Sezóna bazy čiernej sa pomaly, ale isto rozbieha a mnohí už majú za sebou prvé zbery. Zber voňavých bazových kvietkov si niektorí jednoducho nevedia nechať ujsť. U nás je baza hojne rozšírená, no na zber vždy vyberáme čisté prostredie. Súkvetia je pritom vhodné zberať ešte pred úplným rozvinutím bielych kvetov, a to za suchého počasia. Následne je ich možné v tieni vysušiť a uskladniť do zásoby. Pripraviť si z nich môžete napríklad bazový čaj, ktorý je skvelý v sychravom počasí a priaznivo vplýva na imunitu.
Známych je však množstvo ďalších receptov z nazbieraných bazových kvetov. Asi najtradičnejší je lahodný bazový sirup, mnohí tiež pripravujú bazový med. Vyskúšať sa však oplatí aj menej tradičné recepty. Skvelá je napríklad vyprážaná baza, ktorú môžete pripraviť na sladko i na slano. A my vám dnes prinášame ďalší recept z bazových kvetov. Tentokrát to bude voňavý bazový cukor, a to hneď na dva spôsoby. Vyskúšate ho tiež?
Odporúčame: Recept na domáce rezance do polievky: Chutia ako od babičky!
Ako na voňavý cukor?
Príprava bazového cukru je úplne jednoduchá. Budeme potrebovať len nazbierané bazové kvety a kryštálový cukor, buď biely, alebo trstinový. Pokojne však môžete vyskúšať aj kombináciu s kokosovým cukrom. Z celých súkvetí je vhodné len odstrániť prípadné nečistoty, ich premývaním totiž môžeme prísť o krásnu vôňu. Postupne z nich otrháme jednotlivé kvietky, dávame pozor na to, aby sa nám medzi ne nezaplietli stonky. Potom už stačí len primiešať kvietky priamo do cukru.
Na celý kilogram cukru môžeme pridať okolo 10 polievkových lyžíc bazových kvetov. Hotový cukor uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Necháme chvíľu odležať a môžeme začať používať pri príprave dezertov či nápojov. Tento voňavý cukor im dodá jedinečnú arómu.
Bude ťa zaujímať
A čo skúsiť niečo netradičné?
Vyskúšať môžete aj trochu iný bazový cukor, ktorého príprava je o niečo zdĺhavejšia. Potrebovať budeme opäť nazbierané bazové kvietky a trstinový cukor. Držíme sa pomeru 1:2, čiže napríklad na 100 g bazových kvetov použijeme 200 g cukru. V kuchynskom robote najskôr cukor vymiešame s približne polovicou kvetov bazy. Potom k tejto hmote prisypeme aj zvyšné bazové kvietky a zmes rozmiestníme na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry sušiť asi na jeden a pol hodiny pri teplote okolo 50 °C až 60 °C. Cukor počas toho jemne skaramelizuje. Keď je hotový, necháme ho vychladnúť. Skladujeme ho v dobre uzatvárateľnej nádobe. Vhodný je opäť na prípravu rôznych dezertov, pridať ho môžete do domácej granoly, rozvonia ovocné šaláty aj palacinky či koláče.
Pozri aj: RECEPT: Lahodný mrkvový chlieb s vlašskými orechmi