Bezlepkový recept - Nemecký ríbezľový koláč

Bezlepkový recept - Nemecký ríbezľový koláč
  • 22.07.2016
  • Jarkapecie .sk

Dlhší čas som žila v Nemecku a v Rakúsku a kuchyňa týchto štátov mi veľmi vyhovuje. Mala som možnosť získať pár rodinných receptov na koláče, ktoré sa vždy popoludní podávajú ku káve. Fascinovali ma tieto zvyky.


Aj u nás doma sme piekli koláče, ale konzumácia bola rozdielna.  Kým v Nemecku či Rakúsku si naservírujú na tanierik porciu koláčika, u nás sa servíruje koláč na tácke a každý si zoberie na koľko má chuť a prázdna tácka je dôkazom, že chutilo. Najčastejšie sme piekli tenké kysnuté ovocné koláče, alebo ovocné koláče z krehkého cesta. Krémové zákusky sa doma nepiekli. Ovocie sme využívali hlavne sezónne zo záhrady alebo tržnice.


Začali nám dozrievať ríbezle, tak som si spomenula na tento ríbezľový koláč, ktorý je trochu slávnostnejší, aj keď príprava je jednoduchá. Piekla som ho už viackrát z klasického krehkého cesta, ale dnes som ho nahradila prirodzene bezlepkovým cestom, aby aj celiatici mali možnosť ochutnať niečo nové. Krehké bezlepkové cesto som si dnes namiešala z múk, ktoré boli v potravinovej skrinke, a tak trochu som improvizovala. Oplatilo sa – je senzačný a pokojne ho môžete podávať pri slávnostnej príležitosti, budú vás obdivovať:-)

Odporúčame prečítať: Recept na: Jahodový cheesecake (bez múky)

bezlepkovy ribezlovy kolac, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Krehké cesto:

  • 100 g pohánkovej múky jemnej
  • 100 g cirokovej múky
  • 70 g ryžovej múky jemnej
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 90 g trstinového cukru
  • 140 g masla
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 1/2 čajovej lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • kôra z 1/2 citróna
  • štipku soli

 Postup:


Všetky suroviny spracujte a nechajte vo fólii aspoň 30 minút v chlade. Dno formy vysteľte papierom na pečenie a roztlačte rovnomerne cesto, tak aby ste vytvorili 3 cm okraj po bokoch formy. Cesto vidličkou popichajte a pečte pri teplote 200°C cca 10 minút.

Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Sladké žemličky

bezlepkovy ribezlovy kolac, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

 Plnka:

  • 3 vajcia
  • 90 g trstinového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 500 g očistených ríbezlí

 

 Postup:


Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom  do peny, pridajte mleté orechy a zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Na záver jemne vmiešajte ríbezle. Touto plnkou naplňte predpečené krehké cesto a pečte pri teplote 200°C ešte 35 -45 minút. Koláč pred krájaním nechajte úplne vychladiť.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lucia Šeptáková 22.07.16 06:01

karma
108.00

Zaujímavý recept,ciroková múka nie je bežná.Ja robievam ribezľovy kolac teraz kazdy druhy den,ale u nas frči len jeden oblubeny,hlavne veľa ribezlí,tak neexperimentujem.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 22.07.16 11:23

IM
karma
100.00

ríbezle máme tak vyskušam

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.07.16 17:09

SK
karma
114.00

určite chutný koláčik

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 22.07.16 17:53

LK
karma
100.00

Ríbezle sú výborné a takýto recept som ešte nevidela...

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 13.11.16 21:01

karma
93.00

mňam, hneď by som si dala vyzerá famózne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní