Domáci recept: Mini vianočky

Domáci recept: Mini vianočky
  • 28.02.2016
  • Agnesa Máhrová

    • Zdieľaj:
  • 21
  • 9

Ostalo mi ešte trocha droždia, tak som sa odhodlala na vianočku. Nechcela som si to komplikovať, žiadny komplikovaný vrkoč, ale iba taký klasický a žiadna mega vianočka ale tri menšie.

A viete čo? Normálne sa mi tá práca s kysnutým cestom aj začína páčiť. Vždy som mala voči tomu rešpekt, ale ozaj to nie je nič hrozné.

A niet nad vychutnaním si čerstvo upečenej mäkkučkej domácej vianočky, verte mi! Zvládla som to ja, zvládnete to aj vy. ;)

Budeme potrebovať: 

  • 600 g hladkej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 300 ml mlieka
  • 1 balík vanilkového cukru Dr. Oetker
  • 80 g Sweet family kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 lyžica mlieka + 1 žĺtko na potretie

Odporúčame vyskúšať: Domáci recept: Cisársky trhanec

mini-vianocky

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Najprv si pripravíme kvások – v mini hrnci zohrejeme jemne 100 ml mlieka, pridáme vanilkový cukor, premiešame a odstavíme z ohňa, keď už je teplé. Namrvíme doň droždie a necháme kvasiť. Zatiaľ si do veľkej misy dáme všetky ostatné suroviny (okrem poslednej), pridáme kvások a rukou miesime, až kým nie je hladké a nelepí sa. Potom cesto uložíme do pomúčenej misy a dáme na teplé miesto vykysnúť cca na hodinu. Keď nám už narástlo na dvojnásobok, vyklopíme na pomúčenú dosku a cesto rozdelíme najprv na 3 rovnaké časti a potom ešte každú časť na 3 dieliky. Každý z 3 dielikov vyvaľkáme na rovnakú veľkosť a upletieme vrkoč. Toto opakujeme aj s ostatnými dielikmi. Vzniknú nám tak 3 menšie vianočky. Uložíme ich na papierom vystlaný plech na pečenie a necháme ešte pol hodinu odpočívať. Zatiaľ zapneme rúru na 180°C a v malej miske vyšľaháme žĺtko s mliekom. Týmto potrieme vrch každej vianočky. Dáme piecť na cca 25 minút. Hotovo. :)

Odporúčame vyskúšať: Domáci recept na makový a orechový závin

Zdroj: www.angiebakes.com


    • Zdieľaj:
  • 21
  • 9
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 28.02.16 07:41

SK
karma
119.00

vianocky som veru este nerobila,ked budem mat drozdie skusim

  • 0
Odpovedať

Magdaléna Križanová 28.02.16 19:08

MK
karma
-1.00

vyzerá to pekne

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 28.02.16 19:29

karma
93.00

ooo domáca vianočka :)

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 29.02.16 07:43

HP
karma
107.00

Ďakujem za recept, ktorý vyzerá dobre. Najmä postup je tak jasne napísaný, niet sa čo obávať, že sa nepodarí. Len sa dať do prípravy, však ....:-).

  • 0
Odpovedať

Júlia Dominová 29.02.16 17:14

JD
karma
-1.00

Mňamy, ale na babkinu nemá nič :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 29.02.16 20:32

MZ
karma
-1.00

Vyzerajú super, dokonalé na raňajky s čajom/kávou :)

  • 0
Odpovedať

Jana Rosinova 02.03.16 21:11

JR
karma
-1.00

vyzeraju velmi chutne

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 03.03.16 11:43

AK
karma
64.00

Takéto chutné domáce vianočky robievala moja mama. Vždy sa po nich len zaprášilo. Ja som ich už tiež pár x robila, ale už dávno. Aspoň mám inšpiráciu, čo zasa variť.

  • 0
Odpovedať

Miroslava Bubáková 03.03.16 17:28

MB
karma
-1.00

Syn zacina mat rad vianocku...tak asi lepsie domaca ako kupovana. Urcite skusim tuto vasu:)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Inšpirácie

Čím ochutiť ryby a morské plody? Pri príprave nesmú chýbať tieto bylinky!

  • 103
  • 9
  • 11.09.2020
Rozhovory

Rozhovor s Barborou Krajčírovou: S druhým dieťaťom sa môj život upokojil

  • 157
  • 4
  • 19.10.2020
Voľný čas

Online nevera ako nový fenomén: Čo tolerovať a čo nie?

  • 101
  • 3
  • 05.11.2020
TOPlist