Čo všetko urobiť pred grilovaním?

Čo všetko urobiť pred grilovaním?
  • 15.07.2014
  • Silvia Karasová

    • Zdieľaj:
  • 1

Možno vám to príde ako úplne jednoduchá otázka, veď predsa nakúpiť a hotovo. Ale aj také predgrilovacie nákupy môžu byť hotovou vedou. Viete aké mäso je najvhodnejšie na grilovanie? Kde je ho najideálnejšie zakúpiť? Ako by malo vyzerať, chutiť a voňať?

Na grilovačku môžete použiť bravčové, kuracie, aj hovädzie, ale nie všetky častí týchto druhov sú vhodné. Z hovädzieho mäsa je najlepšie použiť roštenku, hovädzie zadné, vysokú roštenku aj rezeň. Ugrilovať si môžete aj tuhšie časti, ako napríklad pliecko, držte sa ale pravidla, že pred grilovaním mäso nesoľte, inak bude ešte tuhšie. Z bravčového sú vynikajúce grilované rebierka, ale taktiež rezne aj roštenka. Z kuraciny môžete použiť prsia, rezne, krídelka, aj stehná. Takou obmenou v jedálnom lístku môže byť aj baranie mäso, z ktorého vám gurmánsky pôžitok doprajú steaky zo stehna, či panenka.

Odporúčame prečítať: Sezóna grilovania je v plnom prúde!

mäso

Zdroj: Shutterstock®

Mäso je najlepšie kupovať u overeného mäsiara. Akcie v nákupných centrách môžu byť finančne výhodné, avšak nemusia zodpovedať vami požadovanej kvalite. Mäso kupujte určite čerstvé, nikdy nie zmrazené. Aby ste na ugrilovanú pochúťku nemuseli dlho čakať, alebo práve naopak aby vás neprekvapilo mäso spálené, musíte ho správne naporcovať.

Plátky mäsa by preto mali byť také akurát, ani nie hrubé, ani príliš tenké. Steaky by mali byť vysoké cca 2,5 až 3 cm. Spravidla by ste mäso mali grilovať z každej strany po 5 až 7 minút. Na ich obracanie si zaobstarajte šikovnú pomôckou, podobnú pinzete. Rozhodne ho neprepichujte vidličkou, docielite akurát to, že šťava z neho začne vytekať a vaše grilované menu bude suché.

Odporúčame prečítať: Proces grilovania si zamilujete

grilovanie

Zdroj: Shutterstock®

Pred grilovaním by ste si mäso mali vybrať von, aby dosiahlo izbovú teplotu. Niektorí gurmáni odporúčajú mäso neumývať, lebo môže stratiť farbu aj chuť. Mäso teda pred griilovaním nesoľte, nekoreňte a nenaklepávajte aby ste mu nenarušili štruktúru. Časť mäsa ale môžete premasírovať olivovým olejom.

gril catler

Zdroj: Shutterstock®

Na grilovanie môžete použiť aj mleté mäso, z ktorého si vyformujte placky, či fašírky. Ako príloha je vhodná zelenina, pokojne aj grilovaná. Z nej odporúčame napríklad papriky, paradajky, cukety, baklažán, červenú cibuľu ale aj huby. Grilovať môžete aj syry, ideálny plesnivé. Mäkkým taveným sa vyhýbajte. 

ZDROJ: www.catler.sk


    • Zdieľaj:
  • 1
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Šutvajová 15.07.14 17:07

karma
-1.00

dobre ugrilovať mäso, alebo zeleninu vôbec nie je jednoduché,preto vďaka za rady

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dizajnérka Dajana Rodriguez: Občas je viac dôležitá cesta než cieľ
Rozhovory

Dizajnérka Dajana Rodriguez: Občas je viac dôležitá cesta než cieľ

  • 2
  • 14.05.2021
Nový druh akupunktúry: Ušné semiačka zmierňujú bolesť i nevoľnosť
Zdravie

Nový druh akupunktúry: Ušné semiačka zmierňujú bolesť i nevoľnosť

  • 5
  • 24.07.2021
Je ľuľok sladkohorký jedovatý alebo nie? Pozor, nemýľ si ho s inými druhmi!
Zdravie

Je ľuľok sladkohorký jedovatý alebo nie? Pozor, nemýľ si ho s inými druhmi!

  • 7
  • 25.05.2021
TOPlist