Pikantné baklažánové cestoviny
Baklažán a cestoviny, to je božská kombinácia. Skúste pikantnú verziu špagiet podľa Dash of Savory. Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:
- 2 celé baklažány pokrájané na kocky
- 1 lyžicu soli
- 500 g špagiet uvarených al dente
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 mrkvy nakrájané nadrobno
- 1 cibuľu nadrobno
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky pomletého čili
- 2 lyžice koncentrovaného paradajkového pretlaku
- 250 ml suchého bieleho vína
- 500 g paradajkového pyré
- soľ, korenie, čerstvú bazalku, čerstvú petržlenovú vňať a strúhaný parmezán na dochutenie
Postup prípravy:
- Kocky baklažánu dáme do cedidla, posolíme lyžicou soli, dobre premiešame a necháme sa „vypotiť" aspoň 20 minút. Potom baklažán osušíme pomocou papierových utierok.
- Špagety si uvaríme podľa inštrukcií na obale al dente, teda asi 8 minút.
- Na panvici si rozohrejeme maslo s olivovým olejom na miernom ohni, pridáme baklažán, cibuľu, mrkvu. Zeleninu osolíme a povaríme asi 5 minút, kým nezmäkne a mierne nezhnedne.
- Pridáme cesnak, čili, koncentrovaný pretlak a povaríme asi pol minúty. Následne pridáme víno a varíme, kým pretlak s vínom nesplynú v hustejšiu omáčku.
- Pridáme paradajkový pretlak, dobre premiešame, osolíme a varíme ďalších 5 minút.
- Do omáčky pridáme scedené špagety, dobre premiešame a posypeme bazalkou, vňaťkou a parmezánom. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti a podávame.