Zdravé recepty: Pripravte si chutný chlieb - LAVAŠ

Zdravé recepty: Pripravte si chutný chlieb - LAVAŠ
  • 06.09.2015
  • Food Drink.sk

Chlieb nemusí mať tvar guľatého, alebo oválneho bochníka. 

Lavaš je tradičný chlieb z oblasti Turecka, Iránu, Arménska a Iraku. Má veľa podôb..

Čerstvo upečený tenký Lavaš vyzerá ako veľká palacinka. Balia sa do neho rôzne náplne s mäsom (kebab), alebo zeleninou, či sa zapeká s rajčinami a syrom podobne ako pizza.
Usušený je vhodný pre dlhodobé skladovanie, alebo pre nás na chrúmanie pri telke. V spojení so zeleninovým dipom, nahradí chipsy a popcorn.
Ďalšou podobou sú  tenké bochníčky, podobné focaccii. Tie som si vyskúšal.

Na cesto som potreboval:

  • pšeničná múka T650, alebo chlebová 3 šálky
  • kvások
  • voda
  • kefír alebo smotana
  • niečo na posypanie – sezam, ľanové semeno, mak

Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravý recept: Pohánkový šalát s kelom

lavas-chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Aktivovaný kvások som zamiešal do 3 šálok hladkej pšeničnej múky T650. Múku s kváskom som miesil a postupne pridával vodu, kým nevzniklo jemné pružné cesto, ktoré sa odliepalo od stien. Kysnutie cesta prebiehalo v chladničke asi 20h. Kto používa droždie, má urýchlený celý proces  asi o 15hodín :D

Cesto som vybral z chladničky, a nechal na kuchynskej linke, aby sa nahrialo. Ak Vás tlačí čas, cesto na chvíľu vložte do rúry, ktorá má okolo 30°C, nie viac, potom by sa už sušilo a nie ohrievalo.

Ohriate cesto som rozdelil na 4 časti, každú rozvaľkal na 1cm hrúbku. Krátke odležanie pomôže cestu, aby si zvyklo na nový tvar.

Odporúčame vyskúšať tiež: Hranolčeky nemusia byť iba škodlivé - pripravte si ich zdravo a chutne

lavas-chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Potrel som ho kefírom a posypal ľanovým semenom, sezamom a rozmarínom. Posýpku treba popritláčať do cesta, aby po upečení nevypadávala.

Na tenko vyvaľkané cesto sa pečie na stene v hlinenej peci. Tú nemám, preto ako náhrada poslúži obrátená strana plechu na pečenie. Cesto som presunul na plech s papierom na pečenie. Vložil do vyhriatej rúry. Teplota 250°C, čas pečenia 15 – 20 minút.

Cesto môžete rozvaľkať na ešte tenší plát, presunúť na plech, potrieť kefírom, alebo smotanou a posypať syrom. Celý plát rozkrájajte na menšie kúsky a dajte piecť. Po upečení vyberte plech z rúry, kúsky chleba premiešajte a nechajte vysušiť zostatkovým teplom. Takto vznikne chrumkavý Lavaš.

Odporúčame vyskúšať tiež: Angie pečie: Zdravý recept - Cuketový cheesecake

Zdroj: www.fooddrink.sk

lavas-chlieb

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Zahoranová 07.09.15 09:09

MZ
karma
92.00

taký čerstvo upečený musí byť vynikajúci

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 09.09.15 14:30

karma
93.00

Niet nad čerstvo upečený domáci chlebík

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 22.09.15 09:28

MR
karma
-1.00

čo viac treba ako domáci chlebík :)

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.05.18 12:36

HZŠ
karma
102.00

Kváskový chlieb pečiem pravidelne, určite vyskúšam aj tenký Lavaš. Recept ma zaujal, iste si moja rodina pochutná.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní