3 sladké pochúťky z mandarínky

3 sladké pochúťky z mandarínky
  • 14.11.2016
  • Barbora Vizváryová

S príchodom zimy sa na pultoch obchodných reťazcov objavujú v oveľa väčšom množstve citrusy. Práve jeseň a zima je obdobím ich zberu, preto na Mikuláša vonia každý byt či dom po mandarínkach. V dnešnej dobe ich berieme ako samozrejmosť, no ešte pred pár rokmi boli veľmi vzácne, a to nielen pre deti.

Ak vás mandarínky omrzeli alebo len nemáte chuť jesť ich stále surové, máme pre vás niekoľko tipov. Z väčšiny ovocia sa dá urobiť džem, ale skúšali ste ho uvariť z mandarínok alebo iných citrusov? Ponúkame vám jednoduchý recept. Ak by ste si radi zamaškrtili, máme pre vás ďalšie tipy na sladkosti z mandarínok – taliansky dezert Panna Cotta a lahodný sladko-kyslý cheesecake.

Odporúčame prečítať: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna

 Mandarínkový džem

dezerty z mandarínky, sladko-kyslé dezerty, citrusový džem, mandarínkový džem, mandarínkový Panna Cotta, cheesecake s mandarínkami, zimné dezerty, Vianočné dezerty

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 2 kg mandarínok
  • 2 veľké pomaranče
  • 40 ml pomarančového likéru
  • 1 kg cukru
  • lyžičku zázvoru
  • želírovací cukor

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte pripraviť netradičné džemy

Postup:

1. Mandarínky a pomaranče ošúpeme, odstránime aj biele blanky (džem by mohol byť horký, ak by sme ich tam nechali) a odkôstkujeme. Polovicu mandarínok pomelieme, pomaranče odšťavíme, druhú polovicu mandarínok pokrájame na malé kúsky a všetko dáme spolu do  hrnca. Pridáme ešte zázvor a varíme asi 30 minút, občas premiešame.


2. Neskôr pridáme likér, cukor spolu so želírovacím (je na vás, aké množstvo ste zvyknutí používať) a varíme, dokým džem nezhustne. Zaváraninové poháre naplníme džemom a aby dlho vydržali, ovaríme ich v zaváraninovom hrnci. Po otvorení pohár skladujeme v chladničke.

Citrusová panna cotta

dezerty z mandarínky, sladko-kyslé dezerty, citrusový džem, mandarínkový džem, mandarínkový Panna Cotta, cheesecake s mandarínkami, zimné dezerty, Vianočné dezerty

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať: (na 4 porcie)

  • 10 mandarínok
  • 150 ml mandarínkovej šťavy
  • 3 PL vody
  • 3 PL cukru
  • 2 ČL želatíny
  • 1 a pol hrnčeka (asi 320 ml) smotany na šľahanie
  • 1 a pol hrnčeka plnotučného mlieka
  • polovicu hrnčeka (asi 70 g) cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • kôra z 1 mandarínky
  • 1 PL želatínového prášku
  • 3 PL vody

Odporúčame prečítať: RECEPT: Černicovo-jogurtová panna cotta

Postup:

1. Smotanu, mlieko a cukor dáme spolu do hrnca, pridáme celú kôru z mandarínky a semienka z vanilkového lusku (môžeme vyvariť aj samotný lusk). Zmes zohrejeme, ale nevaríme. Vypneme vtedy, keď je cukor dobre rozpustený, vyberieme kôru a lusk a nalejeme do misy.


2. Želatínový prášok zmiešame s vodou a necháme napučať asi 5 minút. Potom ju pridáme do smotanovej zmesi a miešame, dokým sa nerozpustí. Zmes nalejeme do pohárov a necháme vychladnúť.


3. Pripravíme si mandarínkové želé. Do hrnca nalejeme mandarínkovú šťavu, pridáme nakrájané mandarínky a cukor. Miešame, dokým sa cukor nerozpustí, môžeme nechať prevrieť, potom vypneme. Želatínu si pripravíme rovnakým spôsobom ako v prvom prípade. Zmes nalejeme na stuhnutú smotanu a necháme vychladnúť.  

 Cheesecake s mandarínkami

dezerty z mandarínky, sladko-kyslé dezerty, citrusový džem, mandarínkový džem, mandarínkový Panna Cotta, cheesecake s mandarínkami, zimné dezerty, Vianočné dezerty

Zdroj: Shutterstock®

 Budeme potrebovať:

Na korpus: sušienky a maslo

  • 15 mandarínok

Na plnku:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g kyslej smotany
  • 4 vajíčka
  • 150 g cukru
  • vanilkový extrakt
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • šťavu a kôru z mandarínok

Odporúčame prečítať: Čokoládový cheesecake s černicami

Postup:

1. Podľa toho, akú veľkú formu použijeme, upravíme si aj množstvo ingrediencií. Sušienky pomelieme na prášok, pridáme maslo a vytvoríme korpus. Ten dáme zapiecť na 10 minút pri teplote 180°C.


2. Medzitým pripravíme tvarohovú plnku. Najskôr zmiešame tvaroh, smotanu a cukor, potom po jednom primiešame vajíčka. Pridáme vanilkový extrakt, šťavu a kôru z mandarínok. Na záver primiešame ešte škrob.


3. Korpus necháme trochu vychladnúť. Nalejeme naň 1/3 tvarohového krému, poukladáme mandarínky pokrájané na malé kúsky a nalejeme zvyšný krém. Pečieme asi hodinu pri teplote 160°C. Aby sa rovnomerne upiekol, je dobré ho piecť vo vodnom kúpeli. Je možné, že sa nám tento cheesecake kvôli mandarínkam praskne, ale to vôbec nevadí. Vrch môžeme posypať napríklad kakaom alebo poliať čokoládovou polevou.

Zdroj foto: Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Erika Špacírová 14.11.16 08:23

karma
93.00

vyzerajú chutne, mandarínky mám rada

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 14.11.16 18:11

PV
karma
113.00

Mňaaaam, ten džemík by som si hned dala..

  • 0
Odpovedať

Nikuš Zelinková 02.12.16 09:36

NZ
karma
-1.00

Ten cheesecake s mandarinkami vyzerá veľmi dobre

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 02.12.16 20:26

SK
karma
114.00

mňamkovéé

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 03.12.16 22:46

MM
karma
107.00

vyzerá to veľmi chutne ;)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 12:54

MZ
karma
-1.00

Až sa mi slinky zbiehajú :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:05

JS
karma
-1.00

chutnučké recepty

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:07

JS
karma
-1.00

mňam

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.01.17 21:46

AK
karma
100.00

tak toto určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.02.17 15:14

JK
karma
100.00

Džem som ešte nerobila

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 18.06.18 17:31

ĽU
karma
100.00

vyzera dobre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní