Zapekaný baklažán na spôsob pizze s paradajkami a mozzarellou

Zapekaný baklažán na spôsob pizze s paradajkami a mozzarellou

    • Zdieľaj:
  • 8

Prezývajú ho „kráľom zeleniny,“ no v skutočnosti ide o ovocie, ktoré je nadupané rôznymi vitamínmi i minerálmi. Baklažán ako taký údajne pochádza z oblasti Indie, no k nám sa dostal pomerne len nedávno. A to z jedného prostého dôvodu – baklažán bol kedysi opradený poverami, podľa ktorých jeho pojedanie viedlo k malomocenstvu. Dnes ide o pomerne chutné ovocie s chuťou zeleniny.

Rozličné odrody baklažánu dorastajú do rôznych dĺžok a majú rozmanité farby. Najčastejšie sa stretávame s fialovým baklažánom, no menej často aj s baklažánom so zelenou a čiernou šupou. Dužina je mäsitá, špongiovitá a nie každého chytí za srdce hneď pri prvom ochutnaní, nakoľko má mierne horkú chuť.

Baklažán je vzácny aj z hľadiska nutričnej hodnoty a vyváženosti. Na 100 g má len 24 kalórií, vďaka čomu patrí medzi obľúbené druhy ovocia / zeleniny pri redukčnej diéte. Obsahuje vitamíny, minerály a omega mastné kyseliny. Vďaka svojmu zloženiu upravuje trávenie, zlepšuje zdravie srdca i funkcie mozgu, bojuje proti chudokrvnosti.

Prišli ste mu už na chuť? Ak ešte nie, tak si skúste pripraviť zapekaný baklažán na spôsob mini pizze s paradajkami a mozzarellou.

mini pizza z baklažánu

Zdroj: Shutterstock®

Na zapekaný baklažán s mozzarellou potrebujeme:

  • 2 baklažány,
  • 1 konzervu lúpaných paradajok,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1 mozzarellu,
  • čerstvú bazalku,
  • olivový olej,
  • soľ a čierne mleté korenie.

Do panvice si nalejeme trochu oleja a vylejeme lúpané paradajky z konzervy (použiť však môžete aj čerstvé paradajky). Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, nasekanú bazalku a na miernom ohni dusíme, kým omáčka trochu nezhustne. Pripravenú omáčku podľa chuti osolíme a okoreníme.

Medzitým si pripravíme baklažán. Poriadne ho umyjeme, odrežeme koniec a nakrájame na hrubšie kolieska. Baklažán trochu osolíme a necháme odstáť, aby pustil šťavu a stratil horkosť. Následne baklažán osušíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Na takto pripravený baklažán dáme pripravenú omáčku, plátok mozzarelly a pečieme vo vyhriatej rúre. Pečieme pri 180 °C približne 20 minút. Ak máte radi olivy, tak pokojne do omáčky pridajte aj tie. Prajeme dobrú chuť!


    • Zdieľaj:
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Lucia Šeptáková 09.08.21 11:30

karma
109.00

Takéto recepty milujem..

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 09.08.21 14:53

DB
karma
108.00

milujeme baklažány plnené syrom. tak vyskúšam aj tento recept.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 09.08.21 15:07

MM
karma
103.00

tak to vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 09.08.21 15:25

MR
karma
104.00

rýchle, ľahké, chutné

  • 0
Odpovedať

beata kolkova 09.08.21 16:38

BK
karma
-1.00

Ano baklazan je super,vyskusam. Dakujem za recept

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.08.21 05:35

ĽŠ
karma
100.00

Výborná pochúťka, môžem iba odporučiť.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 10.08.21 09:09

KK
karma
100.00

rýchle, ľahké a určite chutné

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 23.08.21 19:38

karma
107.00

Zapekany baklazan je fajn. Ale z tychto letnych zelenin mi viac chuti cuketa a patizon.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Magická krajina jednorožcov: Teraz jedine v Auparku
Voľný čas

Magická krajina jednorožcov: Teraz jedine v Auparku

  • 0
  • 05.07.2021
Svrab – vieš, čo je za vznikom tohto nepríjemného kožného ochorenia?
Zdravie

Svrab – vieš, čo je za vznikom tohto nepríjemného kožného ochorenia?

  • 4
  • 21.08.2021
Nový druh akupunktúry: Ušné semiačka zmierňujú bolesť i nevoľnosť
Zdravie

Nový druh akupunktúry: Ušné semiačka zmierňujú bolesť i nevoľnosť

  • 6
  • 24.07.2021
TOPlist