Lenže niekedy jednoducho bezpodmienečne treba zhrešiť. Len tak, lebo je to také mňam!

Škvarky, ktoré ukrýva táto dobrota som vlastnoručne vyprážala doma na záhrade a už z nich veľa nezostalo. A nie preto, že by som ich pojedla len tak bez chleba. Skončili v super netradičných receptoch. Vlastne, asi super tradičných. Lebo pochádzajú zo starej otrhanej omastenej kuchárskej knihy bez obalu, ktorú dostala podarovanú moja kamoška Honey. Závin so škvarkami? A nasladko? To sa nedá nevyskúšať a ja a celá moja rodina garantujeme, že je to voňavé, krehké, chrumkavé a vynikajúce!  

 Na závin potrebujete:

  • 250 g škvariek (najlepšie domácich)
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g jemného hnedého cukru
  • štipku citrónovej kôry

 Na plnku:

  • 3 až 4 jabĺčka
  • 50 g jemného hnedého cukru
  • 50 g orieškov

Odporúčame prečítať: Recept na neodolateľné Tvarohové pagáčiky

Domáci škvarkový závin s brusnicami

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Zomleté alebo rozmixované škvarky pomiešame s múkou, vajcami, cukrom a so štipkou citrónovej kôry. Cesto je veľmi sypké a krehké, takže ho treba schovať na polhodinu do chladničky a aj potom pri vaľkaní treba ešte trochu podsypávať múku, lebo to ide ťažšie (kamoška Honey odporúča vaľkať cesto medzi dvoma listami papiera na pečenie). Na plnku nakrájame jabĺčka, zmiešame ich s cukrom a rozdelíme na rozvaľkaný plát cesta. Posypeme odkvapkanými brusnicami, nasekanými orieškami a opatrne zvinieme do závinu. Okraje dobre popritláčame, závin prenesieme najlepšie aj s papierom na pečenie na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 až 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a podľa chuti zasypeme práškovým cukrom.

Škvarky v ceste samozrejme cítiť a je to netradične lahodná kombinácia v spojení s jabĺčkami, brusnicami a aj cukrom. Pripravte si tento labužnícky skvost!

Závin upiekla a nastajlovala kamoška Honey. 

Odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk

medové motúzy nočný blog

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Julius Nagy 08.03.17 07:53

JN
karma
94.00

zaujímavá kombinácia

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 08.03.17 19:36

MF
karma
56.00

Mňam, dala by som si,mám rada takéto záviny.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 08.03.17 21:20

MM
karma
100.00

neviem si tú chuť predstaviť, ale môže byť zaujímavá

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 08.03.17 22:06

SK
karma
114.00

zvláštna kombinácia

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.03.17 13:13

JK
karma
100.00

Už som piekla kadečo no škarkový závin a brusnice zvláštna kombinácia určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 13.03.17 08:25

MF
karma
-1.00

robíme škvarkové pagáčiky na sladko so slivkovým lekvárom, vyskúšame aj tento závin

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 18.03.24 16:56

karma
-1.00

Rada skúšam nové recepty

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní