Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!

Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!

Mak aj ríbezle majú veľa odporcov, ale stále je medzi nami dosť takých, ktorí tieto dve ingrediencie absolútne zbožňujú. A keďže patríme medzi nich, rozhodli sme sa s vami podeliť o jedinečný recept, ktorého základ tvoria mak a ríbezle, veď práve tých sú teraz plné záhrady. Bezlepková ríbezľová torta s makom, práve podľa tohto receptu, sa odteraz stane obľúbeným dezertom vašej domácnosti. Presvedčte sa samy!

Mak a ríbezle = ideálna kombinácia

Odhliadnuc od vynikajúcej chuti maku aj ríbezlí, práve tieto dve potraviny by sme mali konzumovať čo najčastejšie kvôli ich obsahu. Prečo? Mak rozhodne preto, že je bohatým zdrojom železa a horčíka, výrazne upokojuje a znižuje stres a ešte k tomu podporuje rast vlasov aj nechtov. A ríbezle? Tie sú vynikajúce preto, že ich šupka je plná vitamínu C, svojím obsahom sa nám starajú o všetky sliznice v tele, podporujú trávenie a okrem vlasov a nechtov prospievajú aj našej pokožke.

Ako vidíte, vďaka maku a ríbezliam si viete uchovať nielen vnútorné zdravie, ale aj vonkajšiu krásu. A kto by si pri tom všetkom nechcel aj pochutnať na niečom výbornom, sladkom a napriek tomu zdravom?

Neprehliadni: Manioková múka: Záchrana pre alergikov na lepok či obilie. Prečo?

ríbezľovo-maková torta

Zdroj: Shutterstock®

Recept na bezlepkovú ríbezľovú tortu s makom

Na prípravu torty budete potrebovať:

  • 250 g mletého maku
  • 200 g ríbezlí (bielych, červených, čiernych alebo mix)
  • 200 g mascarpone
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 120 g medu
  • 100 g masla
  • 100 g kyslej smotany
  • 60 g karobu*
  • 50 g ríbezľového džemu
  • 4 vajíčka
  • citrón
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipku soli

*Karob je známy aj ako svätojánsky chlieb a v skutočnosti ide o tmavohnedé ovocie, ktoré sa suší a melie na prášok. Ide o zdravú alternatívu kakaa a konzumovať ho môžu aj ľudia, alergickí na kakao. Preto môžete karob používať všade tam, kde sa bežne používa kakao. Najčastejšie ho zoženiete v špecializovaných predajniach, bio obchodoch a na internete.

ríbezľovo-makový zákusok

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Do misky pridajte mak, karob a sódu bikarbónu. Jemne premiešajte a pridajte žĺtka, roztopené vychladnuté maslo, med a kyslú smotanu. Starostlivo premiešajte a z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh, ktorý následne pridajte k zmesi. Pripravte si okrúhlu tortovú formu, vystlanú papierom na pečenie, zmes do nej vylejte a pečte cesto približne na 170 °C, asi 35 - 40 minút.

Po upečení nechajte cesto vychladnúť, potom ho opatrne vyberte a otočte. Časť ríbezľového džemu si trošku zrieďte s vodou (alebo pokojne použite ríbezľový sirup) a naneste na cesto tak, aby bolo dostatočne „napité“. Kým sa bude zriedený džem alebo sirup vsakovať do cesta, rozmiešajte si mascarpone s bielym jogurtom, vanilkovým cukrom a šťavou z jedného citróna.

Na cesto najprv naneste zvyšok džemu a potom aj zmes s mascarpone. Na úplný záver posypte tortu ríbezľami a teraz si už len dosýta vychutnávajte túto jedinečnú a zdravú dobrotu! :-)

Odporúčame: Toto sú chutnejšie a zdravšie varianty bežných potravín


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 23.07.18 07:17

ĽŠ
karma
100.00

Skvelá kombinácia, ďakujem za tip!

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 23.07.18 13:05

karma
108.00

Vyzerá fantasticky,určite vyskúšam,takèto recepty ja môžem...

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 25.07.18 14:42

ĽU
karma
100.00

vyzera dobre

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 02.08.18 10:34

MB
karma
98.00

makovu tortu som zvykla kombinovat s citronom, ale aj ribezle budu faj, k tomu sa ziada nieco kyslaste

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 09.09.18 08:07

JK
karma
100.00

Skvelá kombinácia mak a tí dala robievam koláčiky len trocha iné určite vyskúšam aj túto tortu

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní