Anglické koláčiky SCONES k popoludňajšiemu čaju: S džemom sú NAJ

Anglické koláčiky SCONES k popoludňajšiemu čaju: S džemom sú NAJ

Biscuits, cookies, scones – všetko by sme to mohli označiť za čajové pečivo, ktoré k nám prišlo zo zámoria. Avšak nejde o rovnaké čajové pečivo. Aj keď sa možno na prvý pohľad zdá, že medzi nimi nie je žiaden rozdiel, v konečnom dôsledku sa od seba líšia v použitých ingredienciách či spôsobe prípravy. Kým biscuits a cookies sú tenšie sušienky, scones predstavujú skôr bochníky, ktoré je možné naplniť podľa svojich chutí.

SCONES však pôvodom boli pečené ako škótsky rýchly chlebík z ovsa a boli pečené na rošte. Dnes sa môžeme stretnúť s ich slanou, ale predovšetkým sladkou verziou, keďže sa najčastejšie podávajú s džemom. Ak vám niečo hovorí „afternoon tea time,“ ktorý je v Británii naplánovaný na 16 hodinu, tak práve počas neho sa podávajú tieto tradičné koláčiky SCONES, ktoré si podľa histórie zamilovala ako prvá vojvodkyňa z Bedfordu – vojvodkyňa Anna. Vďaka nej sa koláčiky stali súčasťou popoludňajšieho rituálu pitia čaju.

anglické koláčiky SCONES

Zdroj: Shutterstock®

Na anglické koláčiky scones potrebujeme:

  • 350 g polohrubej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 85 g masla nakrájaného na kocky
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • citrónovú šťavu
  • vajíčko

Odporúčame: Ryžový puding: Voňavá jesenná maškrta pre malých i veľkých

čajové pečivo SCONES

Zdroj: Shutterstock®

POSTUP:

  • Dáme si vyhriať rúru na 200 °C.
  • Do misky si preosejeme múku, pridáme soľ, prášok do pečiva a premiešame.
  • K múke pridáme maslo a pomocou prstov vypracujeme mrveničkové cesto, do ktorého napokon pridáme trstinový cukor.
  • Mlieko si dáme zohriať na 30 sekúnd do mikrovlnky (pozor má byť teplé, nie vriace) a zmiešame ho spolu s vanilkovým extraktom a citrónovou šťavou.
  • V suchej zmesi spravte v strede dieru a vylejte do nej pripravené mlieko. Pomocou príborového noža alebo iného nástroja vypracujte cesto. Neodporúča sa cesto hniesiť rukou, pretože by mohlo príliš stvrdnúť.
  • Ak má cesto jednotnú konzistenciu, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku. Jemne párkrát premiesime a rukami vytvarujeme placku hrubú asi 4 cm. Pomocou vykrajovačky alebo pohára začneme vykrajovať malé bochníčky. Do cesta môžete zamiešať hrozienka, brusnice alebo čučoriedky či iné druhy ovocia.
  • Hotové koláčiky preložíme na horúci plech (odporúča sa vložiť ho do rúry), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 10 minút kým nevykysnú a na vrchu nebudú zlatisté.
  • Angličania odporúčajú SCONES konzumovať ešte teplé, potreté so štedrou dávkou džemu a šľahačky – hustej šľahačky, ktorá vyzerá ako tuhé maslo. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Martina Varhaníková 30.09.21 12:40

karma
110.00

Mňam vyzerajú lákavo...hneď by som ochutnala....určite vyskúšam. :o)

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 30.09.21 15:21

MB
karma
108.00

Dobrý tip na víkend.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 30.09.21 15:54

DB
karma
117.00

Pekné koláčiky...Treba vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 30.09.21 20:38

KK
karma
105.00

vyzerajú výborne, oplatí sa vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 01.10.21 06:54

ĽŠ
karma
100.00

Lákavé.., ďakujem za tip!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 01.10.21 18:47

MM
karma
100.00

tieto koláčiky sú pre mňa novinka, ale určite stoja za vyskúšanie

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 02.10.21 16:15

AN
karma
109.00

Vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Erika Podskubová 02.10.21 18:09

EP
karma
104.00

Koláčiky super,len keby ich mal kto upiecť

  • 0
Odpovedať

Renáta Gallerová 02.10.21 21:45

RG
karma
108.00

Ďakujem za receptík....určite s dcérou výskúšame....

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 07.10.21 15:11

JK
karma
100.00

Vyzerajú mnamky

  • 0
Odpovedať

Ivana Oravcová 03.09.23 19:18

IO
karma
-1.00

Odskúšané , chutné a pravidelné robené. Pomaly už vôbec osobne nekupujem pečivo čo si sama robím lebo ma to proste baví ale aj viac zachutilo.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní