Talianske krémové rizoto so špargľou: Neodolateľná chuť na tanieri

Talianske krémové rizoto so špargľou: Neodolateľná chuť na tanieri

    • Zdieľaj:
  • 4

Pravé talianske rizoto musí byť krásne krémové. Síce na prvý pohľad môže vyzerať ako blato, ale parmezán mu dodáva úžasnú chuť a konzistenciu, rovnako ako aj víno či vývar. Ak sa rozhodnete si tento pokrm uvariť, tak vedzte, že jeho príprava si vyžaduje celú vašu pozornosť. Je potrebné, aby ste stali pri sporáku a priebežne miešali, aby vám ryža neprihorela a nemali ste z rizota niečo úplne iné.

Keď hovoríme o pravom talianskom rizote, tak sa pripravuje z ryže arborio, ktorá je dlhozrnná s vysokým obsahom škrobu, vďaka čomu dokáže absorbovať väčšie množstvo vody bez toho, aby sa vám rozvarila. S ňou dosiahnete správnu kašovitú konzistenciu, ktorá je typická pre talianske rizoto.

krémové rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Na rizoto budete potrebovať:

  • 1 hrnček ryže arborio
  • 1 šalotku
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 2 dcl suchého bieleho vína
  • 70 g Parmigiano-Reggiano
  • vývar
  • zelenú špargľu
  • mleté čierne korenie a soľ

Šalotku si očistíme a nakrájame nadrobno. Do hrnca si dáme olej a maslo, na ktorom orestujeme šalotku do mäkka. Prisypeme ryžu a za stáleho miešania ju chvíľku opražíme, aby sa obalila v tuku a získala chuť šalotky. Následne podlejeme vínom a alkohol necháme odpariť.

Na rade je vývar. Rizoto postupne podlievame vývarom a zakaždým ho necháme úplne odpariť (počas toho priebežne miešame). Podlievame dovtedy, kým ryža nebude mäkšia. Následne pridáme nakrájanú špargľu a opäť podlejeme vývarom. Varíme dovtedy, kým špargľa nebude mäkká a kým sa z rizota neodparí všetok vývar.

Ak je ryža mäkká a rovnako aj špargľa, voda odparená a v podstate všetko uvarené, tak do rizota vmiešame nastrúhaný parmezán. Na zjemnenie môžete pridať lyžicu masla a finálne dochutiť soľou a korením. Prajeme vám dobrú chuť.


    • Zdieľaj:
  • 4
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 11.05.21 11:33

KK
karma
104.00

hneď by som ochutnala, určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 12.05.21 21:49

karma
107.00

Práve mám kúpenú BIO špargľu,síce bielu,ale to asi vadiľ nebude.Viem,že zelená je jemnejšia.

  • 1
Odpovedať

Zuzana Adamcikova 24.05.21 15:22

ZA
karma
-1.00

Zbožňujem takéto zdravé rizotká, ďakujem za inšpiráciu :)

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 27.05.21 12:59

MC
karma
100.00

Pravé Talianské rizoto som ešte nejedla ,môže byť dobré.

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Morský fytoplanktón: Síce neviditeľný, ale jeho účinky sú badateľné
Zdravie

Morský fytoplanktón: Síce neviditeľný, ale jeho účinky sú badateľné

  • 4
  • 08.10.2021
Seboroická keratóza kože: U koho sa vyskytuje a prečo vzniká?
Zdravie

Seboroická keratóza kože: U koho sa vyskytuje a prečo vzniká?

  • 1
  • 08.09.2021
Canon Zoemini S2: Zábavné fotenie, inovatívne možnosti úpravy fotografií a okamžitá tlač
Inšpirácie

Canon Zoemini S2: Zábavné fotenie, inovatívne možnosti úpravy fotografií a okamžitá tlač

  • 2
  • 04.10.2021
TOPlist