Tradičný bulharský šopský šalát: Na grilovačke nemôže chýbať

Tradičný bulharský šopský šalát: Na grilovačke nemôže chýbať

Aj taký tradičný šopský šalát môže mať viacero podôb. Robieva sa na celom Balkáne a dokonca ho milujeme aj u nás – v strednej Európe. Ide o šalát, ktorého základom sú čerstvé paradajky, uhorka, paprika a syr. Je to v podstate dávka vitamínov na tanieri, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek, keď naň dostanete chuť.

Priamo z Bulharska pochádza verzia pastierskeho šalátu, kde je základom pečená paprika – ugrilovaná v rúre alebo priamo na ohni pri grilovačke. Na Balkáne ho dopĺňajú o mäkký syr s typickou slanou chuťou, zvaný sirene. Ak ho u nás nezoženiete, tak ho môžete nahradiť syrom feta alebo balkánskym syrom.

tradičný šopský šalát

Zdroj: Shutterstock®

Na šopský šalát potrebujeme (cca 2 porcie):

  • 250 g cherry paradajok
  • 1 väčšiu šalátovú uhorku
  • 2 zelené papriky
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 200 g balkánskeho syra
  • 100 g vykôstkovaných olív
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • 3 PL olivového oleja
  • petržlenovú vňať
  • mleté čierne korenie a soľ

Papriku si umyjeme a dáme na plech na pečenie. Papriky pečieme približne 40 minút pri teplote 200 °C. Počas pečenia ich obraciame, aby boli krásne upečené z každej strany. Po upečení ich preložíme do misky a zakryjeme tanierikom. Papriky sa tam sparia a budú sa ešte lepšie šúpať. Po ošúpaní ich zbavíme aj jadierok a nakrájame na kocky.

Medzitým si nakrájame paradajky, uhorku a očistenú cibuľu. Zmiešame spolu s nakrájanou paprikou a pridáme nasekanú petržlenovú vňať i zhruba polovicu balkánskeho syra rozdrveného medzi prstami. Šalát prejeme olejom, octom a podľa potreby ochutíme soľou a čiernym korením. Hotový šalát rozdelíme na taniere a postrúhame na ne zvyšok balkánskeho syra. Poprípade ho môžete opäť len rozdrviť. Pozor, balkánsky syr je slanší, preto odporúčame soľou šetriť, aby výsledný šalát nebol príliš slaný.

Šalát je skvelou prílohou k hlavnému jedlu, no pochutnáte si na ňom aj počas grilovačky. Kombinácia grilovaného mäska a šopského šalátu je priam dokonalá. Dopriať si k nemu môžete aj opečenú hrianku a rovnako aj olivy.

Neprehliadni: Talianske krémové rizoto so špargľou: Neodolateľná chuť na tanieri


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Daniela Bieliková 24.05.21 12:40

DB
karma
117.00

Najlepší letný šalát...

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.05.21 07:13

ĽŠ
karma
100.00

S paprikou ugrilovanou priamo na ohni pri grilovačke sme ešte nepripravovali, vďaka za tip!

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 25.05.21 09:36

KK
karma
105.00

grilovaná zelenina mi nechutí, radšej mám čerstvú

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 02.06.21 13:45

karma
113.00

Pokojne do tohto šalátu môžete pridať aj čerstvú papriku - na chuti mu to neuberie ;)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 25.05.21 12:17

MC
karma
109.00

Výborný šalát , nielen ku grilovačke.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 25.05.21 12:41

ZS
karma
100.00

Ľahký chutný

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 25.05.21 16:48

MM
karma
107.00

Obľúbená klasika

  • 1
Odpovedať

Marta Kendrová 25.05.21 20:16

MK
karma
100.00

Vyskúšam, robievam trošku ináč

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 25.05.21 21:53

karma
109.00

Aj u nás pri grilovačke nesmie chýbať zeleninka vo forme šalátu. Plná misa :-D ...S opečenou paprikou som ešte neskúšala,určite je dobrý.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 02.06.21 13:46

karma
113.00

Grilované mäsko a zelenina je nerozlučná kombinácia :D

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 26.05.21 05:18

karma
108.00

Mňam,topka.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní