Slovné spojenie „quattro formaggi“ určite nevidíte po prvýkrát. V preklade slová znamenajú „štyri syry“ a v praxi ide o štyri druhy talianskych syrov, ktoré v spojení so smotanou vytvárajú lahodnú chuť napríklad v quattro formaggi omáčke.
Tá sa najčastejšie podáva s cestovinami penne rigate, ktoré môžu byť obohatené o kúsky kuracieho mäsa a dusenú brokolicu.
Okrem omáčky je známa aj pizza quattro formaggi, ktorú obľubujú nielen vegetariáni. Okrem rajčinového pretlaku je obložená len syrmi, vďaka ktorým vás perfektne zasýti. Aké syry by v pravej talianskej omáčke alebo na pizze mali byť a ktoré naopak nie?
Odporúčame prečítať: Taliansky týždeň s cestovinami - ako ich vždy dokonale uvariť?
Zloženie omáčok, ktoré dostať v obchodoch ako polotovar, je odlišné. Mnohé obsahujú aj syr eidam, ktorý, podľa expertov na taliansku kuchyňu, nemá v tejto omáčke čo robiť. Jeho pôvod totiž nie je v Taliansku, ale v Holandsku. My vám predstavíme štyri talianske syry, z ktorých sa varí pravá talianska omáčka quattro formaggi. Treba však povedať, že konkrétne syry sa pokojne dajú nahradiť vami dostupnými a chuť bude stále skvelá.
Na omáčku QUATTRO FORMAGGI sa používa:
1. MOZZARELLA
Svoj pôvod má v talianskej Kampánii a jej názov je odvodený od slova „mozzare“, čo znamená odrezať. Je to mäkký syr vyrábaný z kravského alebo byvolieho mlieka. Má tvar loptičky a uskladňuje sa v uzavretých nádobách v náleve. Ak by sme ho nechali voľne položený, jeho povrch by vyschol.
Chuťou nie je veľmi výrazný, skvele sa hodí do šalátov ako ľahká letná večera. Dá sa zakúpiť aj v light verzii, ktorá obsahuje o polovicu menej tuku. Okrem klasických bochníčkov sa vyrábajú aj minimozzarelky a dokonca aj strúhaná mozzarella, skvelá na posypanie pizze.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte výborné ľahké recepty s mozzarellou!
2. GORGONZOLLA
Syr dostal pomenovanie podľa mesta Gorgonzola, kde bol prvýkrát vyrobený. Je to syr s modrou plesňou, podobný u nás známej Nive. K ďalším syrom, ktoré patria do tejto kategórie môžeme zaradiť aj Roquefort. Ten sa však vyrába z ovčieho mlieka, Gorgonzola z kravského.
Syr má krémovú konzistenciu a podľa dĺžky zrenia môže byť jeho chuť jemná, ale i pikantná. Modrá pleseň je spôsobená plesňovou kultúrou Penicilium, ktorá sa do nej pridáva na začiatku výroby. Má približne rovnaký podiel tuku ako mozzarella.
Odporúčame prečítať: Spoznajte rozdiel medzi mascarpone, ricottou a philadelphiou?
3. PARMIGIANO-REGGIANO
Pod týmto názvom sa ukrýva parmezán, mimoriadne tvrdý taliansky syr žltkastej farby. Pravý parmezán je len jeden a je to práve Parmigiano-Reggiano. Označenie parmezán však používajú aj syry, ktoré ho napodobňujú.
Vyrába sa z kravského mlieka a dozrieva po dobu aj troch rokov, najdlhšie zo všetkých spomínaných syrov. Má pikantnú chuť, používa sa len v malom množstve na dochutenie jedál. Ľahko sa rozpúšťa, a preto sa často sa používa na posypanie pizze.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Chutný a rýchly obed zo špargle
4. PECORINO
Syr pochádzajúci zo Sicílie a Sardínie. Podobne ako parmezán, aj pecorino je mimoriadne tvrdý syr a má žltú farbu. Rozdiel je v tom, že sa vyrába z ovčieho mlieka – od neho má aj odvodený názov (pecora=ovca). Minimálna doba zrenia je jeden rok.
Po dobu zrenia sa na ňom vytvára ušľachtilá kôrka. Čím dlhšie syr dozrieva, tým bude hrubšia. Chuť syra pecorino je slaná a pikantná. Používa sa ako predjedlo alebo nastrúhaný na cestoviny.
Odporúčame tiež: Ako na dlhotrvajúcu manikúru v pohodlí domova?