Gratinovaný ružičkový kel
Ružičkový kel na krémový spôsob si zamilujete ku steakom, ale aj ako hlavné jedlo. Skúste recept podľa Eat Well 101.
Ingrediencie
- 1/2 kg ružičkového kelu na polovice zbaveného stoniek
- 1 lyžica masla
- 3 strúčiky cesnaku nadrobno
- soľ a čierne mleté korenie na dochutenie
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného čili (voliteľné)
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 125 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 125 ml šľahačky
- 125 g nastrúhaného parmezánu
Postup prípravy
- Rúru si predohrejeme na 200 stupňov Celzia.
- Ružičkový kel obvaríme vo vriacej slanej vode asi 6 až 8 minút. Potom scedíme a odložíme nabok.
- V panvici vhodnej aj do rúry si rozohrejeme maslo, pridáme cibuľu, cesnak, talianske korenie a čili. Všetko spolu opekáme na miernom ohni, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridáme do panvice kukuričný škrob rozmiešaný v troške vody a miešame, aby nevznikli hrudky.
- Do panvice pridáme vývar a miešame, kým omáčka nezhustne. Potom pridáme aj šľahačku.
- Osolíme a okoreníme podľa chuti a do omáčky rovnomerne rozmiestnime ružičkový kel. Premiešame, aby bol úplne obalený v omáčke a posypeme parmezánom.
- Panvicu presunieme do rúry a pečieme asi 15 minút do zlatista (ak nemáte panvicu vhodnú do rúry, zmes presuňte do zapekacej misy).