Koniec roka je takpovediac za dverami a nám nezostáva nič iné, ako patrične osláviť príchod toho nového. K takýmto oslavám neodmysliteľne patrí i kopa jedla. Čo však pripraviť na silvestrovskú veselicu? Ak preferujete skôr sladké maškrty, určite neváhajte vyskúšať roládu, ktorej recept nájdete v nasledujúcom článku. Pochutíte si na nej, no dozaista zožnete poklonu aj od rodiny či priateľov.
Roláda s čokoládovým krémom a jahodami je jednoduchá na prípravu a nestrávite kvôli nej v kuchyni dlhé hodiny. Pripravte ju však s menším predstihom, pretože pred podávaním by mala aspoň zopár hodín stáť v chlade. Následne ju už môžete smelo rozkrájať. Dobrú chuť!
Pozri aj: Najlepší recept na orechový a makový závin: Klasika, ktorej neodoláš!
Na cesto si pripravíme:
- 60 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 1 lyžicu oleja
Na plnku si pripravíme:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 200 g čokolády
- 200 g masla
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- jahody
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy:
- Ako prvé si pripravíme cesto. Vajcia s cukrom poriadne rozšľaháme mixérom a následne pomaly primiešame múku a olej.
- Vzniknuté cesto rozotrieme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pripravené množstvo cesta je vhodné skôr na menší plech, a to s rozmermi približne 35 x 25 centimetrov. Cesto pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Keď zružovie, vyberieme ho a spolu s papierom ho zrolujeme. Necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Čokoládu necháme v smotane rozpustiť nad miernym plameňom. Nesmie však vrieť! Zmes necháme vychladnúť.
- Následne maslo vymiešame s cukrom, primiešame doň vychladnutú čokoládovú zmes a všetko spolu vyšľaháme do tuhého krému.
- Keď máme cesto vychladené, odmotáme ho a stiahneme z neho papier na pečenie. Cesto natrieme poriadnou vrstvou čokoládového krému, poukladáme naň nakrájané jahody a opäť zvinieme do rolády.
- Roládu môžeme nakoniec ozdobiť. My sme ju obliali roztopenou horkou čokoládou a posypali jedlými striebornými guľôčkami.
- Pred porciovaním necháme roládu odstáť v chlade aspoň 4 až 5 hodín. Potom môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: Zdravá a výživná večera? Skús tieto recepty na šaláty so syrom!