Špenátová pomazánka na raňajky i večeru: Jednoduchá a plná živín

Špenátová pomazánka na raňajky i večeru: Jednoduchá a plná živín

Podľa tradícií by sa malo na Zelený štvrtok (po novom Štvrtok svätého týždňa) konzumovať všetko zelené. Ako však vyskladať menu tak, aby bolo sýte a zároveň aj chutné? Klasikou v tento deň je špenátová polievka, ktorú si pripravujú v mnohých domácnostiach. Zdravšou verziou je aj žihľavová polievka, ktorá je v našich končinách skôr netradičnejšia. Avšak od doby, čo sme objavili chuť medvedieho cesnaku, tak si radi pochutnávame aj na delikatese, akou je vajíčkový šalát s medvedím cesnakom či polievka z medvedieho cesnaku.

Aby sme aj tento rok dodržali túto tradíciu a naservírovali sme si na tanier niečo „zelené“, tak sme si pre vás pripravili inšpiráciu a recept na jednoduchú špenátovú pomazánku, ktorá dozaista bude chutiť všetkým bez rozdielu. Pevne veríme, že jej neodoláte a stane sa vašou obľúbenou nátierkou aj v iné dní, než len v dnešný Zelený štvrtok.

špenátová nátierka

Zdroj: Shutterstock®

Na špenátovú nátierku potrebujeme:

  • približne 2 hrste čerstvého baby špenátu
  • 200 g smotanovej nátierky alebo skyr (mliečny výrobok podobný jogurtu)
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku (klasický alebo medvedí cesnak)
  • 2 lyžice masla
  • soľ a mleté čierne korenie

Baby špenát si umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno. Ak použijete klasický cesnak, tak si ho očistite a pretlačte alebo postrúhajte najemno. Ak zvolíte medvedí cesnak, tak ho umyte a nechajte odkvapkať.

Na panvicu si dáme maslo a na ňom si do sklovitá orestujeme cibuľu. Pridáme k nej cesnak (podľa vlastného výberu) a na záver aj baby špenát. Chvíľku podusíme a odstavíme. Zmes necháme vychladnúť, aby sa nám smotanová nátierka pri mixovaní nezrazila alebo aby celá nátierka nebola príliš riedka.

Do mixéra si dáme smotanovú nátierku alebo skyr a našu cesnakovo-špenátovú zmes. Všetko vymixujeme do hladka, podľa potreby osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Pomazánku si natrieme na chlebík a podávame.

Môžete si ju aj vylepšiť a na záver do nej primiešať natvrdo uvarené a postrúhané vajíčko. Alebo ho zvoľte ako prílohu. Prajeme dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Katarína Konečná 14.04.22 16:44

KK
karma
105.00

nátierku zo špenátu som ešte nerobila, dobrý nápad

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 15.04.22 09:15

karma
113.00

Ja som ju robila po prvýkrát a je skvelá - nám chutila :)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 14.04.22 17:21

PV
karma
113.00

Milujeme špenát. Fajn recept. A dnes aktuálny , kedže je Zelený štvrtok :-)

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 14.04.22 20:40

karma
-1.00

Zaujímavy recept ešte som nátierku nerobila

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 15.04.22 23:15

karma
109.00

Super nápad.

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 19.04.22 11:48

AJ
karma
-1.00

Všetko zelené má v mojej kuchyni miesto :), špenát nevynímajúc:)
Mňamka

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 25.04.22 21:13

karma
107.00

Špenátovú pomazánku som ešte neochutnala, ani som o nej nepočula, ale môže byť dobrá a zdravá.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 06.05.22 09:59

MR
karma
109.00

ukladám… skvelý recept

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 08.06.22 19:20

MK
karma
100.00

Ešte som takú nejedla - skúsim

  • 0
Odpovedať

Ivana Šurániová 23.08.22 13:10

karma
100.00

vyskusam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní