Tipy na recepty z hlivy ustricovej

Tipy na recepty z hlivy ustricovej
  • 28.11.2016
  • Barbora Vizváryová

To, že hliva by mala patriť aj na váš tanier sme vám dokázali v článku o jej priaznivých vplyvoch na náš organizmus. Obsahuje betaglukán, ktorý zvyšuje odolnosť voči baktériám, vírusom a posilňuje tak imunitu. Pôsobí aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam a hodí sa aj do diétneho jedálnička.

Hliva je prijateľnou hubou aj pre tých, ktorí hríby nemajú radi. Typickú arómu a chuť hríbov u nej nenájdete. Ešte ste ju vo svojej kuchyni nepoužili? Dostupná je takmer v každom obchode a dokonca si ju jednoducho vypestujete aj doma. My vám prinášame 3 tipy na výborné recepty, kde môžete hlivu ustricovú použiť.  

Odporúčame prečítať: Neznášate hríby? Hlivu si zamilujete aj vy

 Rizoto s hlivou a parmezánom

Budeme potrebovať:

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 šálku ryže
  • 300 g zeleniny (mrkva, petržlen, zelené struky)
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL vegety
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1 ČL soli
  • parmezán

Postup:

Hlivu umyjeme, pokrájame na kúsky a osmažíme na oleji. Ryžu prepláchneme, pridáme k hlive, osolíme a okoreníme, chvíľku restujeme. Zeleninu očistíme, pokrájame na kúsky a pridáme k hlive a ryži.  Podlejeme vodou a dusíme, dokým zelenina a ryža nezmäknú. Nastrúhaný parmezán pridáme k rizotu a premiešame – množstvo závisí na vás. Prípadne ho nemusíte primiešať do ryže, ale až na tanieri ním rizoto posypať.

hliva ustricová, zdravé hríby, jedlé hríby, účinky hlivy, chutné hríby, recepty z hlivy, bezmäsité jedlá, rýchle recepty, hríbové rizoto, cestoviny s hlivou, kuracie s hlivou

Zdroj: Shutterstock®

Kuracie kúsky s hlivovou omáčkou

Budeme potrebovať:

  • 400 g kuracích pŕs
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL soli

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Osolíme a okoreníme, necháme chvíľu odležať. Pokrájanú cibuľu osmažíme na oleji, pridáme kúsky kuracieho mäsa a restujeme. Umyjeme a nakrájame hlivu, pridáme ju k mäsu a osmažíme. Podlejeme vodou a dusíme aspoň 20 minút. Keď je mäso mäkké, pridáme smotanu na šľahanie a pretlačený cesnak, prevaríme. Na záver môžeme omáčku ešte dochutiť.

Odporúčame prečítať: Huby sú zdravé, ale môžu aj uškodiť

hliva ustricová, zdravé hríby, jedlé hríby, účinky hlivy, chutné hríby, recepty z hlivy, bezmäsité jedlá, rýchle recepty, hríbové rizoto, cestoviny s hlivou, kuracie s hlivou

Zdroj: Shutterstock®

Celozrnné cestoviny s cesnakom, plesňovým syrom a hlivou

Budeme potrebovať:

  • celozrnné cestoviny fettuccine alebo tagliatelle
  • 500 g hlivy ustricovej
  • 100 g plesňového syra
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Cibuľu pokrájame nadrobno a osmažíme na oleji. Hlivu umyjeme a pokrájame, pridáme k cibuli a dusíme, kým sa neodparí tekutina. Potom pridáme prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Na záver posypeme kúskami plesňového syra a jemne ho do zmesi primiešame. V osolenej vode uvaríme cestoviny, scedíme a primiešame do hlivovej zmesi.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

hliva ustricová, zdravé hríby, jedlé hríby, účinky hlivy, chutné hríby, recepty z hlivy, bezmäsité jedlá, rýchle recepty, hríbové rizoto, cestoviny s hlivou, kuracie s hlivou

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Zdroj foto: Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Soňa Krátka 01.12.16 22:31

SK
karma
114.00

odskúšame

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 03.12.16 20:09

SK
karma
92.00

hlivu milujeme, určite niečo vyskúšam!

  • 0
Odpovedať

Ján Guľa 04.12.16 12:13

JG
karma
-1.00

Hlivu mám rád, skúsim z toho niečo...

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 07.12.16 11:47

MC
karma
109.00

Rada varím hlivu na zelenine.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 11:43

MZ
karma
-1.00

Toto veru nie je pre mňa, ale mamina by si pochutnala :).. Možno jej spravím niekedy radosť :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:47

JS
karma
-1.00

je to zdravé

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:48

JS
karma
-1.00

toto som ešte nemal

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:55

JS
karma
-1.00

dobré tipy

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 23.12.16 14:18

AK
karma
100.00

hliva je zdravá

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 24.12.16 20:44

AK
karma
100.00

hliva mňam...

  • 0
Odpovedať

simona vician 22.01.17 13:07

SV
karma
100.00

najcastejsie robievam polievku. nesmiernu rasto ako hubarka mam ked ju najdem v lese a nie v obchode :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní