Recept: Kváskový špaldový mazanec

Recept: Kváskový špaldový mazanec
  • 06.04.2017
  • Jarkapecie .sk

Mazanec je tradičný symbol Veľkej noci, ktorý sa podáva ako slávnostný chlieb. Nie je to vianočka, aj keď mazanec sa tiež robí pletený, ale najčastejšie je v tvare bochníka. V mazanci kedysi neboli ani sušené hrozienka, brusnice a na povrchu nebol posypaný mandľami - len potretý vajíčkom. V dnešnej "bohatej" dobe sme si ho postupne vylepšili a konzumujeme ho viac na sladko, práve ako náhradu vianočky.


Na rozkvas budete potrebovať:

  • 25 g ražného kvásku
  • 20 g práškového cukru
  • 90 g hladkej špaldovej múky
  • 40 g vlažnej vody


Do kvásku pridajte vodu - rozmiešajte, pridajte cukor a múku. Vznikne vám husté cestíčko, ktoré dajte do misy a prikryte ju. Moje cestíčko som pripravila večer a nechala som ho celú noc v rúre (vypnutej). Ráno okolo 9. hodiny bolo pekne nabublané  a takmer 3-násobne zväčšilo svoj objem.

Odporúčame prečítať: Cuketové jednohubky s minipárkami

Kváskový špaldový mazanec

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto budete potrebovať:

  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • celý rozkvas
  • 80 g trstinového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 120 g masla (vyberte ho skôr z chladničky)
  • 10 g soli
  • kôru z jedného bio citróna
  • koreniny (mletý zázvor, mletý muškátový oriešok, mletá škorica, mletý hrebíček) – koreniny nemusíte dávať, ale môžete použiť ich zmes, alebo len niektorú z nich
  • sušené brusnice namočené v dvoch lyžiciach rumu – nie sú tiež nutné

Odporúčame prečítať: Krémová polievka s medvedím cesnakom

Kváskový špaldový mazanec

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Do väčšej misy preložte rozkvas, pridajte polovicu vlažného mlieka, 3 rozšľahané žĺtky a dobre premiešajte. Potom pridajte cukor, kôru z citróna a postupne zmiešavajte s preosiatou múkou. Je výhodné pracovať s robotom.  Postupne pridávajte ešte mlieko. Keď máte múku zapracovanú, pridávajte po malých kúskoch maslo a až keď je dobre zapracované, pridajte soľ a namočené brusnice s rumom. Cesto som miesila za pomoci robota asi 15 minút. Ak to budete robiť ručne, bude trvať miesenie dlhšie. Hotové cesto sa odlepuje od misy, je lesklé a tvoria sa v ňom bublinky. Vytvarujte cesto do bochníka, prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť.


Ja som mala cesto hotové o 10. hodine a kyslo do 17. hodiny v mise. Potom som ho vybrala na múkou posypanú  pracovnú plochu a rozdelila som ho na tri diely. Každý diel riadne poprekladajte (ako pri  príprave chlebíka) a vložte ho do múkou vysypanej ošatky. Ošatku vložte do igelitu a nechajte kysnúť tak, aby cesto minimálne zdvojnásobilo svoj objem. U mňa ten proces trval do 20. hodiny.


Rozohrejte rúru na 200°C aj s plechom, na ktorom budete piecť. Na drevený lopárik si dajte papier na pečenie a na tento vyklopte bochník z ošatky. Očistite bochník od múky a natrite ho buď osladeným mliekom, alebo rozšľahaným vajíčkom. Bochník môžete posypať mandľami. Takto pripravený bochník opatrne presuňte na rozpálený plech a vložte ho do rúry.


Pečte 10 minút pri 200°C a potom znížte teplotu na 170°C a pečte ešte asi 25-30 minút. Ak vám povrch bochníka rýchlo hnedne, prikryte ho alobalom. Urobte si priebežne skúšku špajľou, tá musí ostať po zapichnutí suchá. Nepečte mazanec zbytočne dlho, lebo vám vyschne a bude sa drobiť. Po upečení prikryte mazanec čistou ľanovou utierkou a nechajte úplne vychladiť.

Odporúčame prečítať: Recept na vitamínovú bombu v podaní cvikovej polievky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Zahoranová 06.04.17 13:33

MZ
karma
92.00

mňam, dala by som si :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 06.04.17 14:46

SK
karma
86.00

asi nie, možno by som ochutnala, ale mám rada klasickú vôňu a chuť chlebíka...

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 06.04.17 16:04

MF
karma
56.00

Takýto domáci je najlepší, už sa len zahryznúť!

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.04.17 17:35

HZŠ
karma
102.00

Aj by som skúsila upiecť, len neviem ako je možné získať kvások. Mamka ho robievala, len žiaľ, nikdy som sa o to nezaujímala :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní