Cuketa je obľúbená zelenina, ktorú si vychutnávame najmä v lete. Okrem slaných jedál z nej môžeme upiecť aj rôzne sladké pochúťky. Cuketa obsahuje veľa vody, preto koláčom dodá šťavnatosť. Je to tiež výborná surovina na prípravu zdravých jedál a vhodná je aj pri chudnutí.
Máme pre vás inšpiráciu na zdravý letný obed z cukety. Vyskúšajte náš recept na cuketové placky! Ich príprava je naozaj jednoduchá, dobre vás zasýtia a ešte si aj pochutíte. V prípade, že trpíte intoleranciou lepku, na zahustenie použite bezlepkový variant múky a túto pochúťku si môžete vychutnať aj vy.
Odporúčame prečítať: 3 zdravé recepty z cukety
Budeme potrebovať:
- 1 menšiu cuketu (asi 600 g)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 menšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku (podľa sily)
- 2 vajíčka
- 100 g tvrdého syra
- múku podľa potreby
- soľ a korenie
- sušenú petržlenovú vňať
- sušený majorán
Postup:
1. Cuketu ošúpeme a odrežeme oba konce. Postrúhame ju na širšej strane strúhadla a dobre vykrúcame všetku prebytočnú šťavu. Zemiaky postrúhame najemno a pridáme k cukete.
Cibuľu ošúpeme a tiež postrúhame na tej strane strúhadla ako cuketu. Okrem cibule pridáme k cukete aj prelisovaný cesnak.
2. K tomuto základu pridáme vajíčka, ktoré zmes spoja a všetky dochucovacie ingrediencie – soľ, korenie, majorán a petržlenovú vňať. Chuť placiek výborne doplní strúhaný syr (postrúhame najemno).
Aby bola zmes na placky hutnejšia, zahustíme ju múkou. Ja som použila hladkú pšeničnú múku, ale môžete zvoliť napríklad aj pomleté ovsené vločky a placky tak budú ešte výživnejšie.
Odporúčame prečítať: Recept: Cuketové jednohubky s minipárkami
3. Keď je zmes dostatočne hustá, budeme z nej tvarovať placky. Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Lyžicou naberáme cuketovú zmes a tvoríme primerane hrubé kolieska. Pečieme ich na 180 °C.
Dĺžka pečenia závisí aj od toho, či chcete placky jemné alebo skôr chrumkavejšie. Ja som piekla 15 minút z jednej strany a asi 10 minút z druhej.
Odporúčame prečítať: Zdravá maškrta: Čoko–cuketová torta
Hotové placky podávame s varenými zemiakmi a obľúbeným dressingom. Ak máte radi skôr klasiku a pečeným plackám nedôverujete, môžete ich, samozrejme, vysmažiť na oleji.
Toto je však variant aj pre tých, ktorí sa stravujú zdravšie alebo kvôli zdravotným problémom nemôžu na nič smažené ani len pomyslieť.
Tip redakcie: Vylepšite chuť už aj tak dokonalých cuketových placiek a pridajte do nich bylinky a rôzne koreniny. Odporúčame čerstvú nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, kôpor, mletú červenú papriku, kurkumu alebo kari.
Ak chcete cuketové placky ešte viac vylepšiť, môžete ich podávať s rôznymi dipmi alebo omáčkami. Napríklad čerstvý jogurtový dip, tzatziky alebo paradajková omáčka s bylinkami môžu byť skvelými doplnkami.
Patríte k milovníkom cukety? Tak v tom prípade odporúčame ďalšie skvelé recepty z nej:
- Domáce chipsy z cukety na 3 rôzne spôsoby
- Cuketová galetka s ricottou: Poteší aj mimo letnej cuketovej sezóny
- Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne
- Cuketová mini pizza hotová za pár minút
- Cuketová polievka s mrkvou: V lete by si na nej mal pochutnať každý
- Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín
- TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!
- Plnená a zapekaná cuketa 5-krát inak: Na ktorej si pochutíš ty?
- RECEPT: Svieži slaný cuketový koláč: Zažeň hlad zdravou pochúťkou!
- Zdravé recepty z cukety – ktorú pochúťku si zamiluješ ty?
- Cuketa v kuchyni na 5 spôsobov
Aktualizovaný článok: 20.6.2023