Banánová bábovka: Voňavá klasika na raňajky či olovrant

Banánová bábovka: Voňavá klasika na raňajky či olovrant

Začiatok týždňa býva náročný a zvyčajne nám trvá deň až dva, kým sa skutočne rozbehneme. Pracovné nasadenie si však vyžaduje dávku energie. Ak vás chuť na sladké neopúšťa ani počas týždňa, doprajte si dávku potrebnej energie overeným dvojkombom – silnou kávou a sladkým dezertom, ktorý poteší i zasýti.

Pečenie cez týždeň je iné než počas víkendu, kedy môžeme vypekať o čosi dlhšie. Stavte preto na overenú, no chutnú klasiku, ktorá snáď nikdy neomrzí – voňavú banánovú bábovku.

Odporúčame: Angie pečie: Čokoládovo-banánovo-kávová bábovka

bábovka

Zdroj: Shutterstock®

Na banánovú bábovku budeme potrebovať

  • 10 lyžíc polohrubej múky
  • 10 lyžíc práškového cukru
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 ml oleja
  • 4 vajcia
  • 1 väčší banán
  • ½ hrnčeka sekaných vlašských orechov
  • ½ čokolády na varenie nasekanej na drobné kocky

Pozri aj: Recept: Banánová bábovka s karamelovou polevou

bábovka s banánom

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Základom každej lahodnej bábovky je poctivá piškóta. Aby bola krásne nadýchaná, je potrebné vyšľahať bielky a žĺtky zvlášť. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do bielej tuhej peny, ktorá aj po prevrátení misy drží na svojom mieste. V separátnej miske vyšľaháme postupne žĺtky so zvyšnými ingredienciami – cukrom, vodou, olejom, práškom do pečiva, preosiatou múkou a roztlačeným banánom. Keď je cesto vymiešané a suroviny sú zapracované, opatrne začneme po malých dávkach primiešavať vyšľahané bielky. Nikdy nepoužívajte v tomto kroku mixér, cesto sa ubije a bábovka nebude nadýchaná.

Správne vymiešaný piškótový základ je ľahký, nadýchaný a jemne bublinkuje. V tomto kroku pridáme nasekané vlašské orechy, čokoládu a zapracujeme ingrediencie do cesta. Cesto prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme na 180 °C zhruba 35 – 40 minút. Po vychladnutí bábovky formu prevrátime a vyklopíme ju. Podľa chuti ju ešte môžeme dozdobiť čokoládou a nasekanými orechmi.

Inšpiruj sa: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 15.09.21 10:07

KK
karma
105.00

bábovky mám rada, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 20.09.21 15:27

LK
karma
-1.00

Vyskúšam manžel má rád bábovky

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 26.09.21 14:59

karma
113.00

bábovku vyzkouším, vaše recepty vždy sedí

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 30.09.21 00:18

ĽU
karma
100.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní