Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek

Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek

Po roku sme sa opäť dočkali! Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, a tak je na čase, aby ste si aj vy dopriali zdravotnú prechádzku a nazbierali si túto zázračnú bylinku, ktorá sa v kuchyni zaručene nestratí.

Medvedí cesnak si môžete nazbierať kdekoľvek v lese, keďže rastie na veľkej časti územia nášho Slovenska. Aj keď by ste si ho mohli na prvý pohľad pomýliť s inou rastlinkou či bylinkou, jeho cesnaková vôňa ho však prezradí.

Benefity medvedieho cesnaku

A prečo si túto bylinku mnohí z nás zbierajú do zásoby a pridávajú do rôznych pokrmov?

Medzi účinky medvedieho cesnaku môžeme zaradiť predovšetkým jeho blahodarný vplyv na trávenie, vysoký krvný tlak, imunitný systém, kašeľ aj cholesterol.

Medvedí cesnak tiež disponuje detoxikačnými a protizápalovými účinkami, čo naše telo rozhodne ocení.

Pripravte si zásoby medvedieho cesnaku!

Ak sa vyberiete do lesa na medvedí cesnak a prinesiete si domov veľkú zásobu, ktorú len tak rýchlo nespotrebujete, tak si ho zasterilizujte. Ako na to?

Ako možno použiť medvedí cesnak? Sterilizujte ho!

Zber medvedieho cesnaku sa pomaly rozbieha, a preto sme si pre vás pripravili skvelý tip, ako možno spracovať čerstvý medvedí cesnak či listy medvedieho cesnaku. Využitie medvedieho cesnaku je vskutku široké - nechajte sa teda inšpirovať našim TOP receptom!

Neprehliadnite: Poslom jari je aj medvedí cesnak: TOTO sú 3 recepty z neho, ktoré budú chutiť celej rodine

ako sterilizovať medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie na sterilizovaný medvedí cesnak

  • čerstvo nazbieraný medvedí cesnak (umytý medvedí cesnak - zväzky medvedieho cesnaku)
  • soľ
  • kyselina citrónová
  • celé čierne korenie
  • voda

Sterilizovaný medvedí cesnak recept

Sterilizovaný medvedí cesnak si môžeme pripraviť hneď viacerými spôsobmi. V prvom prípade sa lístky medvedieho cesnaku umyjú a nechajú v celku. Pri druhom spôsobe môžete lístky nasekať alebo ich môžete rovno rozmixovať. Je teda na vás, ktorú variantu zvolíte.

Najskôr si však pripravíme nálev. Do 1 litra vody pridáme 2 lyžice soli, 2 lyžice kyseliny citrónovej a necháme zmes zovrieť. Po zovretí zmes odstavíme a necháme vychladnúť.

Umyté lístky medvedieho cesnaku natlačíme do zaváraninových fliaš. Do každej fľaše pridajte pár guličiek čierneho korenia a zalejte vychladnutým nálevom. Fľašu uzavrite a sterilizujte pri teplote 80 °C približne 10 minút. Po sterilizovaní necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom mieste.

Ak ste zvolili verziu s posekaným alebo rozmixovaným medvedím cesnakom, tak ho zmiešajte so soľou a následne vzniknutou zmesou naplňte zaváraninové fľaše. Ani v tomto prípade nezabudnite medvedí cesnak sterilizovať (pri teplote 80 °C, približne 10 minút).

Takto sterilizovaný cesnak môžete kedykoľvek použiť pri príprave nátierky, pizze, cestovín alebo si ho môžete dať na chlebík. Je na vás, ako ho v kuchyni využijete.

Aktualizované na 11.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Leona Bašistová 16.03.21 11:27

LB
karma
104.00

Medvedí cesnak je fantastický na varenie, pečenie, sterilizovanie či mrazenie. Výhodou zamrazenia listov je, že máte k dispozícii celý rok čerstvý prísun vitamínov a nezaberie to veľa priestoru v mrazničke, nakoľko sa po zamrazení krehké listy rozdrvia :) fantastické tiež do špenátového prívarku, či rôznych omáčok na cestoviny.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 16.03.21 12:05

MR
karma
104.00

podľa mňa je to super potravina, už sa teším keď si ho pôjdem nazbierať

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 16.03.21 13:43

karma
110.00

už som si urobila prvý tohtoročný zber, je ešte síce malý, ale razí dobre. Robila som pesto, no netušila som že sa dá aj takto zavárať...super, vyskúšam, lebo ešte pôjdem zbierať..Vďaka.. :o)

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 16.03.21 18:28

MM
karma
100.00

vďaka za recept

  • 1
Odpovedať

Marián Podmanický 17.03.21 17:24

MP
karma
111.00

Musím sa priznať, nikdy som nepočul ani nečítal o sterilizovanom medveďom cesnaku. Vďaka za túto novinku.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 17.03.21 23:59

karma
109.00

Medvedí cesnak u nás síce ešte nerastie,ale už sa nemôžem dočkať,kedy naň vyrazím. Zatiaľ som každý rok robila iba pesto,alebo zmrazovala,ale tento rok vyskúšam aj sterilizovať podľa vášho receptu.

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 18.03.21 14:36

JK
karma
100.00

Mám ho rád a że sa dá aj sterilizovať som nevedel

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 19.03.21 23:08

karma
106.00

Medvedí cesnak máme radi, pestujem si ho aj v záhradke. Robili sme pesto, zmrazovali sme, ale ešte sme ho nesterilizovali.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní