Recepty na chutné zeleninové prílohy: Skús ich k mäsu alebo samé!

Recepty na chutné zeleninové prílohy: Skús ich k mäsu alebo samé!

Sú výživné a zároveň aj veľmi chutné. Aj zeleninové prílohy vedia byť skutočnou delikatesou, ktorá sa dá konzumovať aj len tak, sama osebe. Stačí mať len ten správny recept. A práve preto sme tu.

V našej galérii nájdete recept na tie najchutnejšie zeleninové prílohy – konkrétne v troch rôznych prevedeniach. Je len na vás, ktorú si vyberiete a k čomu ju nakombinujete. 

Veríme, že si určite vyberiete a vaše jedlo jedna z týchto príloh zo zeleniny úplne zmení k lepšiemu.

Zeleninová príloha 4x inak

Keď sa povie zeleninová príloha, mnohí z nás si predstavia šalát z čerstvej zeleniny alebo už spomínanú zeleninu z grilu. Nejde však o jediné chutné zeleninové prílohy, ktoré si môžete vychutnať k svojmu obľúbenému druhu mäska.

Všetky recepty na prílohy zo zeleniny z našej galérie pochádzajú z rôznych food blogov a boli navrhnuté tak, aby chuť mäsa zvýraznili a tak, aby ju v žiadnom prípade nezatienili. Teraz je už len na vás, ktorá z príloh vám padne do oka. Toto sú najlepšie zeleninové prílohy, ktoré musíte vyskúšať!

Odporúčame: Najlepší recept na chilli con carne: Zaboduj rýchlym a jednoduchým jedlom!

karotka

Zdroj: pinterest.com/doyouevenpaleo.net

Jednoduché zeleninové prílohy:

1. Karotka na bylinkách

Mrkva sa hodí dokonale k hovädzine, teľacine aj k bravčovému. Pripravte si jednoduchú, no vynikajúcu karotku na bylinkách podľa Do You Even Paleo. Táto rýchla zeleninová príloha vás svojou chuťou dostane.

​Ingrediencie:

  • 3 lyžice ghee masla alebo olivového oleja

  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 nadrobno posekaná šalotka
  • 1/2 kila stredne veľkých karotiek pokrájaných na diagonálne kolieska
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice posekaného kôpru
  • 1 lyžica posekaného tymianu
  • 1/2 lyžice posekaného rozmarínu
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup prípravy:

  1. Na panvici si rozpálime maslo alebo olej a pridáme šalotku s cesnakom. Opekáme, kým nezmäknú.

  2. Pridáme karotky, dobre premiešame a opekáme ich, kým nezmäknú, približne 5 až 7 minút.
  3. Pridáme ocot, čerstvé posekané bylinky, soľ aj korenie a dobre premiešajte. 
  4. Podávajte teplé.

Odporúčame: Recept na raňajkovú placku z vajíčok: Iné raňajky už robiť nebudeš!

hríbiky

Zdroj: pinterest.com/closetcooking.com

2. Hríbiky s balsamicom

Hríby sú naozaj univerzálna príloha, najmä čo sa mäsa týka. Vynikajúce sú ku kuracine aj k ostatným druhom. Vychutnajte si balsamicové hríbiky podľa Closet Kitchen, ktoré predstavujú netradičnú jednoduchú prílohu.

Ingrediencie:

  • 1 kg hríbov v celku (použite šampiňóny alebo podobné hríby)

  • 1 lyžica oleja
  • 3 lyžice balsamica
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 3 nadrobno posekané strúčiky cesnaku 
  • 1/2 lyžičky posekaného tymianu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.

  2. V mise si k hríbom pridáme všetky ostatné ingrediencie. Dobre premiešame, aby boli hríby obalené rovnakým dielom.
  3. Obalené hríby dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme do zmäknutia približne 20 minút. V polovici pečenia ich premiešame.
  4. Podávame ešte teplé.

Odporúčame: Recept na domáce makové šúľance

papriky

Zdroj: pinterest.com/sandraseasycooking.com

3. Papriky v cesnakovej omáčke

Blog Sandra's Easy Cooking priniesol zaujímavý recept na farebné papriky v omáčke s cesnakom. 

Ingrediencie: 

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 1/2 kg menších farebných paprík (alebo iných podľa chuti)
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 125 g kyslej smotany 
  • 125 ml smotany
  • 1 lyžica masla
  • 1/4 lyžičky podrvenej papričky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • trocha studenej vody
  • čerstvá petržlenová vňať na podávanie

Postup prípravy:

  1. Papriky si umyjeme a prepichneme nožom. Rozohrejeme dostatočne veľkú panvicu s olejom a pridáme do nej papriky. Opekáme ich z každej strany do zlatista.

  2. Stiahneme plameň a do panvice pridáme cesnak aj soľ. Chvíľu opekáme, kým cesnak pustí chuť. 
  3. Papriky podlejeme 2 lyžicami vody a hneď ich prikryjeme pokrievkou. Počkáme 4 až 5 minút, kým nezmäknú. 
  4. V miske si zmiešame smotany úplne do hladkej zmesi a pridáme ju k paprikám. Pridáme aj maslo a papričku, dobre premiešame. 
  5. Z múky a trochy vody si pripravíme zásmažku a po troške ju pridávame k omáčke za stáleho miešania. Pridáme len toľko, koľko je potrebné na krémovú omáčku. Zásmažka by mala byť hustejšia, no mala by sa liať a nesmie mať hrudky. 
  6. Odstavíme z plameňa, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame teplé.

Odporúčame: Romantické ružové latte – dopraj si ho nielen na sviatok zamilovaných

tekvica

Zdroj: pinterest.com/girlloves2eat

4. Pečená hokkaido tekvica s rozmarínom a cesnakom

Ak patríte k milovníkom hokkaido tekvice, skúste tento chutný recept z blogu The Girl Loves To Eat.

Ingrediencie:

  • 1 hokkaido tekvica

  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžička rozmarínu
  • 1/2 lyžičky tymianu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • parmezán
  • olivový olej

Postup prípravy:

  1. Predhrejeme rúru na 180° C.

  2. Tekvicu rozrežeme a odstránime všetky semiačka. Šúpanie nie je potrebné, hokkaido má jedlú šupku.
  3. Tekvicu nakrájame na kúsky hrubé asi 2 cm a rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Hojne pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Pridáme soľ, korenie a bylinky a dobre premiešajte.
  6. Pečieme v rúre počas 30 minút alebo kým tekvica nebude mäkká.
  7. Posledných 10 minút potrieme roztlačeným cesnakom a posypeme parmezánom. Zdravá príloha je hotová.

Tipy na ďalšie zeleninové prílohy:

Článok aktualizovaný 16.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 25.01.21 09:40

KK
karma
105.00

Práve včera som robila prílohu zo šampiňónov a dnes budem musieť dorábať, lebo príloha sa zjedla a mäso ešte zostalo :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.01.21 22:32

karma
109.00

Zeleninové prílohy mám veľmi rada.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 16.03.24 08:09

MK
karma
100.00

Mrkvovú si idem vyskúšať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní