Tri rýchle recepty z baklažánu: Tieto delikatesy si nenechaj ujsť!

Tri rýchle recepty z baklažánu: Tieto delikatesy si nenechaj ujsť!

Existuje mnoho druhov baklažánu, no v našich končinách je preslávený jeden – vzhľadom pripomína predĺženú hrušku a sýto-fialovou farbou zasa slivku. Baklažán je napriek svojmu trocha čudnému zovňajšku veľmi vďačným ovocím, výborným na mnoho spôsobov a veľmi populárnym aj u vegetariánov a vegánov ako zdravá náhrada mäsa. My vám prinášame tri rýchle, no veľmi chutné recepty z baklažánu, ktoré si jednoducho nemôžete nechať ujsť!

Ovocie, nie zelenina

Aj keď sa baklažán akosi automaticky zaraďuje medzi zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie. Má len veľmi málo kalórií, no na druhej strane obsahuje veľa vitamínov, minerálov a bohatý je aj na vlákninu. Je teda predurčený na to, aby zasýtil, pričom hrá do karát jeho neutrálna chuť. Spôsobov, ako si vychutnať baklažán je mnoho a rozmanité sú aj možnosti, ako ho pripraviť. Veľmi populárny je na zapekanie, niekto ho vypráža a niekto zasa griluje. My sme hľadali delikatesy z neho na Pintereste a výsledok nášho snaženia nájdete v galérii.

Inšpiruj sa: RECEPT: Uhorková limonáda pre letné osvieženie: Ideálna na horúce dní!

- Baklažán 3-krát inak
1 z 3

Plnený baklažán

Baklažán môžete naplniť naozaj čímkoľvek. Nás zaujal recept podľa Feast of Starlight, na ktorý budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 2 baklažány
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 cukinu
  • 1 žltú papriku
  • 2 stonky zeleru
  • 60 g červenej cibuľky
  • 200 g šampiónov
  • 1 väčšiu paradajku
  • 2 plátky slaniny
  • 125 g postrúhanej mozarelly
  • 1 lyžicu natrhanej bazalky
  • 2 lyžice postrúhaného parmezánu
  • soľ, korenie

Postup prípravy:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  2. Baklažány si prerežeme na polovice a z každej polky vyrežeme dužinu, aby v nej vznikol dostatočný priestor pre plnku. Vnútro potrieme olivovým olejom a dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie na 15 až 20 minút. V polovici pečenia baklažány obrátime. Následne baklažány vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
  3. Na panvicu si dáme rozohriať 2 lyžice olivového oleja a pridáme naň nakrájanú baklažánovú dužinu, cukinu, papriku, cibuľku aj šampiňóny. Všetky suroviny narežeme na podobne veľké menšie kocky. Pridáme paradajku nakrájanú na kocky, dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Chvíľu povaríme a necháme vychladnúť.
  4. Do vychladnutej zeleniny pridáme slaninu nakrájanú na kúsky, ktorú sme predtým „osmahli" na panvici do chrumkava, pridáme aj bazalku a mozarellu.
  5. Baklažány naplníme zeleninovou zmesou, posypeme parmezánom a pečieme ešte 15 minút dozlatista.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 29.08.20 11:09

KK
karma
105.00

baklažán v našej rodine moc nejde na odbyt

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 29.08.20 14:44

karma
108.00

Plneny baklažán,mňam!

  • 0
Odpovedať

Adriena Krzeminská 29.08.20 19:41

karma
103.00

Zase výborne recepty. Teším sa keď ich vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 29.08.20 20:02

MC
karma
109.00

Baklažán je skutočne výborná zelenina.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.08.20 15:48

MM
karma
100.00

až sa mi slinky zbiehajú...

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 31.08.20 00:17

karma
109.00

Baklažán najčastejšie naplním a upečiem.Zaujal ma recept na špagety-vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 31.08.20 09:14

MM
karma
107.00

Vyzerá skvelo

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní